Tähän aikaan ensi vuonna

Tähän aikaan ensi vuonna

Tähän aikaan ensi vuonna on sarja suurista unelmista ja elämänmuutoksista, jotka esitetään katsojille tavalla, jollaista ei aiemmin ole Suomessa nähty. Ohjelman herkullinen idea on siinä, että vuoden aikana tapahtunut edistys nähdään silmänräpäyksessä. Juontaja Ellen Jokikunnas tapaa studiossa tavallisia suomalaisia, jotka ovat päättäneet, että vuoden päästä he ovat unelmansa toteuttaneet. Tavoitteet liittyvät esimerkiksi raskaaksi tulemiseen, rakkauden löytymiseen, pelon voittamiseen, painon pudottamiseen tai jonkin uuden, huiman taidon tai ennätyksen saavuttamiseen. Vuodessa elämä voi kuitenkin yllättää, joten katsojalle jää jännitettäväksi, onko tavoite karannut käsistä, osoittautunut liian vaikeaksi vai onko sen saavuttaminen kenties tuonut elämään jotain aivan uutta.

Jaanikan, 29, lapsettomuus pantiin automaattisesti ylipainon piikkiin – oikea syy löytyi lopulta aivan muualta

Tähän aikaan ensi vuonna -kauden päätösjaksossa tavataan lappeenrantalaispariskunta, jonka haaveena on oma lapsi.

"Tähän aikaan ensi vuonna haluan olla 30 kiloa kevyempi, jotta voin tulla raskaaksi", Jaanika Karpovits-Sarkkinen sanoo.

29-vuotias Jaanika kertoo, että lapsesta on haaveiltu jo neljä, viisi vuotta. Lääkärit ovat käskeneet hänen laihduttaa, ja nyt naisen hormonitoimintaa herätellään myös lääkkeen avulla.

"Tähän asti ollaan käyty eri lääkäreillä, ja melkein aina on sanottu, että mene vain laihduttamaan. Että turha on nyt tulla. Kaikki on pistetty ylipainon syyksi", Jaanika kertoo ja lisää, että myös lapsettomuudesta stressaamisen on arveltu olevan lisätekijä asiassa.

Janne Sarkkinen, 36, sanoo, että tutut kyselevät usein, miksi parilla ei ole vielä lasta. Lapsiutelut satuttavat:

"Kyllä se välillä, kun ihmiset tulee kysymään, että eikö teillä ole aika, kun te olette jo naimisissa. Että missäs ne lapset on. Ihmiset ei tajua, ettei se tule kaikille niin helposti", Jaanika harmittelee.

Kun pari palaa vuoden päästä Tähän aikaan ensi vuonna -studioon, kumpikin on keventynyt huomattavasti.

"Vähän jäi puuttumaan. Laihduin 16 kiloa", Jaanika ilmoittaa.

Jannekin on laihtunut huimasti:

"Otin ne loput 20 kiloa", keventynyt mies kertoo huimasta saavutuksestaan.

Valitettavasti Jaanika ei ole raskaana. Lapsettomuuteen on kuitenkin löytynyt oikea, elimellinen syy:

"Mun munasarjat ei toimi enää. Jostain syystä ne on lakanneet toimimasta. Nyt ainakin päästään ainakin eteenpäin asiassa, kun tiedetään, mikä syy on", Jaanika kertoo.

Juontaja Ellen Jokikunnas tsemppaa paria:

"Niin, se on helpompaa, kun löytyy se syy. Sitten voidaan asioille tehdä jotain."

"Niin”, Jaanika vastaa. ”Kun aina sanottiin, että se syy on ylipaino, ylipaino, ylipaino. Se ei ollutkaan tämä asia, mutta nyt helpottaa, kun tiedetään."

Tähän aikaan ensi vuonna torstaina kello 21.30 Nelosella ja Ruudussa.

Nettiekstra: Maria toivoo ihanasta Wiksu-koirastaan pelastajaa

Vahtolainen Maria Lepänhaara saapuu Tähän aikaan ensi vuonna -studioon mukanaan hellyttävä Wiksu-koira, johon Ellen Jokikunnas ihastuu saman tien.

Maria toivoo fiksusta koirastaan pelastajaa, joka auttaa etsimään kadonneita ihmisiä. Tähän päästäkseen kaksikon pitää suorittaa viralliset koulutukset kokeineen.

Katso, kuinka Maria ja Wiksu onnistuvat!

Laura, 30, piilotteli änkytystään pienestä saakka – miehen kuolema oli käännekohta: "Itkin, kun luin lapsille kirjaa"

Laura Raerinteellä, 30, on liikuttava ja tärkeä tavoite Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmassa. Hän aikoo lopettaa änkyttämisensä salailun.

"Tähän aikaan ensi vuonna aion olla tullut ulos kaapista änkytyksen kanssa", nainen ilmoittaa, ja änkytys ilmenee niin, että lausuman aloittava t-äänne ei ole tulla ulos.

Vaikka Lauran puhe on hyvin sujuvaa, tietyt kirjaimet takertuvat suuhun. Kun juontaja Ellen Jokikunnas pyytää naista toistamaan sanan Kajaani, k-äänne tarrautuu suuhun.

Laura selittää oppineensa luovimaan änkytyksensä kanssa erilaisilla taktiikoilla. Hän kiertää karikkoja keksimällä sanoille synonyymejä.

"Mä oon opetellut piilottelemaan ja peittelemään sitä. Saatan vaikka vaihtaa sanaa toiseen, kun tiedän, että on niitä vaikeita kirjaimia", nainen selittää.

Lauran änkytys oli pahimmillaan lapsena, ja se on jättänyt häneen pysyviä jälkiä. Lapset kun osaavat olla julmia.

"Lapsena mun änkytys oli tosi paha, ja mä koin semmoista erilaisuuden tunnetta voimakkaasti, kun ei vaikka sitä omaa nimea pystynyt sanomaan tai lukemaan ala-asteella siellä tunneilla. Muistan sellaista kuhinaa muissa lapsissa, et miks toi tollee", Laura muistelee.

"Ehkä sitä oppi pitämään itseään tyhmänä ja rumana. Sellaisena, että jos joku tietäisi, että mä änkytän, niin se ei ikinä tykkäis musta", Raerinne kertoo ja saa Ellen Jokikunnaksen leuan loksahtamaan.

”Ja sä oot uskonut tähän kaikki nämä vuodet?” Jokikunnas hämmästyy Lauran kertomusta.

Lauran änkytys paheni uudestaan aikuisiällä, kun hänen perhettään kohtasi suuri suru.

"Lasten isä ja mun aviomies kuoli yllättäen seitsemän vuotta sitten. Silloin se puheen taso romahti. Ehkä ei ollut silloin voimavaroja sitä peitellä", nainen avaa tragedian vaikutuksia änkytykseensä.

Konkreettisimmin asia tuli esiin, kun Laura tuolloin yritti lukea lapsilleen hyvin yksinkertaista lastenkirjaa saamatta puhetta etenemään:

"Mä muistan, että mä itkin ja luin sitä kirjaa, kun mä ajattelin, että lapsille pitää aina lukea iltasatu. Ja sit mä en vaan pysty."

Jokikunnas kysyy, miltä änkytyksen peittely on Laurasta tuntunut.

"Kauheen väsyttävältä. Ettei siitä ole voinut kertoa", nainen myöntää.

Nyt asian piilottelu saa loppua. Laura aikoo asian edistämiseksi rohkaistua pitämään läheisilleen puheen, jossa kertoo viimeinkin, kuinka hän on salaa kärsinyt änkytyksestään ja sen peittelystä.

Tähän aikaan ensi vuonna torstaina kello 21 Nelosella ja Ruudussa.

Anna-Erica, 16, haluaa tulla omaksi itsekseen: "Tähän aikaan ensi vuonna ihmiset näkee mut poikana"

Anna-Erica Toiviaisella, 16, on valtava tavoite tulevalle vuodelle Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmassa – hän haluaa tulla nähdyksi miehenä.

"Tähän aikaan ensi vuonna ihmiset näkee mut poikana", ruokolahtelainen sanoo.

Anna-Erica kertoo tavoitteensa taustoja juontaja Ellen Jokikunnakselle:

"Mä synnyin väärässä kropassa ja oon mieleltäni poika. Haluaisin olla myös fyysisesti sitä mitä on mieleltään", hän selittää.

Anna-Erica ymmärsi muutama vuosi sitten syntyneensä väärään sukupuoleen.

"Kai sellainen ahaa-hetki tuli 13-vuotiaana, kun murrosikä alkoi. Sit sitä niinkuin tajusi."

Hän kertoo, että asian myöntäminen läheisille ihmisille ei ollut aivan helppoa, mutta lopulta kaikki meni paremmin kuin hyvin:

"Kyllä siihen meni pari vuotta, että pystyi sanomaan. Ensin kerroin parhaalle kaverille, joka otti sen hyvin. Sitten kerroin äidille, ja äitikin otti sen tosi hyvin", Anna-Erica hymyilee.

"Ihana äiti!" Ellen Jokikunnas kehuu.

Äiti ja paras kaveri olivatkin jo arvanneet asian. Myös koko Anna-Erican kaveripiiri on suhtautunut tilanteeseen myönteisesti.

Sukupuolenkorjausprosessi on jo aluillaan:

"Kohta ollaan siinä pisteessä, että pitäis alkaa hormonihoidot, luultavasti tossa kevään aikana", Anna-Erica kertoo.

Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmassa torstaina 31.5. kello 21 Nelosella ja Ruudussa selviää, kuinka pitkälle Anna-Erican prosessi etenee vuodessa.

Arvi, 12, osoittaa poikkeuksellista rohkeutta Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmassa – Ellen Jokikunnas: "Menin kananlihalle"

Arvi Martikainen, 12, on intohimoinen hevosmies ja Suomen nuorin yrittäjä, joka on niittänyt mainetta korubisneksellään, jonka ansiosta sai rahat omaan hevoseen. Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmassa rohkea poika ilmoittaa tavoitteekseen saada 15 poikaa ratsastusharrastuksen pariin.

Arvi tietää kokemuksesta, että pojille hevosharrastuksen aloittaminen ja ylläpitäminen voi olla vaikeaa.

"Mua on kiusattu tosi paljon tästä harrastuksesta. Kun aloitin, mua kiusattiin todella paljon. Mä sain sen onneksi loppumaan, koska mulla oli ihania tukia niin paljon", silloin 11-vuotias Arvi sanoo ja katsoo vieressä istuvaa ratsastusvalmentajaansa Antti Jurvasta.

"Mä ymmärrän, että kaikilla ei ole sitä tukea, mitä mä olen saanut. Toivon, että pystyn olemaan tukena heille, joilla sitä tukea ei ole", Arvi jatkaa.

Seuraavana vuonna Arvi palaa studioon vuotta vanhempana ja tavoitteensa saavuttaneena – hän on houkutellut hevosharrastuksen pariin ison liudan miehiä.

"Tää merkitsee mulle niin paljon, etten voi sitä sanoin kuvailla", 12-vuotias hehkuttaa.

Juontaja Ellen Jokikunnas tempautuu mukaan pojan onneen ja innostukseen:

"Mä menin ihan kananlihalle!" Ellen hämmästyy.

Arvin taistelu tallipoikien puolesta ei lopu Tähän aikaan ensi vuonna -ohjelmaan, vaan hänellä on laajempikin missio.

"Mä aion henkilökohtaisesti jatkaa hevosmiesten puolesta puhumista. Mä haluan, että kiusaaminen loppuu ja aion tehdä niin kauan duunia, että se loppuu Suomesta", Arvi lupaa ja heittää Ellenin kanssa ylävitoset.

Lopuksi Arvi haluaa sanoa terveisensä suoraan kameralle kaikille pojille, joilla on tallilla hankalaa:

"Mä haluan sanoa, että sinä siellä, kotikatsomossa sohvalla istuva pikkupoika! Sinä, jota kiusataan tallilla ja joka olet ainoa poika sun tallilta ja suunnittelet, että lopetat harrastuksen. Vaikka olet ainoa siellä, niin meillä on täällä monta sun ympärillä. Sä voit tarvittaessa ottaa muhun yhteyttä, mä autan aina!" Arvi vakuuttaa.

Tähän aikaan ensi vuonna torstaina kello 21 Nelosella ja Ruudussa.