Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta

Kuusiosainen ohjelmasarja käsittelee ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista ja pyrkii löytämään vastauksia meitä jokaista askarruttaviin ilmastokysymyksiin. Madventures- ja Docventures -ohjelmista tutuksi tulleen Riku Rantalan tarkasteluun pääsevät etenkin eniten päästöjä aiheuttavat yhteiskunnan osa-alueet. Milloin lennämme sähkölentokoneilla? Kielletäänkö puukiukaat? Voiko lihaa tuottaa ilmastoystävällisesti? Ja tietenkin se kaikkein perimmäisin, tuhoutuuko ihmiskunta?

Greenpeacen Kaisa Kosonen tivaa Fortumin toimitusjohtajalta syytä kiistellyn uuden hiilivoimalan avaamiselle: ”Se oli virhe”

Nelosella maanantaina 9.11. alkava Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta on uusi kuusiosainen ohjelmasarja, joka käsittelee ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista ja pyrkii löytämään vastauksia meitä jokaista askarruttaviin ilmastokysymyksiin. Ensimmäisessä jaksossa aiheena on energia ja sitä ruotimassa on Riku Rantalan lisäksi seuraavat panelistit: Wärtsilän Saara Kujala, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo, ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen Greenpeacelta, sekä ilmastoaktivisti ja ympäristöasiantuntija Laura Kolehmainen.

Riku tivaa Fortumin Markus Rauramolta näkökulmaa siihen, miksi uusi hiilivoimalaitos avattiin mainehaitasta ja kohonneiden päästöjen riskistä huolimatta.

"Mitä mä en ymmärrä tästä kuviosta?" Riku ihmettelee.

Rauramo aloittaa vastaamisen perustelemalla, että tuuli- ja aurinkovoiman lisäksi tarvitaan tasapainottavia ratkaisuja riittävän energiamäärän takaamiseksi.

"Siihen tää puhdas kaasu itseasiassa tulee olemaan ratkaisu. Ja siinä me halutaan myös kasvaa", Rauramo aloittaa.

"Mut sitähän ei oo vielä olemassa sitä puhdasta kaasua?" Riku tarkentaa.

Rauramo myöntää, että siihen on vielä pitkä tie.

Greenpeacen Kaisa Kosonen ei ole tyytyväinen Rauramon vastaukseen.

"No ensinnäkin Markus on puhunut aika paljon tästä puhtaasta kaasusta ja Uniperilla, kun katsoo, et millä se tuottaa 77 % sen sähköstä, niin kyllä se on aika likaista kaasua ja likaista hiiltä", Kosonen avaa ja jatkaa:

"Datteln 4 on voimala, jota saksalaiset ei halunnut, me suomalaiset omistajat emme halunneet, jota sen asiakkaat, jolla on pitkät ostosopimukset, eivät halua, eli sitä ei tarvittu. Ja lisäksi sijoittajat eivät ymmärtäneet, että mistä on kyse."

"Mikään ei pakottanut teitä avaamaan uutta hiilivoimalaa vuonna 2020. Se oli virhe. Mä toivon, että nyt, kun me nähdään Fortumin ja Uniperin uusi strategia, että se korjaa näitä virheitä, tuo teidän toiminnan linjaan 1,5 asteen kuumenemisrajan kanssa", Kosonen kiteyttää.

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta alkaa Nelosella maanantaina 9.11. kello 19. Keskustele ohjelman aiheista somessa tunnisteella #100kysymystä.

Onko lapsenteko ilmastorikos? Riku Rantala selvittää vastaukset sataan suomalaisia askarruttavaan ilmastokysymykseen

Nelosella maanantaina 9.11. alkava Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta on uusi kuusiosainen ohjelmasarja, joka käsittelee ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista ja pyrkii löytämään vastauksia meitä jokaista askarruttaviin ilmastokysymyksiin.

Madventures- ja Docventures -ohjelmista tutuksi tulleen Riku Rantalan tarkasteluun pääsevät etenkin eniten päästöjä aiheuttavat yhteiskunnan osa-alueet. Milloin lennämme sähkölentokoneilla? Kielletäänkö puukiukaat? Voiko lihaa tuottaa ilmastoystävällisesti? Ja tietenkin se kaikkein perimmäisin, tuhoutuuko ihmiskunta?

Ohjelmassa käsiteltävät sata ilmastoa koskevaa kysymystä kerätään suoraan meiltä suomalaisilta; kysymyksiä voi esittää 13. lokakuuta alkaen osoitteessa 100kysymysta.fi sekä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #100kysymystä.

Ohjelmasarja on uudenlainen yhteistyö, jossa Fortum on tarjonnut asiantuntijatukea ohjelman ideointiin ja teemoihin sekä toimii ohjelman rahoittajana. Rantalalla on toimittajana täysi journalistinen vapaus sisälön ja vierasvalintojen suhteen.

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta alkaa Nelosella maanantaina 9.11. kello 19.