Lapsi tuntemattoman kanssa

Lapsi tuntemattoman kanssa

Mitä sinä tekisit, jos elämäsi suurin unelma olisi saada lapsi ja biologinen kellosi tikittäisi viimeisillään, mutta viereltäsi puuttuisi kumppani? Jenni Alexandrovan luotsaama dokumentaarinen realitysarja Lapsi tuntemattoman kanssa seuraa suomalaisten 25-45 -vuotiaiden sinkkujen yritystä saada oma lapsi toisen samassa tilanteessa olevan kanssa. Kyseessä on maailmalla yleistyvä co-parenting eli kumppanuusvanhemmuus, joka tarkoittaa, että lasta toivovat sopivat keskenään lapsen hankkimisesta ja kasvattamisesta, mutta eivät lähtökohtaisesti asu yhdessä tai ole keskenään rakkaussuhteessa.
Ohjelman asiantuntijoina toimivat psykologi Kalle Partanen, kumppanuusvanhemmuuden asiantuntija, psykoterapeutti Kaisa Niittynen sekä perhe- ja lasten oikeuksien asiantuntija, asianajaja Marja Välilä. He toimivat päähenkilöiden tukena koko prosessin ajan, leiriltä vauva-arkeen saakka. Luvassa on ajatuksia herättävä ja koskettava sarja, jossa päähenkilöt päästävät katsojat seuraamaan intiimiä ja monelle kipeääkin matkaa vanhemmaksi perinteisestä poikkeavalla tavalla. Kotimainen realitysarja.

Kristan laskettu aika koittaa, mutta vauvaa ei kuulu moneen päivään – sitten tie vie sairaalaan: ”Synnytys olikin jo käynnissä!”

Kauan odotettu h-hetki on koittamassa Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelmassa. Kristan lasketusta ajasta on kulunut jo useampi päivä, mutta synnytys ei ole vielä käynnistynyt. Muutaman päivän kuluttua Kristan supistukset viimein voimistuvat. ”Mulla on nyt neljättä päivää supistuksia, kävely ja kaikki tämmöinen on tosi vaikeaa. Soitin sairaalaan, niin päästään sinne arvioon”, Krista kertoo. Synnytyslaitoksella Krista ja Jonni saavat yllättäviä, isoja uutisia. ”Tässä kävikin nyt tälleen, että jäinkin tänne yöksi. Se synntys olikin jo vähän niin kuin käynnissä”, Krista kertoo. ”Nyt sitä aletaan täällä vauhdittaa. Musta on vieläkin vähän uskomatonta, että täältä lähdetään vauvan kanssa kotiin. En tiedä milloin, mutta lähdetään kuitenkin”, Krista ihmettelee. Krista ja Jonni ovat päättäneet asua vauvan ensimmäisen vuoden yhdessä Jonnin asunnossa. Jonni on sairaalassa Kristan tukena, mutta palaa yöksi yhteiseen kotiin lepäämään ja huolehtimaan kaksikon kissoista. Kristan kivut vaativat järeämpää kivunlievitystä. Lääkkeet saavat Kristan huvittuneeseen mielentilaan. ”Alkaa tulla ehkä vähän outo olo. Semmoinen hidas ja lämmin”, Krista nauraa. ”Mä en ole juuri koskaan saanut mitään näin vahvoja lääkkeitä, niin voi olla, että tämä vetää aika hyvin meikäläisen ihan kanttuvei”, Krista toteaa. Seuraa ohjelmaa somessa @nelonen ja keskustele tunnisteella #lapsituntemattomankanssa.

Arin ja Riinan yhteinen matka päättyy poikkeuksellisen kylmään kohtaamiseen – "Haluaisin unohtaa hänet"

Kumppanuusvanhemmuusleirillä toisiinsa tutustuneet Riina ja Ari ovat kohdanneet matkallaan kaksi positiivista raskaustestiä ja kaksi keskenmenoa. Nyt parin suhde on siinä pisteessä, ettei yhteistä tulevaisuutta enää näy.

Ari kokee Riinan suunnalta luottamuspulaa eikä näin voi enää ajatella yhteistä vanhemmuutta Riinan kanssa. Ari uskoo, että riitatilanteessa Riina uskoisi aina sen, mitä lapsi sanoo, eikä luottaisi Arin sanaan.

"Epäilen suuresti, mut ihan miten haluut ajatella", Riina vastaa katkerana.

Riina kertoo, että olisi halunnut tietää aikaisemmin Arin muista ihmissuhteista.

"Mä oon parisuhdeihminen kuitenkin ihan täysin..." Ari alottaa.

"Juu!" Riina keskeyttää sarkastisesti.

"Mutta en todellakaan naisten kanssa näköjään tule toimeen", Ari väläyttää lopuksi.

Myöhemmin Ari ja Riina pohtivat tahoillaan, mitä tunteita kohtaaminen heille nosti pintaan.

"Niin kylmäkiskoista päivää mä en oo viettänyt pitkään aikaan", Ari toteaa.

Arin aiemminkin ohjelmassa vieraillut ystävä esittää miehelle suoran kysymyksen:

"Jos sä nyt saisit valita, niin haluaisitko sä unohtaa koko henkilön vai haluaisitko, että kaikesta huolimatta teillä on hyvät välit?"

"Mä ehkä haluaisin unohtaa hänet", Ari päättää.

"Sä et usko, että Riinalla on mitään annettavaa sulle?" ystävä tarkentaa.

"En", Ari sinetöi.

Lapsi tuntemattoman kanssa maanantaisin kello 21 Nelosella. Koko kausi katsottavissa nyt Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @nelonen ja keskustele tunnisteella #lapsituntemattomankanssa.

Eroavatko Arin ja Riinan tiet? Riinan keskenmenot ja Arin miessuhteet hiertävät parin välejä: ”Hän lähti melkein ovet paukkuen”

Arin ja Riinan yhteinen matka Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelmassa alkoi onnellisesti, mutta ilo muuttui pian suruksi, kun Riina sai keskenmenon. Viimeisinkään inseminaatio ei ole tuottanut tulosta.

Epäonnistuneet inseminaatiot saavat Arin pohtimaan vakavasti parin tulevaisuutta.

”Olen hiukan miettinyt, että onko se vain niin, ettei mulle ole tarkoitettu lasta vai onko vain väärä ihminen, kenen kanssa sitä yrittää? Onko tarkoitettukaan, että meille yhteistä lasta tulee? Täytyy varmaan ottaa puheeksi Riinan kanssa näitä asioita. Ei tällä laillakaan voida jatka”, Ari miettii.

Pari päättää yrittää vielä kerran, mutta kärsivällisyys alkaa loppua sekä lapsentekoon että toiseen. Riitaisan tapaamisen jälkeen Ari ja Riina päätyvät keskustelemaan tilanteestaan ohjelman asiantuntijoiden kanssa.

”Se oli vähän sellaista, hoidettiin hommat ja käytiin nukkumaan. Vaivaantunutta touhua. Oli eka kerta, kun nukuttiin eri huoneissa. Tuntui, ettei mikään mennyt putkeen. En muista, mitä Ari sanoi ja sitten hän vain häipyi”, Riina kertaa tapahtumia.

”Oli vähän kireää tunnelmaa, varsinkin lopuksi. Ari lähti melkein ovet paukkuen.”

Ari kertoo, että Riinan äkäisyys sai hänet lähtemään. Myös Tallinnasta Suomeen muuttaminen ja epävarmuus lapsen saamisesta ovat stressanneet Aria.

”Olen miettinyt paljon asioita, että missä menee se kohtuuden raja, että jatkaako vaiko ei jatka, mennäänkö kuinka pitkään yhtä matkaa”, Ari tunnustaa.

Riinan mieltä painavat miessuhteet, joita Arilla on ollut kumppanuusvanhemmuusjakson aikana. Riina on huolissaan mahdollisista seksitaudeista ja harmissaan parin tulevaisuuden epävarmuudesta. Kommunikaatiossa on ollut ongelmia.

”Hän ei osaa päättää, haluaako parisuhteen vai eikö se halua”, Riina tilittää.

”Se tuli selvästikin hänelle yllätyksenä, että olisin muka elänyt siveellistä elämää viimeisen vuoden”, Ari sanoo.

”Mikä on sallittua ja mikä ei? Vedin ilmeisesti omat rajani väärin. Olen ollut tietoinen omista tekemisistäni koko ajan, olen elänyt omaa elämääni ja mennyt eteenpäin ja etsinyt itselleni kumppania omaan elämääni. En mahda sille mitään, jos se on ollut hänelle liikaa”, Ari toteaa.

Maanantain jatkossa selviää, jatkavatko Ari ja Riina yhdessä kumppanuusvanhemmuutta.

Seuraa ohjelmaa somessa @nelonen ja keskustele tunnisteella #lapsituntemattomankanssa.

Lapsettomuushoidot lopettanut Hanna yrittää vielä viimeisen kerran – sitten tapahtuu ihme: "Oon niin kiitollinen, että räjähdän"

Kuopiolaisen Hannan taival kohti vanhemmuutta alkoi kumppanuusvanhemmuusyrityksellä espoolaisen Marcon kanssa. Pari ajautui kuitenkin erilleen, jonka jälkeen Hanna päätti yrittää lasta yksin. Rankat lapsettomuushoidot eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta ja lääkärin mukaan Hannan raskaaksi tuleminen olisi hyvin epätodennäköistä. Hoidot päätettiin lopettaa.

Lopulta Hanna päätti kuitenkin yrittää vielä viimeisen kerran.

"Olikohan kahdeksan päivää siitä, niin tein täällä kotona raskaustestin, ja muistan, että olin vielä lähdössä saunaan. Siihen piirtyi hyvin hailakka toinen viiva ja mie oikeen zoomasin sitä tässä näin ja laitoin yhdelle ystävällekin kuvan. Sekin vastasi mulle, että siinähän on kaksi viivaa!" Hanna muistelee.

"Positiivisen raskaustestin tein sitten. Tein sen 28 kertaa vielä sen päälle, koska en uskonut ensin sitä ja jokaisessa tikussa näkyi kaksi haaleaa viivaa."

Hanna kertoo myös hoitohenkilökunnan yllätyneen iloisesti Hannan uutisista.

"Soitin klinikallekin ja sielläkin sitten hoitaja oli, että ei voi olla totta! Sittenhän se oli pakko ruveta uskomaan, että tämä homma tais onnistua."

"Mä oon niin kiitollinen, että mä meinaan räjähtää siitä kiitollisuudesta", Hanna kuvailee onnellisena.

Lapsi tuntemattoman kanssa maanantaisin kello 21 Nelosella. Seuraa ohjelmaa somessa @nelonen ja keskustele tunnisteella #lapsituntemattomankanssa.

Sikiön sydänäänet saavat Kristan ja Jonnin herkistymään – "Vihdoin tuntuu siltä, että siellä kasvaa vauva"

Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelmassa koetaan koskettava hetki, kun Krista viimein kuulee lapsensa sydänäänet. Krista on positiivisen raskaustestin jälkeen pelännyt sitä, kasvaako hänen sisällä oikeasti elämää ja ensimmäinen neuvolakäynti on jännittänyt kovin.

"Onks noi varpaat?" onnellinen Krista hymähtää ultaäänitutkimuksen alkaessa.

Äidiksi tuleminen tuntuu Kristasta vielä epätodelliselta.

"Oli vaikea uskoa siihen raskauteen, koska se ei oikein tuntunut missään eikä se näy vieläkään", Krista pohtii.

Sykeäänten kuuluessa tulevat vanhemmat hiljentyvät hymyillen.

"Olihan se uskomaton kokemus. Ehkä se veti sillonkin vähän sanattomaks", Krista pohtii jälkikäteen.

Seuraa ohjelmaa somessa @nelonen ja keskustele tunnisteella #lapsituntemattomankanssa.