Keisari Aarnio Talk Show

Keisari Aarnio Talk Show

Keisari Aarnio Talk Show on Nelosen uusi rikosohjelma, joka tuo studioon toinen toistaan mielenkiintoisimpia vieraita ja tarjoilee uskomattomia haastatteluja. Luvassa on täysin uusia paljastuksia Suomessa ennennäkemättömästä huumerikosepäilystä, jossa syytettynä on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Ohjelmaa juontaa Riku Rantala.

Mikko Hyppönen varoittaa älylaitteidemme olevan myös seurantalaitteita – oma televisio voi katsella sinua salaa

Keisari Aarnio Talk Show'ssa keskustellaan Riku Rantalan johdolla poliisien salaisista pakkokeinoista, televalvonnasta ja tietoturvasta. Vieraina studiossa ovat ex-huumepoliisi ja Aarnion alainen Juha-Matti Kemppinen, tietoturva-alan asiantuntija Mikko Hyppönen sekä asianajaja Markku Fredman, joka on avustanut muun muassa Keijo Vilhusta Aarnio-vyyhden yhteydessä.

Kun keskustelussa päästään tietoturvaan, puheeksi tulevat kannettavien tietokoneiden kamerat. Läppäreihin voidaan nimittäin ujuttaa salaa haittaohjelmia, joiden avulla toisen ihmisen tietokoneen kamera voidaan ottaa omaan käyttöön.

"Laitatteko te itse teipinpalan, tai, mulla on esimerkiksi laastari, laitatteko siihen jonkin esteen vai luotatteko siihen, että ei näitä nyt murreta?" Riku Rantala kysyykin vierailtaan.

Markku Fredman kertoo, että hän ainakin on laittanut teipinpalan oman läppärinsä kameran eteen, ja F-Securen maineikas tietoturvaekspertti Mikko Hyppönen kertoo niin ikään peittäneensä tietokoneensa kameran:

"Mä olen ihan satavarma, ettei mun läppärissä ole mitään haittaohjelmaa, mutta mulla silti teipinpala ihan vain varmuuden vuoksi", Hyppönen paljastaa.

Eläköitynyt poliisimies Juha-Matti Kemppinen puolestaan kertoo saaneensa nyt herätyksen ja aikoo peittää oman kameransa:

"No varmaan tän ohjelman jälkeen", mies naurahtaa.

Mikko Hyppönen muistuttaa, että kamera todella kannattaa varmuuden varaksi peittää ja että Suomessakin on oikeudessa puitu kannettavan tietokoneen kameroihin liittyneitä salakatselutapauksia:

"On ollut ainakin sellaisia keissejä, että joku on käynyt teinityttöjä kuvaamassa ja sitten kiristänyt lisää kuvamateriaalia, kun on saanut vähän kuvamateriaalia. Tää on uhreille ihan karmea ongelma. Se on ihan oikea ongelma ja se kannattaa ottaa vakavissaan", Hyppönen varoittaa.

Kannettavat tietokoneet eivät valitettavasti ole ainoita laitteita, joiden avulla meitä voidaan valvoa salaa. Monelle tullee yllätyksenä, että myös oma televisio voi olla tietoturvariski:

"Me pidetään joko läppärissä tai nykypäivänä yhä useammin telkkarissa meidän olohuoneessa tai makuuhuoneessa kameraa, joka potentiaalisesti voi kuvata", Mikko Hyppönen sanoo.

Myös puhelin voidaan kaapata vieraaseen käyttöön, ja esimerkiksi Siri-sovellus on käytännön esimerkki siitä, että kännykät kuuntelevat meitä ja tunnistavat puheemme. Puhelinten liikkeitäkin voidaan seurata ja seurataankin ulkoa käsin.

Mikko Hyppönen muistuttaa siis, että myös oma puhelin on seurantalaite:

"Me tuodaan yhä enemmän seurantalaitteita meidän omaan elämään. Ja kännykkähän on oikea malliesimerkki. Me kannetaan kännykkää 24 tuntia vuorokaudessa, ihmiset nukkuukin kännykän vieressä, koska se on useimmille herätyskello", tietoturva-asiantuntija alustaa.

"Se (kännykkä) kertoo aika usealle taholle, missä me ollaan, mitä me tehdään, kenen kanssa me kommunikoidaan ja mistä me ollaan kiinnostuneita. Me elämme ihmiskunnan ensimmäistä sukupolvea, jonka elämän pystyy seuraamaan ja tallentamaan kehdosta hautaan. Tää ei ole koskaan ennen ollut mahdollista", Hyppönen muistuttaa.

Keisari Aarnio Talk Show sunnuntaina kello 22 Nelosella. Sarjan aikaisemmat jaksot sekä ohjelman extra-osiot voi katsoa jälkikäteen ilmaiseksi Ruudusta.

Raine Sievälä ei suostuisi rekisteröidyksi tietolähteeksi: "Myllylän ja Auerin tapaukset hyvä esimerkki"

Raine Sievälä on Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäilty poliisin entinen tietolähde, eli rikollinen, joka on antanut tietojaan alamaailmasta virkavallan käyttöön. Paljastumisensa jälkeen Sievälä on kertonut pelänneensä alamaailman kostoa. Sen tähden hänet nähdään Keisari Aarnio Talk Show'ssa naamio kasvoillaan.

Kun Aarnio johti Helsingin huumepoliisia, tietolähteistä ei pidetty järjestelmällisesti kirjaa ja yksikkö sai toimia muutenkin vailla uskottavaa valvontaa. Tästä syystä poliisin ylintä johtoa on tällä hetkellä syytteessä virkarikoksista.

Sievälä kertoo, että silloin kun hän teki poliisin kanssa yhteistyötä, sovittiin, ettei häntä kirjata rekisteriin.

"Alun perin sovittiin, ettei rekisteröidä. Varmaan tehtiin joku sisäinen kirjanpito jonnekin tai jotain, mutta silloin aikoinaan haluttiin niitä tietolähdenimiä jostain kassakaapista, ja varmaankaan ei ollut Helsinki ainoa, joka hävitti kaikki tietolähdetiedot", Sievälä kertoo.

Enää Sievälä ei suostuisi poliisin tiedottajaksi, koska hän pelkäisi nimensä paljastuvan sähköisistä arkistoista.

"Hiihtäjä Myllylän ja Auerin tapaukset ovat hyvä esimerkki. Että kuinka monta kymmentä ihmistä on käynyt katsomassa näitä tietoja ilman mitään viranhoitoon liittyvää syytä", Sievälä perustelee.

Keisari Aarnio kello 21 ja Keisari Aarnio Talk Show kello 22 Nelosella ja Ruudussa. Kello 22.30 talk show jatkuu Ruudussa.

Kolmoismurhasta tuomittu Eikka Lehtosaari ihmettelee Aarnion vankeusoloja ja erivapauksia: "En ole koskaan nähnyt tällaista"

Eikka Lehtosaari on kolmesta murhasta elinkautista istuva jengirikollinen, joka on tehtaillut rötöksiä pienestä pitäen. Lehtosaarella on mittava kokemus suomalaisesta alamaailmasta, poliisista, vankeinhoidosta ja oikeuslaitoksesta, ja mies ihmettelee Riku Rantalan haastattelussa monia Jari Aarnio -keissiin liittyviä erikoisuuksia.

Lehtosaarta hämmästyttää se, että Aarnion alainen pääsi tervehtimään esimiestään Vantaan poliisivankilaan kiinnioton jälkeisenä päivänä, kun Aarnion olisi kuulunut olla tutkintavankina eristyksissä.

"Putkalle tulee työkaveri tuomaan kirjoja! Mä oon 35 vuotta seurannut rikosjuttuja ja mä en tiedä yhtään tapausta, missä olisi päässyt kenenkään kaveri putkaan sisään tuomaan ja supattamaan korvaan asioita. Mehän ei tiedetä, mitä siellä on puhuttu, mutta siinä on ollut mahdollisuus sopia vaikka mitä liittyen Aarnion rikosjuttuun", sanavalmis Lehtosaari ihmettelee.

Myös Aarnion olot vankilassa olivat Lehtosaaren mukaan poikkeukselliset:

"Mä oon saanut kuulla useamman Vantaan vangin suulla, että näillä oli joku pieni oliko se puolen tusinan vangin osasto järkätty ja siellä leivotaan pullaa ja käydään joogaryhmissä, sellaista, mitä muilla tutkintavangeilla ei ole normaalisti."

Lehtosaarta suorastaan naurattaa se, että Aarnio ja hänen rikostoverikseen epäilty ex-jengipomo Keijo Vilhunen suorittivat tuomiotaan samalla osastolla:

"Ja sit se yleensä, että kaksi samasta rikoksesta ja näin vakavista rikoksista epäiltyä lusii samalla osastolla. Kun normaalisti meininki on se, ettei ne näe koko tuomion aikana toisiaan. Mä en ole koskaan nähnyt tämmöistä missään muualla", Lehtosaari sanoo.

Keisari Aarnio sunnuntaina kello 21 ja Keisari Aarnio Talk Show kello 22 Nelosella ja Ruudussa. Talk show jatkuu ilmaiseksi Ruudussa kello 22.30.

Kolme ihmistä murhannut ex-kerhopomo: "Aarnio-keissin suurimpia häviäjiä ovat ne, jotka lusii syyttömänä"

Keisari Aarnio Talk Show'ssa keskitytään tällä kertaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Riku Rantalan kanssa ovat keskustelemassa kolme ihmistä murhannut elinkautista istuva entinen jengipomo ja Rogues Gallery -kerhon perustaja Eikka Lehtosaari sekä monia suuria järjestäytyneen rikollisuuden tapauksia tutkinut Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Ari Lahtela.

Lehtosaari on sitä mieltä, että Jari Aarnioon tekosissa riittää vielä tutkittavaa:

"Aarnion itsensä suorittamat esitutkinnat ovat kokonaan tutkimaton alue. Väitän, että suurimpia häviäjiä tässä Aarnio-keississä on ne, jotka mahdollisesti lusivat pitkiä tuomioita syyttömänä sen takia, että siellä on ollut rikollinen tyyppi poliisissa", Lehtosaari sanoo.

Kuitenkin hänen mielestään näiden mahdollisesti syyttömien ihmisten tarinat eivät kiinnosta tarpeeksi:

"Siinä on vaan se ongelma, että näiden kundien oikeuksista ei välitä kukaan. Kun ne pääsee linnasta, sinne ei tuu Jarkko Sipilä kustannussopparin kanssa, et hei jätkät, kirjotetaas kirja ja nostetaan teidät jutut julki", mies veistelee.

Lehtosaari ei muutenkaan säästele sanojaan kritisoidessaan poliisia:

"Tää on harmillinen häpeätahra poliisin toiminnassa. Eikä pelkästään sen takia, että nyt Aarnio-keissin perusteella näyttäis siltä, että saattaa olla, että vuosikymmenestä toiseen ammattirikolliset on saaneet toimia poliisina, vaan senkin takia, että se koko kenttä on tutkimatta, että mitä siellä on tapahtunut."

"Väitän, että jos näitä virkarikoksia tutkittais samalla volyymilla kuin kerhoja, niin näitä rikollisjärjestöjä, Ari hyvä, saattais löytyä lähempää kuin arvaatkaan", Lehtosaari huikkaa vieressään istuvalle Lahtelalle, joka on ennen nykyistä KRP:n pestiään toiminut Lehtosaaren reviirillä Lahdessa.

Ari Lahtela vastaa, että poliisin toimia pitää tutkia ja tutkitaan:

"Kyllä meillä valvontaa on, ja vuosittain näitä virkarikosjuttuja on syyttäjävetoisesti tutkinnassa. Tietysti tää Aarnio-keissi on täysin poikkeuksellinen volyymissaan", Lahtela vastaa ja vakuuttaa poliisin sisäisen valvonnan toimivan paitsi ylhäältä ohjattuna myös horisontaalisesti, yksiköiden välillä ja sisällä.

"Kyllä siellä seuraillaan, että miten tässä porukat hoitaa hommia ja oma yhteinen kontrolli toimii. Että jos joku näyttäis menevän pieleen, siitä pitää raportoida", rikostarkastaja Lahtela sanoo.

Keisari Aarnio sunnuntaina kello 21 ja Keisari Aarnio Talk Show kello 22 Nelosella ja Ruudussa. Talk show jatkuu ilmaiseksi Ruudussa kello 22.30.

Käräjäoikeus uskoi Saaran uskomatonta kertomusta Aarniosta – rikostoimittaja Jarkko Sipilä: "Koskaan ei voi tietää, kuka puhuu"

Keisari Aarnio Talk Show'ssa on sunnuntaina 7.10. aiheena rikosjournalismi ja vieraina rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Rami Mäkinen sekä Pasila Syndrooma -podcastia pitävä Mia Jussinniemi.

Tässäkin keskustelussa sivutaan Saaran uskottavuutta todistajana, ja ohjelman juontaja Riku Rantala muistuttaa, että käräjäoikeus on katsonut Saaran kertomukset uskottavimmiksi kuin Jari Aarnion. Saara on kertonut, että hän ryhtyi seksityöhön Aarnion kehotuksesta, harrasti Jari Aarnion kanssa säännöllisesti seksiä ja luovutti rahojaan Aarnion haltuun. Saaran kertoman mukaan Aarnio muun muassa pimitti häneltä omaisuutta ja käsitteli rahoja aina hanskat kädessä.

Jarkko Sipilä valottaa rikostoimittajien työmetodeja lähteiden kanssa toimimiseen:

"Ehkä tää on hyvä esimerkki sellaisesta rikostoimittajan huoneentaulusta, missä lähdetään siitä ajatuksesta, että koskaan ei voi etukäteen tietää, kuka puhuu. Meillekin tulee aika paljon soittoja, jossa väitetään erilaisia asioita. Kyllä ne kannattaa kuunnella ja tarkistaakin, että voiko näissä olla perää."

Sipilä selittää, miksi Saaran kertomusta voi pitää uskottavana:

"Käsittääkseni Reinboth ja Passi tekivät aika seikkaperäistä selvitystä siitä, että nää Saaran puheet pitivät paikkansa, kun niitä faktoja yksi yhteen tarkistettiin. Että löytyikö sieltä virheitä tai valheita muissa seikoissa kuin niissä, jotka koskee Aarniota. Kun ne piti paikkansa, se lisäsi Saaran kertomuksen uskottavuutta", toimittaja kertoo.

Kaikkien Saaran kertomien asioiden paikkansapitävyyttä ei tietenkään voi tarkistaa ulkopuolisista lähteistä.

"Eihän niissä oo todistajia tai videomateriaalia, että onko harrastettu seksiä tai otettu rahoja. Mutta jos joku ihminen kertoo kaiken muun oikein, on ehkä todennäköistä, että hän kertoo oikein myös kiistanalaiset asiat", Sipilä summaa.

Keisari Aarnio sunnuntaina kello 21 ja Keisari Aarnio Talk Show kello 22 Nelosella ja Ruudussa. Talk show jatkuu ilmaiseksi Ruudussa kello 22.30.