Keisari Aarnio

Keisari Aarnio

Keisari Aarnio on tositapahtumiin perustuva rikosdraama Suomen kaikkien aikojen uskomattomimmasta rikosvyyhdistä. Sarjan takana ovat Suomen nimekkäimmät draamasarjojen tekijät ja pääosissa nähdään eturivin näyttelijöitä. Rikosdraama pohjautuu Helsingin Sanomien tutkivien toimittajien Minna Passin ja Susanna Reinbothin julkaisemaan menestyskirjaan Keisari Aarnio. Sarja alkaa Ruudussa 14.4.

Kari Hietalahti toistaa Jari Aarnion sanat kylmäävässä kohtauksessa: "Hurjin väite on, että huumepoliisi johtaisi huumekauppaa"

Kun Jari Aarnion johtaman Helsingin huumerikosyksikön toimintatavoista oli määrätty aloitettavaksi virkarikostutkinta vuonna 2007, Aarnio päätti pitää Hotelli Presidentissä tiedotustilaisuuden puhdistaakseen yksikkönsä mainetta. Tiedotustilaisuudessa tallennettua videomateriaalia nähtiin aikanaan uutisissa, joten Keisari Aarnio -sarjan tekijät ovat voineet tarkistaa arkistoista, mitä Aarnio tilaisuudessa sanoi.

Tilanne nähdään Keisari Aarnio -sarjassa, ja kohtauksessa Kari Hietalahti lausuu Aarnion puheenpartta sanasta sanaan:

"Olemme tänä vuonna saaneet paljastettua törkeitä huumausainerikoksia 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Henkilöstöllä on ollut sellainen villi toive, että kiitosta voisi tulla, mutta nyt onkin tullut sangollinen paskaa niskaan."

Aarnion mielestä syy rikosepäilyille oli alamaailman kosto sekä Keskusrikospoliisin kauna Helsingin poliisia kohtaan.

"Me ollaan tällä meidän toiminnallamme astuttu järjestäytyneen rikollisuuden varpaille. Tämä on nyt tällainen ajojahtityyppinen toiminta, mihin on tultu."

Aarnio kommentoi huhuja, joita Helsingin huumepoliisista hänen mukaansa liikkui:

"Hurjin väite, mitä on kuultu, on se, että Helsingin huumepoliisi johtaisi huumekauppaa Helsingissä."

Kuusi vuotta myöhemmin, marraskuussa 2013, Jari Aarnio otettiin kiinni, ja joulukuussa 2016 hänet tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa maksimirangaistukseen huumetynnyrijutussa.

Paikalla Hotelli Presidentin tilaisuudessa oli Nelosten uutisten Susanna Reinboth, joka sittemmin siirtyi Helsingin Sanomiin ja kirjoitti kollegansa Minna Passin kanssa palkitun kirjan Keisari Aarnio, johon Ruudussa alkava draamasarja perustuu.

Reinboth ja Passi ovat olleet mukana Keisari Aarnio -draamasarjan teossa auttamalla käsikirjoittajia faktojen tarkistamisessa. Susanna Reinbothia sarjassa näyttelee Kirsi Ylijoki ja Minna Passia Pilvi Hämäläinen.

Keisari Aarnio -sarja alkaa Ruudussa huomenna lauantaina 14.4., jolloin palveluun tulee katsottavaksi kaksi ensimmäistä jaksoa. Ensimmäinen jakso nähdään myös Nelosella kello 21.

Keisari Aarnio oli käsikirjoittaja Tatiana Elfille unelmatyö, joka vei kesäloman: "Vaativin projekti ikinä"

Keisari Aarnio -sarjan käsikirjoittaminen on ollut Tatiana Elfille poikkeuksellinen työ. Sarja perustuu faktoihin, joiden kanssa käsikirjoittajan on pitänyt olla tarkkana. Kuitenkin tavoitteena on ollut luoda draamaa, ei dokumentti:

"Suurin haaste oli tehdä siitä kiinnostava nimenomaan draamallisesti ja dramaturgisesti, ettei siitä tule sellainen olo, että se on dokumentti, joka on vain vähän kuvitettu", Tatiana Elf kertoo työnsä lähtökohdista.

Elf kertoo tehneensä hurjan määrän taustatyötä vastuullista tehtäväänsä varten. Hän luki Keisari Aarnio -kirjan useaan kertaan ja kävi sen kirjoittajien, Minna Passin ja Susanna Reinbothin, kanssa keskusteluja.

Suurin savotta oli käydä läpi Aarnioon liittyvää aineistoa yhdessä käsikirjoitustiimin kanssa. Ryhmään kuuluivat Terhi Arola, Heikki Veijola ja Petja Peltomaa.

"Yhdessä alettiin tutkia esitutkintamateriaalia eli 30 000 sivua matskua, jossa on kaikki tekstiviestit, valokuvat, kuulustelupöytäkirjat ja kaikki tämä. Sen jälkeen vielä kuuntelin kymmeniä tunteja oikeuden kuulemisia", käsikirjoittaja kertoo.

Projekti oli niin mittava, ettei Tatiana Elf ehtinyt pitää viime vuonna kesälomaa lainkaan.

"Aamulla ylös ja pöydän ääreen ja tahkosin ainakin kymmenen tuntia päivässä. Sitten nukkumaan ja seuraavana päivänä uusiksi. On tää ollut vaativin projekti, mitä mulla on ikinä ollut kirjoituksellisesti."

Elf kertoo seuranneensa Jari Aarnion uraa vuosia, ensin sankarillisena poliisina, sitten tutkinnan kohteena. Hän ei epäröinyt, kun projektia hänelle tarjottiin:

"Salaa itsekseni mietin, että olispa kivaa kirjoittaa tästä. Mutta ajattelin, että totta kai kaikki Suomen käsikirjoittajat haluaa kirjoittaa tästä, tuskin minä saan sitä kunniaa. Sitten kun Olli Haikka kysyi, että kiinnostaako, vastasin, että kiinnostaa!"

Työn poikkeuksellisesta vastuullisuudesta kertoo se, että käsikirjoittaja on ollut mukana tarkistamassa faktoja kuvausten aikana ja vielä sarjan viimeistelyvaiheessakin:

"Nytkin kun jaksoja leikataan, niin kyllä mä varmaan kuusi kertaa katson sen jakson, että onhan siellä kaikki oikein", Elf nauraa.

Keisari Aarnio alkaa Ruudussa lauantaina 14.4., ja saman päivän iltana kello 21 ensimmäinen jakso nähdään myös Nelosella.

Vastarinta ei lannistanut Keisari Aarnio -kirjan kirjoittajia: "Oli koko ajan mielessä, että me mennään faktojen mukaan"

Minna Passilla ja Susanna Reinbothilla, Helsingin Sanomien toimittajilla ja palkitun menestyskirja Keisari Aarnion kirjoittajilla, on ollut tärkeä rooli myös heidän kirjaansa pohjautuvan draamasarja Keisari Aarnion käsikirjoittamisessa. He ovat auttaneet tarvittaessa käsikirjoittaja Tatiana Elfiä faktojen ja yksityiskohtien kanssa.

"Me ollaan toimittu sellaisina faktantarkistajina, mutta me ollaan koko ajan ymmärretty, että tässä sarjassa on kyse myös fiktiosta. Eli ihan orjallisesti tässä ei totuutta seurata, mutta olennaisimmat faktavirheet me ollaan pointattu", Susanna Reinboth kertoo haastattelussa.

Sarjassa ”tarina” kerrotaan pitkälti Passin ja Reinbothin näkökulmasta, ja heitä näyttelevät Pilvi Hämäläinen ja Kirsi Ylijoki. Sarja perustuu faktoihin, mutta tiettyjä asioita, kuten vaikkapa Passin ja Reinbothin välisiä keskusteluja, on toki dramatisoitu.

Roolihenkilöiden elävät esikuvat ovat mielissään Hämäläisen ja Ylijoen työstä sarjassa:

"Olen nähnyt muutamaa jaksoa, ja kyllä pystyn allekirjoittamaan version minusta, jonka Pilvi on luonut. Ei tunnu kiusalliselta ainakaan", Minna Passi sanoo.

Myös Susanna Reinboth antaa hyväksyntänsä draamasarjan Susanna Reinbothille:

”Kyllä mäkin tunnistan Kirsin näyttelemisestä itseni”, hän sanoo.

Toimittajakaksikko on kertonut, että heidän Aarnioon liittyvät tutkimuksensa ja juttunsa ovat aiheuttaneet paljon mustamaalausta ja vastarintaa. Kritiikkiä on tullut myös kollegoiden taholta.

Susanna Reinboth sanoo, ettei vastarinta tullut yllätyksenä:

"Kyllä me osattiin odottaa, että meitä kohtaan hyökätään."

Minna Passi kuitenkin vakuuttaa, ettei kritiikki missään kohtaa lannistanut:

"Olihan se alkuun tosi hämmentävää nähdä, miten paljon tuli vastarintaa jopa toisten välineiden toimittajilta. Mutta meillä oli koko ajan kirkkaana mielessä se, että me mennään faktojen mukaan, seurataan niitä ja etsitään niitä lisää. Sillä mentiin."

Passin ja Reinbothin sinnikäs työ palkittiin lopulta, ja heidän kirjastaan on nyt otettu jo kuudes painos. Kirjan pohjalta tehty sarja alkaa Ruudussa 14. huhtikuuta.

Passin ja Reinbothin työ Aarnion ympärillä ei kuitenkaan ole ohi, sillä tapauksen huumehaaran käsittely on parhaillaan kesken Helsingin hovioikeudessa. Lisäksi vireillä on yhä keskeneräisiä tutkintoja.

"Työ jatkuu!" Susanna Reinboth hymyilee.

Keisari Aarnio alkaa lauantaina 14.4. kello 21 Ruudussa ja Nelosella.

Saaran roolin tekee loistava Leena Pöysti – "Saara on ehdottomasti sankari"

Jari Aarnioon liittyvässä rikosvyyhdissä keskeisenä todistajana on ollut "Saara", seksityötä tehnyt nainen, joka tutustui Aarnioon 90-luvun lopussa. Yhteydenpito oli vuosien ajan tiivistä, kunnes Saara koki Aarnion pettäneen hänen luottamuksensa. Nainen päätyy kertomaan tarinansa ja Aarniota koskevat arkaluonteiset tietonsa sisäministeriölle sekä HS:n toimittaja Susanna Reinbothille.

Saaran paljastukset tarkoittavat sitä, ettei tämä voi jatkaa elämäänsä entiseen malliin.

"Saara päätyy siihen, että edellinen elämä jää taakse. Hän joutuu suojautumaan ja häntä aletaan suojelemaan todistajana Jari Aarniota vastaan", Saaraa näyttelevä Leena Pöysti kertoo.

Saara kantoi Aarniolle kaunaa, mutta Pöystin mielestä Saaran motiivi kertoa poliisipäällikön touhuista viranomaisille ja medialle on ollut myös oikeudentunto:

"Että tässä ihmisessä on jotakin sellaista, mikä hänen mielestään pitää tuoda julki, mikä on liian pitkään ollut salassa."

Julkisuudessa Saaran uskottavuus on usein kyseenalaistettu vetoamalla siihen, sillä hän on ollut prostituoitu ja tehnyt rikoksiakin. Pöystin mielestä Saaran menneisyys tai persoona eivät vähennä hänen uskottavuuttaan todistajana:

"Saara ei varmaankaan ole se kaikista helpoin todistaja, se uskottavin noin niin kuin lähtökohtaisesti. Mutta käytännössä oikeudessa Saara on ollut todistajana hyvä, tarina on pysynyt samana. Vaikuttaa siltä, ettei siinä ole keksittyä. Hänen esiintuomansa todisteet on saatu katsottua todeksi. Hän on ollut paljon vakuuttavampi kuin mitä olemus antaa ymmärtää."

Leena Pöysti arvostaa Saaran rohkeutta, ja hän on vankkumattomasti tämän puolella:

"Saara on ehdottomasti sankari. Toivon Saaralle kaikkea hyvää", näyttelijä sanoo.

Keisari Aarnio alkaa Ruudussa 14.4. Sarjan ensimmäisen jakson voi katsoa samana päivänä Neloselta kello 21.

Ensisilmäys vuoden kiinnostavimpaan rikosdraamaan on nyt julki – ”Hän pystyy tuhoamaan jokaisen, joka häntä vastaan toimii”

Ruudussa alkaa 14.4. tositapahtumiin perustuva rikosdraama Keisari Aarnio. Sarja perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen palkittuun menestyskirjaan.

”Tarina saa alkunsa vuonna 2012, kun Hesarin toimittaja Minna Passi kiinnostuu Helsingin huumerikosyksikön toimintatavoista ja aika pian joutuu umpikujaan”, Minna Passia sarjassa näyttelevä Pilvi Hämäläinen kertoo.

Helsingin huumepoliisin ympärillä oli tuolloin ollut epäselvyyksiä jo pitkään, ja vuonna 2007 yksikön toiminnasta oli käynnistetty jopa virkarikostutkinta.

Sarjassa kerrotaan, kuinka Minna Passin ja Susanna Reinbothin yhteistyö, joka johti lopulta kirjan kirjoittamiseen, alkoi:

”Talvella 2012 Nelosen uutiset yhdistyi Helsingin Sanomiin ja siinä yhteydessä Minna saa työkumppanikseen arvostetun oikeustoimittajan Susanna ”Suski” Reinbothin”, sarjan premissiä avaa Kirsi Ylijoki, joka esittää Reinbothia.

Samoihin aikoihin kuvioihin tulee prostituoituna toiminut ”Saara”, jolla on mieletön tarina kerrottavanaan. Saara on tuntenut Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion vuosia. Hän päättää, ettei enää aio vaieta Aarnioon liittyvistä tiedoistaan, vaikka avautuminen tarkoittaisikin hänelle hengenvaaraa.

Saaraa sarjassa näyttelee Leena Pöysti.

”Aarnio johtaa joukkoaan kuin rikollisryhmää. Hän pystyy tuhoamaan jokaisen, joka häntä vastaan toimii. Näin luki kirjeessä, joka lähetettiin eri lehdille ja viranomaisille. Sitä ei koskaan julkaistu, siihen ei reagoitu. Mitään ei olisi tapahtunut, ellei yksi ihminen olisi päättänyt kertoa omaa tarinaansa”, Leena Pöysti sanoo Saaran roolista Aarnio-vyyhdissä.

Saara muun muassa kertoo Reinbothille, että Aarnio käsittelee hänen ansaitsemiaan rahoja hanskat kädessä.

Myös KRP:ssä kiinnostutaan vähä vähältä Aarnion toimista. Ratkaisevassa roolissa on tutkinnanjohtaja Rautavaara, jota näyttelee Mikko Leppilampi. Teletietoihin erikoistuneen Rautavaaran selvitysten perusteella esitettiin, että kuuluisan hasistynnyritapauksen päätekijä, niin kutsuttu Pasilan mies, on Jari Aarnio.

”Rautavaaran näkökulmasta se ehkä isoin asia ja riski tässä koko jutussa piilee siinä, että päätetään lähteä tutkimaan omia. Ja mitä pidemmälle päästään, sitä vaikeampi on osoittaa se, että ollaan oikeilla jäljillä ja saamassa kiinni sitä päätekijää”, Leppilampi kuvailee.

Keisari Aarnio alkaa Ruudussa 14.4. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Tatiana Elf, Terhi Arola, Heikki Veijola ja Petja Peltomaa, ja sen ohjaajia ovat JP Siili ja Taavi Vartia. Jari Aarniota näyttelee Kari Hietalahti. Sarjan on tuottanut Yellow Film & TV.