Jyrki Sukulan makujen maa

Seuraavat tv-esitykset

la 13.1. 10.30 Kausi 3 - Jakso 1 - Poronpotkaa ja porotartaria
Kausi 3. Jakso 1/10. Poronpotkaa ja porotartaria. Jyrki tutustuu poronhoitoon Rovaniemellä ja Ranualla. Lisäksi ruoaksi valmistuu paistettua poronpotkaa ja pariloitu porotartar. Kotimainen ohjelma. (21')

Jyrki Sukulan makujen maa

Maailman parasta Suomesta! Tällä kaudella Jyrki Sukula lähtee selvittämään, mitkä kotimaiset raaka-aineet ovat maailman huippua. Makumatka vie Jyrkin ympäri Suomea - tutustumme muun muassa poroerotukseen, speltin viljelyyn, puikulaperunaan, mallasohraan ja kotimaiseen kirjoloheen. Lisäksi Jyrki tekee ruokaa näistä maailmanluokan raaka-aineista. Keittiössä valmistuvat monenlaiset herkut kuten esimerkiksi paistettu poronpotka, kirjolohi-ceviche ja rukiilla kuorrutettu porsaan sisäfile. Kaikki reseptit ovat helppoja myös kotikokeille! Kotimainen ohjelma.

Seuraavat tv-esitykset

la 13.1. 10.30 Kausi 3 - Jakso 1 - Poronpotkaa ja porotartaria
Kausi 3. Jakso 1/10. Poronpotkaa ja porotartaria. Jyrki tutustuu poronhoitoon Rovaniemellä ja Ranualla. Lisäksi ruoaksi valmistuu paistettua poronpotkaa ja pariloitu porotartar. Kotimainen ohjelma. (21')

Jyrki Sukulan menu: Ankankoipi-confitia ja paistettua ankanmaksaa

Jyrki kokkailee ankankoipi-confitia ja paistettua ankanmaksaa. Tässä resepti herkullisen ruoan valmistukseen.

 

 

Ankkakoipi-confit

4 kpl  Ankankoipia
3 dl  Ankanrasvaa
3 tl  Suolaa
4 kpl  Laakerinlehtiä
Mustapippuria

- Mausta ankankoivet suolalla ja pippurilla. Anna maustua muutama tunti.
- Sulata ankanrasva ja laita koivet uunivuokaan. Kaada rasva päälle, kypsennä uunissa 2,5 tuntia 120 asteessa. Koivet ovat kypsiä kun liha irtoaa helposti luusta.

 

Glaseeraus

3 dl  Tummaa lintulientä
2 dl  Puolukoita
1 dl  Siirappia

- Keitä ainekset keskenään paksuksi siirapiksi
- Sivele koivet seoksella ja paahda uunissa rapeaksi 200 asteessa n. 12  min ajan.

 

Haudutettua punakaalia

Punakaalia
Omenaa
Sipulia
Savuankkaa tai pekonia
Mustapippuria
Suola
Timjamia
Kanelitankoja
Rypsiöljyä

- Suikaloi kaali ja mausta suolalla. Anna maustua yön yli muovisiivilässä.
- Paista savuankka/pekoni pannulla, lisää sipulit.
- Purista kaalista vesi pois ja lisää pannulle.
- Lisää omena ja mausteet. Hauduta kannen alla kypsäksi.
- Tarkista maku.
 

Paahdettua kurpitsaa

Kurpitsaa
Rypsiöljyä
Timjamia
Suolaa
Mustapippuria

- Kuori kurpitsa ja leikkaa runsaiksi annospaloiksi. Pyörittele öljyssä ja mausteissa.
- Paahda uunissa 220 asteessa ruskeaksi ja kypsäksi n. 20 min ajan.
 

Paistettua Ankanmaksaa

600 g  Kotimaista ankanmaksaa
100 g  Voita
4 cl  Jaloviinaa
2 dl  Kermaa
2 rkl  Viherpippuria
3 rkl  Appelsiinin mehua
2 tl  Suolaa
Mustapippuria

- Puhdista ankanmaksat hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Paista tasaisesti voissa molemmin puolin.
- Lisää alkoholi hiukan jäähtyneelle pannulle. Sytytä alkoholi ja anna palaa loppuun.
- Lisää murskattua viherpippuria, kermaa ja puristettua appelsiinimehua.
- Kiehauta hetki ja tarjoile.

 

Lisuke:

200 g  Perunahelmiä
50 g  Lehtipersiljaa
200 g  Lehtipinaattia
0,5 dl  Oliiviöljyä
Muskottia
Suolaa
Mustapippuria

- Valmista perunahelmet paketin ohjeiden mukaisesti.
- Freesaa pinaatti ja lehtipersilja öljyllä. Lisää perunahelmet ja mausta.

Jyrki Sukulan menu: Homejuusto-uuniomenaa ja omena-kanasalaattia

Jyrki kokkailee homejuusto-uuniomenaa ja omena-kanasalaattia.

 

 

Piparkakkukuorutus

 
4 Pientä hapanta omenaa
100 g  Peltolan blueta
50 g  Ranskankermaa
2 rkl  Hunajaa
8 kpl  Piparkakkuja
50 g  Voita

- Halkaise omena ja poista siemenkota.
- Sekoita raastettu sinihomejuusto, ranskankerma, hunaja ja täytä siemenkodan kolo seoksella.
- Murenna piparkakut ja sekoita joukkoon pehmeää voita.
- Asettele piparkakkukuorrutus omenan päälle ja paista uunissa 180 asteessa n. 15 min.  

 

Omena-kanasalaatti

2 kpl  Omenoita
2 kpl  Varsisellereitä
2 rkl  Hasselpähkinää
2 rkl  Hienonnettua persiljaa      
2 rkl  Majoneesia
4 kpl  Kanan sisäfileitä
Suolaa
Mustapippuria
Pieni hyppysellinen kuivattua chiliä
1 Valkosipulinkynsi
½ kpl  Puristettua sitruunaa
1 Jäävuorisalaatti

- Mausta kanan sisäfileet suolalla, mustapippurilla, chilillä ja valkosipulilla. Paista kypsäksi.
- Suikaloi omenat ja varsisellerit, murskaa hasselpähkinät.
- Sekoita ainekset majoneesiin, lisää mustapippuria, suolaa chiliä ja sitruunamehua.
- Revi salaatista lehtiä ja tee niistä "kuppeja". Täytä kupit kanasalaatilla.

Jyrki Sukulan resepti: Piimäjuustoa ja puolukkajäädykettä

Jyrki valmistaa piimäjuustoa ja puolukkajäädykettä. Lisäksi tutustumme robottimaitotilan toimintaan Pälkäneellä.

 

 

Piimäjuustoa ja rosollia

400 g  Piimäjuustoa
 2 kpl  Porkkanoita
4 kpl  Pieniä perunoita
2 kpl  Punajuurta
1 kpl  Marinoitua punasipulia
2 kpl  Suolakurkkuja
 Tuoretta rakuunaa
 Rypsiöljyä
 Tilliä
 Suolaa
 Sokeria
 Punaviinietikkaa

- Kuori porkkanat ja keitä kypsiksi. Mausta rakuunalla ja rypsiöljyllä
- Keitä perunat kuorineen ja mausta tillillä, sekä rypsiöljyllä
- Keitä punajuuret ja kuori, mausta sormisuolalla ja rypsiöljyllä
- Viipaloi sipuli ja mausta punaviinietikalla, sokerilla ja rypsiöljyllä
- Kuutioi suolakurkku
- Asettele lautaselle piimäjuusto ja marinoidut juurekset

 

Piimäjuusto

 1 L  Täysmaitoa
 2 Kpl  Kananmunia
 3 dl  Piimää
Suolaa
 3 kpl Laakerilehtiä
Rosmariinin oksa

- Kuumenna maito, laakerinlehti ja rosmariini sekoitellen lähes kiehumispisteeseen 95 asteiseksi paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa.
- Poista mausteet 
ja lisää suola.
- Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää piimä. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuumaan maidon joukkoon.
- Kuumenna seos uudelleen, kunnes se kuplahtaa (85-90 asteiseksi).
- Sekoita hiljalleen koko ajan. Nosta kattila pois levyltä. 
Peitä kannella. Anna heran erottua n. 30 minuuttia.

- Nosta massa reikäkauhalla tiheäreikäiseen terässiivilään. Valuta hetken ja siirrä muoviseen lävikköön.
- Kaada vielä kaikki hera siivilän läpi ja siirrä loppu juustomassa lävikköön tai kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin.
- Peitä juusto kelmulla ja nosta jääkaappiin valumaan kulhon päälle. 
Anna jäähtyä muutamia tunteja. 
Leikkaa paloiksi tarjoile rosollin kera.

 

Puolukkajäädyke

3 dl  Kermaa
3 Munankeltuaista
500 g  Puolukoita
2 dl  Sokeria
4 cl  Vodkaa
0,5 dl  Vettä

- Kiehauta vesi, sokeri ja puolukat. Paseeraa puolukat.
- Kypsennä puolukka ja keltuaiset vesihauteessa.
- Lisää alkoholi, vatkaa kypsä pohja kylmäksi.
- Lisää kermavaahto. Laita vuokiin ja pakkaseen.
- Tarjoile jäädykkeet kinuskikastikkeen kera.
 

 

Espresso kinuski

2 dl  Kermaa
1 dl  Sokeria
0,5 dl  Espressoa
2 rkl  Suolapähkinöitä

- Paahda sokeria kevyesti kattilassa, lisää kahvi ja kerma. Keitä hitaasti paksuksi.
- Lisää pähkinät kuumaan kastikkeeseen.

Jyrkisukulan menu: Ruisleivällä kuorutettua karitsanpaistia ja jälkiuunileipä-salaattia

Tällä kertaa teemana kotimainen ruis. Jyrki kokkailee ruisleivällä kuorrutettua karitsanpaistia ja jälkiuunileipä-salaattia.

 

Ilmakuivattua possun niskaa ja sinappikastike

200 g  Oululaisen jälkiuunileipää
1 kpl  Sipuli
2 kpl  Tomaattia
½ kpl  Kurkkua
1 kpl  Suolakurkkua
1 dl  Hienonnettua lehtipersiljaa
2 dl  Rypsiöljyä
0,3 dl  Sitruunamehua
Suola
Valkopippuri
 

- Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Ota siemenet talteen.
- Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurkut. Mausta suolalla.
- Paseeraa tomaatin ja kurkkujen sisukset.
- Vatkaa rypsiöljy tomaatti-kurkkuliemen joukkoon. Lisää suola, valkopippuri ja sitruunanmehu.
- Hienonna jälkiuunileipä hienoksi ja kostuta leipä rypsiöljykastikkeella.
- Hienonna sipuli ja lehtipersilja. Sekoita kostutetun leivän kanssa.
-  Tarkista maku ja tarjoile kraavatun kalan tai suolatun lihan kera.

 

Sinappimajoneesi

1 rkl  Dijon sinappia
3 rkl  Majoneesia
1 rkl  Sitruunanmehua
Mustapippuri
Suola

- Sekoita ainekset ja tarkista maku.

 

Jälkiuunileivällä kuorrutettua karitsanpaistia

2 viipaletta  Jälkiuunileipää
2 viipaletta  Ruispaahtoleipää
100 g  Voita
Mustapippuria

- Hienonna leipä, sekoita joukkoon tehosekoittimella pippuria ja pehmeää voita.
- Jäädytä, kaulitse kelmun välissä tai taputtele käsin ohueksi levyksi.

4 kpl  Kotimaista Karitsanpaahtopaistia
2 rkl  Tuoretta timjamia
2 rkl  Tuoretta ruohosipulia
2 kynttä  Tuoretta valkosipulia
2 rkl Suolaa
Mustapippuria
1 dl  Oliiviöljyä

- Sekoita mausteet ja yrtit huhmareessa, lisää öljy.
- Hiero seosta paistien päälle ja anna maustua yön yli.
- Rruskista pannulla ja anna pinnan jäähtyä.
- Laita leipäkuorrutus lihan päälle ja paista uunissa 180 asteessa n. 12 min. ja anna vetäytyä 5 min.
 

Paistettua palsternakkaa

2-3 kpl  Palsternakkaa
1 dl  Rypsiöljyä
3 rkl  Timjamia
1 rkl  Hunajaa
2 tl  Suolaa
Mustapippuri
 

- Kuori ja halkaise palsternakat, pyörittele öljy-mauste-hunajaseoksessa.
- Paista uunissa 180 asteessa 20 min ajan.  

 

Vuohenrahka tzatsiki

2 dl Artic Milkin vuohenrahkaa
1 kpl  kurkkua
2 Kynttä  Valkosipulia
Suolaa
Valkopippuria
2 rkl  Ruohosipulia

- Kuori ja raasta kurkku. Mausta suolalla, laita siivilään ja purista vesi pois.
- Hienonna valko -ja ruohosipuli, sekoita rahkan joukkoon. Lisää kurkku ja pippuri, tarkista maku.

Jyrki Sukulan menu: Porkkanalettuja ja punajuuriohraa

Tällä kertaa teemana kotimaiset juurekset. Jyrki valmistaa porkkanalettuja ja punajuuriohraa.
 

Porkkanaletut

0,3 L  Maitoa
2 kpl  kananmunaa
0,5 dl  vehnäjauhoja
3 dl  raastettua porkkanaa
voita
muskottia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

- Sekoita munat, maito ja vehnäjauhot keskenään
- lisää mausteet ja anna turvota
- lisää porkkanaraaste ja paista lettuja

 

Päällysteet

400 g  graavia siikaa
½ kpl  kyssäkaalia
punasipulia
sitruunaa
ruohosipulia
dijonsinappia
suola
mustapippuria

- Suikaloi kyssäkaali ja punasipuli ohueksi
- mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla
- paista letut ja sipaise päälle vähän dijon sinappia
- lado päälle kraavia siikaa ja kyssäkaali-punasipulisalaattia

 

Nauris

8 kpl  Valkoisia nauriita
3 rkl  hunajaa
suolaa
mustapippuria
voita
rypsiöljyä

- Kuori nauriit, lohko ja pyörittele hunajassa
- mausta suolalla ja mustapippurilla
- paista voi-öljy seoksessa ruskeiksi ja kypsiksi

 

Punajuuriohra

2 kpl keitettyjä punajuuria
5 dl keitettyä ohraa
1 kpl hienonnettu sipuli
suolaa
mustapippuria
tummaa olutta
voita

- raasta punajuuret
- freesaa sipuli ja punajuuret voissa
- lisää ohra ja tilkka tummaa olutta
- mausta ja tarjoile

 

Pähkinä-kermaviili

1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl pinjansiemeniä
1 rkl pistaasipähkinöitä
2 dl  kermaviiliä
2 tl   raastettua piparjuurta
suolaa
valkopippuria

- paahda pannulla siemeniä kevyesti ja jäähdytä
- sekoita siemenet kermaviiliin
- mausta suolalla, mustapippurilla ja piparjuurella.