Ruudun uusi alkuperäissarja Lahti 2001 kertoo suomalaisen urheilun synkimmistä hetkistä – pääosassa Mikko Leppilampi

Ensi vuonna Ruudussa nähtävä Lahti 2001 kertoo ikimuistoisesta doping-skandaalista kaunistelematta ja kiertelemättä. Kuusiosaisen draamasarjan ohjaavat Lauri Nurkse ja Riku Suokas sen pääosassa nähdään Mikko Leppilampi.

Kuuden suomalaisen huippuhiihtäjän doping-käry Lahden MM-kisoissa vuonna 2001 on Suomen urheiluhistorian suurin skandaali. Ruudun uudessa Lahti 2001 -alkuperäissarjassa pureudutaan kipeään menneisyyteen draaman keinoin – mitä tapahtui ja miksi? Sarja on inhimillinen tarina intohimosta, häpeästä, äärimmäisestä paineesta ja niistä valinnan hetkistä, jotka voivat määrittää koko elämän. Lahti 2001 ei tuomitse vaan pyrkii ymmärtämään ihmisiä tekojen takana.

Sarjan pääosassa nähdään Mikko Leppilampi, joka esittää fiktiivistä urheilutoimittajaa. Lahdessa asuvalla hahmolla on taustallaan epäonnistunut hiihtoura ja sen johdosta hän alkaa tutkia mielenkiinnolla Lahden tapahtumia. Sarjassa nähdään myös lukuisia oikeisiin henkilöihin perustuvia hahmoja, joita esittävät Suomen eturivin näyttelijät.

Sarjan juoni kulkee useassa aikatasossa, mutta päähuomio on vuoden 2001 tapahtumissa Lahden MM-kisojen ympärillä.

Sarjan ohjaa myös Ruudun suositun Koskinen-draaman ohjannut Lauri Nurkse:

"Ohjaajana rakastan tarinoita ihmisistä ja heidän vaikeista valinnoistaan. Tarve saada hyväksyntää muilta ja kokea yhteenkuuluvuutta voi ajaa ihmisen tekemään kyseenalaisia ratkaisuja, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Lahti 2001 -sarjassa pääsemme tutustumaan hahmoihin elämänsä huipulla ja syvyyksissä. Haluan viedä katsojat ikonisten tapahtumien lähelle pohtimaan ja kokemaan riemua, hämmennystä, häpeää ja hyväksyntää sekä lopulta ymmärrystä. Yhteenkuuluvuuden tarve on meille primitiivinen, lauman ulkopuolelle sulkeminen on tuomioista pelätyin.”

Sarjan vastaava tuottaja Eero Hietala Take Two Studiosilta toteaa:

"Vaikka Lahti 2001 -sarja pohjautuu tositapahtumiin, kyseessä on fiktiivinen tarina. Lahden 2001 MM-hiihtojen dramaattiset käänteet koskettivat jokaista suomalaista ja uskomme, että nyt on oikea aika käsitellä niitä tv-draaman keinoin. Sarja pakottaa meidät vaikeiden asioiden äärelle, mutta uskomme, että se tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää eri toimijoita aiempaa paremmin. Pyrimme kuulemaan kaikkia asianosaisia henkilöitä nyt käsikirjoitusprosessin aikana."

Lahti 2001 -sarjan tuottaa Take Two Studiosin Sara Norberg ja se nähdään Ruudussa vuonna 2023. Sarjan ovat ideoineet Ilkka Hynninen ja Riku Suokas. Käsikirjoittajina toimivat Riku Suokas ja Heikki Syrjä.