Nämä näyttelijät tähdittävät Lahti 2001 -sarjaa: mukana muun muassa Mikko Leppilampi, Minka Kuustonen, Johannes Holopainen ja Veslemøy Mørkrid

Loppuvuonna Ruudussa nähtävä Lahti 2001 kertoo Suomen urheiluhistorian suurimmasta dopingskandaalista fiktion keinoin. Kuusiosaisessa draamasarjassa pureudutaan kipeään menneisyyteen – mitä tapahtui ja miksi? Sarja on tarina intohimosta, häpeästä, äärimmäisestä paineesta ja valinnan hetkistä, jotka voivat määrittää ja muuttaa koko elämän. Lahti 2001 ei tuomitse vaan pyrkii ymmärtämään ihmisiä tekojen takana. 

Sarjan juoni kulkee useassa aikatasossa, mutta päähuomio on vuoden 2001 tapahtumissa Lahden MM-kisojen ympärillä. Draamasarjan ohjaavat Lauri Nurkse ja Riku Suokas, ja sarjan pääosassa nähdään Mikko Leppilampi. Muissa rooleissa nähdään Johannes Holopainen, Minka Kuustonen, Tobias Zilliacus, Pertti Sveholm, Jon-Jon Geitel, Kai Vaine, Marc Gassot sekä norjalainen Veslemøy Mørkrid.

– Vaikka Lahti 2001 -sarja pohjautuu tositapahtumiin, kyseessä on fiktiivinen tarina. Aihe tuntuu olevan suomalaisille yhä arka ja yksi sarjan tavoitteista onkin tuoda laajempaa ymmärrystä yli 20 vuotta vanhoista dramaattisista tapahtumista. Meille on myös ollut tärkeää, että pääsemme kuvaamaan aidoilla tapahtumapaikoilla Lahdessa. Sarja pakottaa meidät vaikeiden asioiden äärelle, mutta uskomme, että se tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää eri toimijoita aiempaa paremmin, sarjan tuottaja Sara Norberg Take Two Studiosilta kertoo.

Lahti 2001 -sarjan tuottaa Take Two Studios, osatuottajana Aurora Studios. Take Two Studiosin vastaavina tuottajina toimivat Sara Norberg, Eero Hietala ja Lasse Koskinen. Sarja toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa, ja sitä rahoittavat Suomen elokuvasäätiö, Business Tampere ja Finnish Impact Film Fund. Sarjan ovat ideoineet Ilkka Hynninen ja Riku Suokas. Käsikirjoittajina toimivat Riku Suokas ja Heikki Syrjä. Sarja nähdään Ruudussa loppuvuonna 2023. 
 
Sarjan hahmot ja näyttelijät:

Mikko Leppilampi

Mikko Leppilampi
Mikko Leppilampi näyttelee Eero Järvistä, fiktiivistä urheilutoimittajaa, joka alkaa selvittää suomalaishiihtäjien kiellettyjen aineiden käyttöä. Lahdessa asuvalla Eerolla on taustallaan epäonnistunut hiihtoura ja tutkimustensa myötä Eero joutuu kohtaamaan myös menneisyytensä. 

Mikko Leppilampi on viihteen monitaituri, joka on tähdittänyt lukuisia hittielokuvia ja -sarjoja. Näyttelemisen ja juontamisen lisäksi Mikko tekee musiikkia. Hänen viimeisin singlensä, Krista Siegfridsin kanssa nauhoitettu Valkea joulu julkaistiin vuonna 2021. Tänä kesänä Mikko nähdään Ruudun uuden Los Angelesin kuningas -alkuperäissarjan pääroolissa.

Veslemøy Mørkrid

Veslemøy Mørkrid
Veslemøy Mørkrid näyttelee urheilutoimittaja Therese Jenseniä, jolla on suhde Eeron kanssa. Theresellä on omat motiivinsa paljastaa dopingia käyttävät urheilijat koko maailman tietoisuuteen. Pystyäkseen siihen, hänen on luotettava Eeroon. Theresellä on Norjassa aviomies ja kaksi lasta.  

Veslemøy Mørkrid on norjalainen näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa suoratoistosarjoista Miehitetty, Beforeigners ja Royalteen. Veslemøy Mørkrid on myös kansainvälisesti arvostetun improvisaatioteatterin Det Andre Teatretin perustaja ja osakas.

Johannes Holopainen

Johannes Holopainen
Johannes Holopainen näyttelee maamme tunnetuimpiin hiihtäjiin lukeutunutta Mika Myllylää. Myllylä voitti uransa aikana kuusi olympiamitalia, joista yksi on kultamitali miesten 30 kilometrin maastohiihdosta vuoden 1998 olympialaisista. Lisäksi hän sai yhdeksän MM-mitalia, joista neljä oli kultaa. Myllylä hyllytettiin kahdeksi vuodeksi Lahden dopingkäryn jälkeen. Hänet löydettiin kuolleena kotoaan 5. heinäkuuta 2011. 

Johannes Holopainen on karismaattinen näyttelijä, joka on tähdittänyt muun muassa elokuvia Tuntematon sotilas, Hevi reissu ja Tottumiskysymys sekä televisiosarjoja Kaikki synnit ja Rahti.
 

Marc Gassot

Marc Gassot
Marc Gassot nähdään sarjassa ikonisena suomalaishiihtäjänä Harri Kirvesniemenä. Harri nappasi uransa aikana kuusi olympiapronssia vuosina 1980-1998. Lisäksi hän on voittanut MM-kultaa Lahdessa vuonna 1989. Kirvesniemi halusi päättää uskomattoman uransa voittamalla viestikultaa Lahdessa. Viestijoukkue kuitenkin menetti voittamansa kultamitalin Kirvesniemen, Mika Myllylän ja Janne Immosen jäätyä kiinni doping-aineiden käytöstä.

Marc Gassot on suomalais-ranskalainen näyttelijä, joka on tuttu lukuisista tv-sarjoista, elokuvista ja teatterituotannoista. Hän on näytellyt muun muassa sarjoissa Pysäyttäkää Nyqvist ja Suden hetki. Vuonna 2014 Gassot palkittiin Vuoden teatterinäyttelijänä ja hän sai myös Vuoden Teatteriteko -palkinnon.

Tobias Zilliacus

Tobias Zilliacus
Tobias Zilliacus näyttelee Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajaa Kari-Pekka Kyröä. Kyrö oli julistanut, että Lahden MM-kisoissa Suomi on maailman parhaita hiihtomaita. Pitääkseen sanansa, toimitti Kyrö suomalaishiihtäjille Hemohesiä. Doping-käryn seurauksena Kyrö erotettiin tehtävästään ja Suomen hiihtoliitto langetti hänelle elinikäisen toimitsijakiellon, joka kumottiin vuonna 2016. Kansainvälisen hiihtoliiton hallitus purki Kyrön kansainvälisen kiellon vuotta myöhemmin.

Tobias Zilliacus on suomalainen näyttelijä, joka tunnetaan niin elokuvista, tv-sarjoista kuin teatterituotannoista. Hän on näytellyt muun muassa Lasse Hallströmin ohjaamassa elokuvassa Hypnotisoija, joka perustuu Lars Keplerin samannimiseen rikosromaaniin. Zilliacus esitti elokuvan päähenkilöä, suomalaissyntyistä rikoskomisario Joona Linnaa.

Jon-Jon Geitel

Jon-Jon Geitel
Jari Isometsän roolia näyttelee Jon-Jon Geitel. Isometsä halusi voittaa kultaa nostaakseen arvostustaan hiihdon maailmassa. Hän oli ensimmäinen Lahden MM-kisoissa kärähtänyt hiihtäjä. Isometsä hyllytettiin kahdeksi vuodeksi doping-käryn seurauksena.

Jon-Jon Geitel on suomalainen näyttelijä ja muusikko. Hän on näytellyt muun muassa sarjoissa Koskinen, Kontio & Parmas ja Kotikatu sekä elokuvassa 95. Musiikkimaailmassa Jon-Jon on tuttu Roope Salminen & Koirat -yhtyeestä. Lisäksi hän on julkaissut musiikkia sooloartistina.

Minka Kuustonen

Minka Kuustonen
Minka Kuustonen näyttelee Virpi Kuitusta (nyk. Sarasvuo). Kuitunen voitti kultaa Lahden MM-kisoissa takaa-ajossa. Hän oli mukana hopeaa voittaneessa viestijoukkueessa, mutta mitali hylättiin Kuitusen ja Milla Jauhon jäätyä kiinni Hemohesin käytöstä. Kuitunen on Lahden dopingskandaalin ainoa hiihtäjä, joka onnistui palaamaan lajinsa huipulle kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen.

Minka Kuustonen on valovoimainen näyttelijä, joka on tuttu lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Hänet on nähty muun muassa Putouksessa ja Sykkeessä. Tänä vuonna Minka nähdään elokuvissa Spede sekä Risto Rääppääjä ja villi kone

Kai Vaine

Kai Vaine
Kai Vaine nähdään Janne Immosen roolissa. Immonen kärähti dopingista Jari Isometsän jälkeen. Hän yritti välttyä dopingtestiltä katkaisemalla takaa-ajokisassa sauvansa ja keskeyttämällä hiihtonsa. Hieman ennen Lahden dopingkäyrä Immonen voitti ensimmäisen ja ainoan henkilökohtaisen kultamitalinsa yleisten sarjojen SM-hiihdoissa. 

Kai Vaine on näytellyt tv-sarjoissa ja elokuvissa parinkymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän on näytellyt teatterituotannoissa. Tällä hetkellä hänet nähdään Syke-sarjassa Kaius Parkkilan roolissa.

 

Pertti Sveholm
Pertti Sveholm nähdään Paavo M. Petäjän roolissa. Petäjä toimi Suomen hiihtoliiton puheenjohtajana 2000-2001. Lahden MM-kisojen dopingskandaalin myötä hän nousi koko Suomen tietoisuuteen, sillä Suomen hiihtoliiton puheenjohtajana Petäjä joutui selittämään suomalaishiihtäjien dopingkäryjä.

Pertti Sveholm on maamme rakastetuimpia näyttelijöitä. Hän on tähdittänyt lukuisia hittisarjoja ja -elokuvia, ja hänet on palkittu muun muassa kahdella Jussi-palkinnolla.

 

Kuvat: Atte Männikkö ja Desiree Mattson (Veslemøy Mørkrid)