Mysteeritrilleri Utö alkaa Ruudussa loppuvuonna - tähtinä Suomen eturivin näyttelijät

Loppuvuonna Ruudussa alkava Utö johdattaa katsojat mysteeritrillerin maailmaan. Uutuussarjan ovat luoneet ja käsikirjoittaneet Markos Annala, Lassi Vierikko ja Petja Lähde

Ruudun uusi alkuperäissarja Utö on kahdeksanosainen mysteeritrilleri, jossa suomalaisen ulkosaariston asukkaat kohtaavat oudon ilmiön: kaikki yhteydet ulkomaailmaan katkeavat ja saarelaiset tajuavat olevansa täysin eristyksissä. Rauhallinen yhteiselo saa synkkiä käänteitä, kun pelko, valtataistelu ja menneisyyden demonit alkavat repiä asukkaita erilleen toisistaan. Samalla he yrittävät epätoivoisesti selvittää, mistä mysteerissä on kyse. Kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään pelastaakseen itsensä ja perheensä? 

Utö-sarjaa tähdittävät Elena Leeve, Pihla Viitala, Ville Virtanen, Turkka Mastomäki, Joonas Saartamo, Kati Outinen, Max Ovaska, Juha-Tapio Arola, Iida-Maria Heinonen, Arttu Kapulainen, Aamu Milonoff, Noa Lange, Amos Brotherus sekä Petja Lähde. 

Sarjan ovat luoneet ja käsikirjoittaneet Lassi Vierikko ja Petja Lähde, dramaturgina toimii Tatiana Elf Lucy Loves Drama Oy:stä. Sarjan ohjaa Teppo Airaksinen, jakso-ohjaajina toimivat Rane Tiukkanen ja Johannes Salonen. Utön tuottaa Lucy Loves Drama Oy, tuottajina Oskari Huttu ja Marko Antila sekä vastaavana tuottajana Mikko Räisänen

Elena Leeve

Ulkosaariston karu kauneus ja eristyneisyys synnyttivät meissä inspiraatiota mutta myös pelkotiloja: mitä jos saarelta ei pääsisikään pois, mitä jos olisi kylmä ja nälkä, eikä tietoa ulkomaailman menosta? Utössa meren vellova voima muistuttaa jatkuvasti omasta pienuudesta, ja mielikuvitus lähtee herkästi laukalle: mitä kaikkea kätkettyä pinnan alla voikaan piillä? Ja mitä salattua äärimmäiset olosuhteet ja tuntemattoman pelko voivat tuoda pintaan heistäkin, jotka luulimme tuntevamme? Utö-sarjan tapahtumat pakottavat päähenkilömme kohtaamaan itsensä, toisensa ja menneisyyden taakat mitä raaimmalla tavalla, mutta kriisin myötä pintaan voivat pulpahtaa myös rohkeus, uhrautuminen ja rakkaus, toteavat sarjan luojat Lassi Vierikko ja Petja Lähde. 

Sarjaa kuvataan Utössä sekä Virossa. Utö on Suomen saaristoalueen uloin asuttu saari, ja se on tunnettu kauniista ja karusta luonnostaan sekä tiiviistä yhteisöllisyydestään. Tuottajien mukaan kuvausten ennakkojärjestelyt saarella asuvien kanssa ovat sujuneet erinomaisesti. 

On mahtavaa päästä toteuttamaan sarja näin hienossa ja kansainvälisesti täysin uniikissa ympäristössä. Itseäni on koko ajan kiehtonut ulkosaaristossa tapahtuva tarina. Se saa katsojan miettimään, voisiko osa sarjan tapahtumista olla sittenkin totta, sanoo vastaava tuottaja Mikko Räisänen Lucy Loves Drama -tuotantoyhtiöstä. 

Sarjan pääohjaajana toimii Suomen kokeneimpiin ohjaajiin kuuluva Teppo Airaksinen. Cannes-voittaja Airaksinen on ohjannut muun muassa kulttielokuvan Kulman pojat sekä Napapiirin sankarit 2, Juice ja viimeisimpänä englanninkieliselle markkinalle suunnatun, yli 8 miljoonan euron budjetilla Yhdysvalloissa kuvatun komedian Supercool. Sarjapuolella Airaksinen on tehnyt muun muassa komediaklassikko Kimmon ja Lappiin sijoittuvan rikossarjan Pohjoisen tähti. Monissa liemissä keitetty ammattilainen on vaikuttunut Utön tarjoamasta miljööstä: 

Tällaiselle tavalliselle lahtelaiselle Utö on täysin poikkeuksellinen paikka, jonka karu kauneus salpaa hengen. Myös yhteistyö saaren asukkaiden kanssa on ollut hieno kokemus, kun esivalmistelumatkoilla olemme pikkuhiljaa tutustuneet paikallisiin ja päässeet kahvittelemaan koteihin kuvauspaikkoja etsiessämme, Airaksinen kertoo.

Utö nähdään Ruudussa loppuvuodesta 2023.