Suomalainen menestysresepti

Suomalainen menestysresepti

Suomalainen menestysresepti -sarjassa etsitään suomalaisen ruokakulttuurin uutta supertähteä! Ohjelman voittaja saa kehittämänsä tuotteen ruokakauppojen hyllyille koko Suomen maisteltavaksi. Kilpailijoita sparraa ruoan, markkinoinnin ja kaupan alan ammattilaisista koostuva tuomaristo. Sarjaa luotsaavat kokki ja ruoan monialayrittäjä Jyrki Sukula sekä juontaja ja ruokakirjailija Anni Hautala. Kotimainen viihdeohjelma.

9 uutta julkaisua

Suomalainen menestysresepti -tuomaristo tukkanuottasilla kakkoslaadun tomaateista – "Te olette väärässä!"

Suomalainen menestysresepti on Nelosella starttaava sarja, jossa juhlitaan kotimaisia ruokainnovaatioita. Ruoka-alan yrittäjät ympäri Suomen tuovat kekseliäitä herkkujaan viisihenkisen tuomariston maistettavaksi, ja lopulta voittajatuote saa paikan S-ryhmän kauppojen hyllyiltä. Tuomaristossa nähdään kokki Jyrki Sukula, juontaja ja ruokakirjailija Anni Hautala, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila, johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä sekä tutkimusjohtaja Suvi Luoma Foodwestistä.

Jo ensimmäisessä jaksossa nähdään, ettei tuomaristo aina ole yksimielinen.

Äänenvoimakkuus nimittäin kohoaa, kun Heikki pirkanmaalaiselta Penttilän tilaltaan tuo tuomaristolle tomaattikastikettaan, joka on kehitetty tilan perunagnocchien kaveriksi. Kaikki kastikkeen ainesosat tulevat suomalaisilta tiloilta.

"Ei löytynyt sopivia juttuja, niin ruvettiin tekemään itte", Heikki kertoo kastikkeestaan.

Kaikki tuomariston jäsenet pitävät soosia herkullisena. Erimielisyyttä tulee siitä, että tomaatit ovat "kakkoslaatua".

"Tuleeks tää sieltä sivuvirroista?" Ilkka Alarotu kysyy.

Penttilän tilan isäntä myöntää asian:

"Kotimainen tomaattihan on aika arvokasta, niin on nimenomaan lähdetty siitä, että tähän aikaan vuodesta tehdään kakkostavaraa, joka on liian isoa, liian pientä tai haljennutta tai muuta", Heikki sanoo.

Jukka Kurttila ei paljastuksesta ilahtu:

"Mainion makuinen minunkin mielestä, mutta älä ikinä kerro, että se on kakkosluokan tomaattia. Se saa ton maistumaan pahalta mun suussa", Kurttila sanoo.

Suvi Luoma nyökyttelee vieressä, mutta Anni Hautala on vahvasti eri mieltä:

"Muhun se teki taas vaikutuksen, se sivuvirta. Ettei tule hävikkiä", Hautala sanoo ja jatkaa kehumalla tuotteen kotimaisuutta ja sokerittomuutta.

"Syötätkö perhettäsi kakkosluokan ruoilla vai?" Kurttila keskeyttää.

Hautala protestoi, sillä kakkosluokan tomaateissa ei sinänsä ole mitään vikaa, ne ovat vain vähemmän kauniita.

Jyrki Sukula korottaa nyt ääntään:

"Mä olen samaa mieltä Annin kanssa. Kyllä se on tätä päivää..." mies protestoi.

Kurttila keskeyttää Sukulan heti alkuunsa:

"Mutta te olette väärässä!"

Koko tuomaristo purskahtaa nauruun.

"Totta kai me ollaan väärässä, mutta me nyt ollaan täällä, koska meidän mielipidettä on kysytty!" Sukula näpäyttää.

Suomalainen menestysresepti maanantaisin kello 20 Nelosella.

Suomalaisen menestysreseptin voittaja on tässä! Finaalin huipentaa mojova yllätys

Suomalaisen menestysreseptin voittaja selvisi maanantaina sarjan päätösjaksossa. Finaali oli jännittävä, sillä kukin tuomareista sai antaa tavallisten pisteiden lisäksi vielä viisi lisäpistettä haluamalleen ruokayrittäjälle.

Finaaliin mentäessä kärkipaikkaa pitivät Leipomo Rostenin Rostis, eräänlainen munavoitakin sisältävä karjalanpiirakka ruiskuoressa, sekä Lapin Marian suomalaisen metsän antimista loihditut Villipestot. Tilanne ei muutu finaalijaksossa tuomariston annettua ensimmäisen kierroksen pisteet, kukin yhdestä viiteen pistettä per kilpailija.

Ennen ekstrapisteitä Lapin Marian pestot kehitelleellä Saskalla on kasassa 146 pistettä ja Rostis-velho Katariinalla 145 pistettä.

Finlaysonin Jukka Kurttila päättää antaa omat ylimääräiset viisi pistettään Huono äiti -yrittäjä Sari Helinin valmisruoille. Juontaja Anni Hautala taas uskoo Rostikseen. Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma luottaa Kuusamon Kalan Kalalastuun. Jyrki Sukula puolestaan jyvittää viisi pistettään Lapin Marian pestoille.

Näin ollen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä ratkaisee voittajan:

"Näiden pisteiden antaminen tänään on ollut vaikeaa, koska te olette kaikki päätyneet käsittämättömän hienoon suoritukseen. Annan viisi pistettä sille, jolle näen suurimman kaupallisen potentiaalin", Alarotu perustelee.

"Kilpailun voittaja on Rostis!" hän kuuluttaa.

Rostiksen kehittäjä Katariina purskahtaa liikuttuneeseen itkuun ja rientää halaamaan tukijoukkojaan.

"En voi olla kuin tyytyväinen ja taputtaa itseäni olalle, että hyvä Kata. Hyvin meni!" voittaja iloitsee.

Ilkka Alarodulla on vielä ässä hihassaan, jolla hän yllättää koko porukan:

"Koska muutkin tuotteet menestyivät niin hyvin, niin nekin löytyvät huomenna S-ryhmän kaupoista!"

Taistelu Suomalaisen menestysreseptin voitosta kovenee! Kuluttajat lyttäävät yhden tuotteen täysin: ”En antaisi edes koiralle!”

Suomalaisen menestysreseptin voitosta kilpailee viisi yrittäjää. Maanantain jaksossa he joutuvat lähettämään tuotteensa kuluttajatutkimukseen ilman myyntipuheita.

Heikoiten tutkimuksessa menestyy Tommi ja hänen terveystuotteensa Äidin Patukka. Vikalista on pitkä: patukka tarttuu kitalakeen, jää kiinni hampaisiin, maku on huono ja koostumus kuiva ja murenava.

”Kokonaisarvosana 2/7. En antaisi edes koiralle”, yksi testaajista kiteyttää.

Tommi osasi pelätä negatiivista palautetta etukäteen.

”Ei tuntunut hyvältä mennä tuomariston eteen, kun ei pystynyt esittelemään sitä parastansa. Tiesi jo etukäteen, että joutuu kaikkien aikojen heikointaan viemään raadin eteen. Se oli pelin henki tänään.”

Tuomarit olivat Äidin Patukasta samalla linjalla kuluttajien kanssa. Erä, joka testiin lähetettiin, oli epäonnistunut.

”Mä sanon kokemuksesta yhden asian, älä ikinä päästä markkinoille mitään sellaista, minkä oot tehnyt laadun kustannuksella. Se tulee sun nilkkaan puolen vuoden jälkeen sen takia, että ihmiset on saanut huonoo ja ostaminen on loppunut siihen”, päätuomari Jyrki Sukula jyrähtää.

Suomalainen menestysresepti maanantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa.

Peliriippuvaisuus toi Tommille kymmenien tuhansien velat: "Miten mä osaan käsitellä sitä, kun mulla onkin enemmän rahaa?"

Yksi tuotannon riskeistä ovat aina ihmiset, jotka tuotantoa tekevät.

Elite Fitnessin Tommilla on tästä omakohtaista kokemusta: "Oon nuoruuteni ajan ollut peliriippuvainen ja siitä on seurannut kymmenien tuhansien eurojen velat, joita oon saanu monet vuodet tässä mahdollisimman kunniakkaasti hoitaa maaliin."

Elite Fitnessin toimitusjohtaja Tom haluaa tietää, pitääkö Tomi peliriippuvuuttaan riskinä itselleen.

"Mieluummin ajattelen, että se polku on tehnyt musta semmosen, kun mä oon nyt. Ehkä se kun on kokenut vakavia asioita ja onnistunut kääntää ne oikeelle kurssille, niin se on tuonut positiivisen asenteen. Ja myös sen, että töitä tekemällä sä saat ennemmin tai myöhemmin aina myös tulosta aikaan", Tommi vastaa.

Tommin mukaan hänen taustansa on muistutus siitä, että pitää olla nöyrä ja pystyä aidosti luottamaan niihin ihmisiin, joiden kanssa tekee töitä.

"Pelottaaks sua koskaan, että sorrut uudestaan vai koetko, että sä oot voittanut sen?" Tom kysyy.

Tommia ei pelota pelaaminen, sillä vaikka hän tulee aina olemaan peliriippuvainen, hän uskoo osaavansa hallita sitä. Kuitenkin pitkän velanmaksun saaminen päätökseen mietityttää Tommia.

"Se mua pelottaa, että kun mä olen viime vuodet keskittynyt siihen velkojen poismaksamiseen ja ens vuonna koittaa todennäköisesti se päivä, kun mä olen velkani pois maksanut, niin miten mä osaan käsitellä sitä, kun mulla onkin enemmän rahaa. Jollain tavalla ehkä se pelottaa, että siitä alkaa ihan uudenlainen aikakausi."

Suomalainen menestysresepti maanantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa.

Yksi finalisteista jättää leikin kesken: "Tunnen olevani umpikujassa"

Samulin lemna-kasvin tuotekehitys ei ole sujunut odotetulla tavalla ja hän joutuu jättämään Suomalainen menestysresepti -kilpailun kesken: "Me ei pystytä tähän aikatauluun. Elintarvikkeeksi saaminen on pitkä tie."
Jyrki Sukula ja Ilkka Alarotu kiittävät Samulia rehellisyydestä ja kovasta työstä ja toivottavat hänelle hyvää jatkoa. "Päätös jäädä kisasta pois on ollut aikamoinen helpotus," Samuli kertoo ja aikoo jatkaa työtään lemnan parissa.

Business Finlandin myöntämä tuki kaataa järkyttävän palauteryöpyn Huono äiti -yrittäjän niskaan: ”Ole hyvä ja kuole.”

Huono äiti -yrittäjä Sari Helin joutuu tällä viikolla myrskyn silmään saatuaan Business Finlandilta rahoitusta valmisruokahankkeeseen, joka on mukana Suomalainen menestysresepti -kilpailussa. Helin lukee ääneen kommenttipalstojen rajuja palautteita:

”Ole hyvä ja kuole.”

”On käsittämätöntä demokratiaa, että tukia myönnetään jollekin v*tun somesivustolle.”

”Sä et ole mitään muuta tuon v*tun blogisi kanssa, kuin huono ihminen.”

”Olis kirveellä töitä.”

Helin reagoi kommentteihin hyvin raskaasti: ”Mä menin tähän lattialle makaamaan ja itkin ihan suoraa huutoa ja mä mietin itekseni, et eihän mikää oo tän arvosta.”

”Kyllähän siinä syvälle päästään ihmisen ihon alle, kun tarpeeksi paljon huudetaan joka suunnasta, että sä oot huono ihminen, oikeesti huono äiti, sä ansaitset kuolla, sä ansaitset koronan. Ei sitä saa vain karistettua, että no niin tsippadappaduidaa, mikäs tässä!”

Helin kertoo maanneensa ahdistuneena lattialla kymmenen minuuttia ja noustessaan hän muisti veljensä lohduttavat sanat: ”Sä et oo tehnyt mitään rikollista. Sä oot hakenut yritystukea hankkeeseen, joka työllistää ihmisiä. Muista se, katse pallossa.”

Helin kertoo olevansa vastuussa ihmisille, joille hän voi luoda työpaikkoja valmisruokahankkeensa kautta: ”Ei silloin maata lattialla, sit vaan lähdetään! Mutta kyllähän se pahaa tekee. Eikä se ikinä unohdu, onhan se ihan selvä.”