5 uutta julkaisua

Pelastushelikopterin henkilöt: Helsingin vartiolentue

Sami Ollila
pintapelastaja, vanhempi merivartija
ikä 36

Pintapelastajaksi rajavartiolaitokselle Sami hakeutui suoraan merivoimien sukeltajakurssilta, jossa hän suoritti varusmiespalveluksensa 1995. Pintapelastajana hän on toiminut vuodesta 1996. Samilla on myös ensihoitokoulutus ja kevytsukeltajan tutkinto.

Työpaikkana Helsingin lentue on Samin mielestä erinomainen. Työyksikkö on sopivan pieni ja henki hyvä. Vapaa-aikanaan Sami rentoutuu melko arkisilla asioilla ja harrastamalla liikuntaa eri muodoissa sekä pokerin pelaamista. Myös työporukan saunaillat ja yhteiset tilaisuudet ovat pakollisia tapahtumia Samin kalenterissa.

Roope Kauhanen
lentueen varapäällikkö, kapteeni
ikä 31

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotalinjan kadettikurssilta valmistunut Roope on toiminut Helsingin vartiolentueessa koko työuransa ajan. Pienestä pitäen lentämisestä kiinnostunut Roope muistaa saaneensa kimmokkeen helikopterien pariin teinivuosiensa Ruotsin risteilyltä, kun kopteri laskeutui yöaikaan laivan kannelle noutamaan potilasta. Erityisen hienona tehtävänä omalta uraltaan Roope muistaa pienen vauvan haun Silja Symphony:ltä sekä perheen valtavan onnen ja huojennuksen, kun kaikki päättyi hyvin. Roopen työuralle mahtuu myös raskaita hetkiä. Copterlinen onnettomuutta Roope ei koskaan unohda. Onnettomuudessa Roopen lennonopettaja menehtyi ja Roope oli ensimmäisten pelastajien joukossa paikalla. Tuolloin avuttomuuden, murheellisuuden ja turhuuden tunne oli musertava kun mitään ei ollut enää tehtävissä.

Perhe, ystävien seura, matkustelu ja mökkeily kuuluvat Roopen vapaa-aikaan. Maratonia varten treenaavan Roopen lempiharrastus on kuitenkin rumpujen soitto rockbändissä. Ja tottahan vapaa-aikaan kuuluvat myös työkaverit. Työtiimillä tehdään sekä laskettelu- että merireissuja ja onpa Roope hiljattain ryhtynyt työkaverinsa lapsen kummiksikin!

Marko Malinen
helikopteriryhmän johtaja, luutnantti
ikä 39

Jo pienenä poikana Marko ihaili taivaalla lentäviä hävittäjiä. Kun sitten hieman varttuneempana koitti aika suorittaa asepalvelu, ei päätös ilmavoimiin hakeutumisesta ollut vaikea. Sen sijaan vaikeampi oli päätös hävittäjän ja kopterin välillä, mutta lopulta kopteri voitti eikä Markon ole sitä päätöstä tarvinnut katua.

Nyt jo reilut 15 vuotta rajavartiolaitoksen Helsingin lentueessa toimineelle Markolle työn paras puoli on edelleen lentäminen. Rentoutuessaan työstä Marko viettää mieluiten aikaansa mökillä. Yhdessä poikiensa sekä avovaimonsa kanssa hän nauttii hyvästä ruoasta, juomasta sekä yhdessä touhuamisesta. Ympäri vuoden kalastusta ja metsästystä harrastavan Markon löytää talvisin usein myös jääkiekkokaukalosta.

Mikko Ketonen
lentomekaanikko, luutnantti
ikä 33

Lukion jälkeen Mikko sai opistoupseerin peruskurssilla, ilmavoimien teknillisessä koulussa mekaanikon koulutuksen. Mikko toimi aikanaan VPK:ssa, jossa kiintyi operatiiviseen toimintaan. Operatiivinen lentotoiminta tuntui Mikosta kiinnostavalta vaihtoehdolta, joten hän hakeutui rajavartiolaitokseen vuonna 1998 päämääränään toimia lentomekaanikkona meripelastus-helikopterissa. Lentomekaanikkona Mikko on toiminut vuodesta 2001.

Mieleenpainuvista tehtävistä viimeisimpänä on Mikolle jäänyt mieleen Sipoonselällä tapahtunut veneen uppoaminen, jossa miehistö pelasti uppoavasta veneestä kaksi aikuista, kolme lasta ja koiran. Vapaa-ajalla Mikko rentoutuu veneilemällä, olemalla perheen parissa ja koiraa ulkoiluttaen. Lisäksi harrastuksiin kuuluu moottoripyöräily ja matkustaminen.

Jani Helén
lentomekaanikko, vanhempi rajavartija
ikä 34

Jani tuli rajavartiolaitokselle helikopterimekaanikoksi vuonna 1998. Koulutuksien ja kokemuksen kartuttua hän sai koulutuksen lento-mekaanikoksi, josta hän siirtyi nykyiseen tehtävään. Meripelastushelikopterissa Jani on ollut lentomekaanikkona nyt kaksi vuotta. Ennen rajavartiolaitokselle tuloaan Jani oli töissä ilmavoimissa Karjalan lennostossa hävittäjä-mekaanikkona hornet- ja hawk -konetyypeillä.

Työjaksot, jolloin tulee paljon hälytyksiä ja menossa ollaan yötä päivää eikä nukkumiselle jää aikaa ovat Janista raskaita. Myöskin tapaukset, joissa lapsi tai nuori henkilö menehtyy ovat työtehtävinä ikävimpiä. Työn vastapainoksi Jani rentoutuu urheilemalla eri lajien parissa ja viettämällä aikaa yhdessä kavereiden kanssa. Laskettelusukset jalassa mies viihtyy kesät talvet, rinteissä sekä niiden ulkopuolella niin Alpeilla kuin Suomessakin. Kesäisin Jani tykkää myös vesihiihtää aina silloin kun mahdollisuus tarjoutuu.

Pelastushelikopteri mukana Heinolan MM-saunatragediassa

Jimin Pelastushelikopteri-sarjan kuvausryhmä oli mukana, kun viime kesäisen Heinolan MM-saunatragedian uhreja yritettiin auttaa viimeiseen asti. Medi-Helin lääkäri Tom Silfvast konsultoi ensiaputoimia puhelimitse, mutta joutui pian toteamaan, ettei toisen uhrin hyväksi ollut enää mitään tehtävissä. Kyseinen Pelastushelikopterin jakso nähdään Jimillä torstaina 16.12. klo 20.30

Pelastushelikopterin henkilöt: Medi-Heli, Vantaan yksikkö

Simo Ahti
Hems-pelastaja
ikä 36

Medi-Helissä kolme vuotta töissä ollut Simo haaveili lapsena palomiehen ammatista. Palomiesopinnot alkoivatkin heti armeijan jälkeen ja palomiehenä Simo on toiminut nyt 14 vuotta. Simo on ollut ensihoito-orientoitunut jo palomiehenä ja nähtyään Mäntsälän paloaseman seinällä ilmoituksen avoimesta lentoavustajan paikasta päätti hän hakea paikkaa. Koulutukseen otettiin hakijoista vain kolme ja Simo oli yksi näistä.

Hems-pelastajana Simon työnkuvaan kuuluu toimiminen ohjaamomiehistössä, jossa pääpaino on suunnistaminen eli kohteeseen löytäminen. Lisäksi tehtäviin kuuluu lentäjän tekemisten valvominen ja tarvittaessa myös niihin puuttuminen. Laskeutumisen yhteydessä Hems-pelastaja huolehtii kopterin ulkopuolisten ihmisten turvallisuudessa ja maassa toimitaan lääkärin avustajana.

Vapaa-aikaansa Simo viettää kotonaan Mäntsälässä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Kunnostaan Simo pitää huolta polkupyöräilemällä ja uimalla.

Petteri Jokinen
lentäjä
ikä 43

Petteri aloitti lentäjän tiensä jo nuorena lennokeilla, siirtyi lennokkikerhosta purjelentoon ja sitten ilmasotakouluun Kauhavalle. Vuonna 1992 Petteri sai ajatuksen, että helikopteri on hänen juttunsa. Tämän ajatuksen saattelemana Petteri lähti Amerikkaan, jossa lensi helikopterin lentolupakirjat. Kyseinen matka kestikin viisi vuotta. Aluksi Petteri opetti pääasiassa lentämistä opiskeltuaan ensin lennonopettajan lupakirjan. Lisäksi hän lensi jonkin verran chartereita, valokuvauslentoja ja iltaisin japanilaisia turisteja katsomaan ylhäältä päin Disneylandia.

Takaisin Suomeen Petterin toi sattuma. Kun hän oli käymässä Suomessa hakemassa vihreää korttia, sai hän töitä suomalaiselta lento-operaattorilta ja jäi tänne. Petteri lensi pari vuotta Ilmaria ja 3,5 vuotta Helsinki-Tallinna-reittiä. Viimeiset kuusi vuotta Petteri on lentänyt pääsääntöisesti Vantaan Medi-Helissä.

Naimisissa olevalla Petterillä on kaksi lasta, tyttö ja poika. Harrastuksenaan Petteri pitää kaikenlaisen, esimerkiksi huonekalujen ja talon rakentamisen sekä auton korjailun.

Antti Kämäräinen
lääkäri
ikä 29

Tampereelta kotoisin oleva Antti on työskennellyt Medi-Helissä syyskuusta 2009 lähtien. Antin kiinnostus ensihoitoon heräsi opiskelujen aikana. Muutama vuosi sitten hän otti yhteyttä Medi-Heliin ja parin vuoden odotusajan jälkeen paikka vapautui. Tällä hetkellä hän suorittaa anestesiologian ja tehohoidon erikoistumisopintoja. Aikaisemmin Antti on työskennellyt muun muassa TAYS:ssa sekä lasten- ja nuorten -sairaalassa.

Antin mielestä parasta työssään Medi-Helissä on työn monipuolisuus ja intensiivisyys. Tilanteiden hoitaminen on moniammatillista yhteistyötä ja kaikilla on yhteinen tavoite. Työn varjopuolena on kuolemantapauksissa omaisen jättäminen yksin paikalle, kun joutuu itse kiiruhtamaan toiselle tehtävälle. Pienen tyttövauvan isä rentoutuu vapaa-ajalla lenkkeilemällä ja harrastamalla satunnaisesti lumilautailua ja sukellusta.

Pelastushelikopterin henkilöt: Lääkäri- ja pelastushelikopteri Ilmari

Timo Hämäläinen
ensihoitaja, lentoavustaja
ikä 41

Joroisten lääkärihelikopteri Ilmarissa ensihoitajana toimiva Timo aloitti uransa palomiehenä 1989. Reilun kymmenen palomiesvuoden jälkeen Timo valmistui hoitotason ensihoitajaksi ja into kehittää ensihoidon osaamista johti Timon hakeutumaan koulutukseen, kun lääkärihelikopteri Ilmariin tarvittiin uusia lentoavustajia. Timon ura Ilmarissa on jatkunut aina vuodesta 2004 tähän päivään asti ja vuonna 2007 Timo valmistui työnsä ohessa myös sairaanhoitajaksi.

Vaikka Timon työt meinaavat välillä seurata myös kotiin, niin monipuolisesti urheilua, muun muassa hiihtoa, suunnistusta ja jalkapalloa harrastamalla on hyvä rentoutua. Työasioista irrottautumisessa auttavat kotona myös Timon avovaimo sekä 3-vuotias poika.

Sami Länkimäki
lääkäri, lääketieteen lisensiaatti / anestesiologian ja tehohoidon erikoistuva lääkäri
ikä 33

Kuusi vuotta lääkärinä toimineelle Samille työ lääkärinä on ollut haaveena lapsesta saakka eikä Samilla oikeastaan muuta ammattivaihtoehtoa ole koskaan ollutkaan. Ensihoidosta Sami kiinnostui jo opiskeluaikoina. Ollessaan töissä Tampereen teho-osastolla vuonna 2006, aukeni Ilmarista paikka lääkärille, ja Sami siirtyi päätoimiseksi lääkäriksi Joroisiin. Muutaman Ilmari-vuoden jälkeen Sami lähti puolustusvoimien lääkäriksi Afganistaniin ja piipahti samalla retkellä myös Vantaan Medi-Helissä, mutta veri veti kuitenkin juurille Ilmariin. Nyttemmin Seinäjoella asuva Sami toimii Ilmarin lääkärien päivystysringissä.

Lääkärin työn raskaimmat hetket liittyvät Samilla lapsipotilaiden kohtaamiseen. Lasten menetykset Sami muistaa aina, mutta onneksi useilla tarinoilla on onnellinen loppu. Parhaimpiin muistoihin liittyy kolmeviikkoisen lapsen aivoverenvuodon hoito, jossa ensihoito oli tärkeässä roolissa. Lapsen selvittyä hoitohenkilökunta sai vanhemmilta kiitoskirjeen kuvien kera, joka lämmitti ja antoi voimia pitkäksi aikaa. Kahden pienen lapsen isä rentoutuu parhaiten lastensa ja vaimon kanssa ihan kotioloissa ja juoksulenkeillä rockia kuunnellen. Radio Rockin suurkuluttaja Sami on kotonaan myös tien päällä, moottoripyörän selässä.

Kari Nieminen
lääkäri, anestesiologian erikoislääkäri
ikä 46

Lääkärihelikopteri Ilmarissa ensihoitolääkärinä toimiva Kari on ollut mukana Ilmarin toiminnassa kahdeksan vuotta, eli aina Ilmarin lääkäritoiminnan käynnistymisestä lähtien. Muuna aikana Kari työskentelee Sairaala Mehiläisen leikkaussaleissa. Päivät Ilmarissa eivät ole koskaan toistensa kaltaisia ja työ on sopivan haastavaa ja vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä sekä kykyä toimia ryhmässä. Työn hyviin puoliin kuuluu ihmisten aitojen tunteiden kohtaaminen, vaikka erityisesti pienten lasten ja nuorten aikuisten kuolema sekä ylipäätänsä omaisten suru ovatkin Karin työn raskaampi puoli.

Kotona Karia odottaa rakas vaimo Carita ja kaksi kissaa, joiden seurassa töistä on helppo irtautua. Hyvät keskustelut vaimon kanssa ja ylipäänsä arjen asioiden touhuaminen yhdessä, kodin rantamaisemista nauttiminen, liikunta sekä uusina asioina veneily ja kalastaminen ovat Karin resepti onnistuneeseen rentoutumiseen. Karilla ja Caritalla on kummallakin kolme tytärtä eli yhteensä tyttäriä on kuusi.


Pamela Hiltunen
lääkäri, lääketieteen lisensiaatti
ikä 36

Kun Pamelalta lapsena kysyttiin lempiammattia, vastaus oli aina selvääkin selvempi: eläinlääkäri. Lukioiässä ajatus lääkäriksi ryhtymisestä vahvistui toden teolla, mutta eläimet vaihtuivat lopulta ihmisiin. Nyt kaksi vuotta Ilmarissa toiminut Pamela valmistui lääkäriksi vuonna 2003. Jo opiskeluaikana anestesiologia ja tehohoito tuntuivat Pamelasta erityisen omalta erikoisalalta, ja ensi talvena Pamela saakin käteensä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärin paperit.

Vaikka lääkärin työ on Pamelalle kutsumusammatti, on oma perhe tietysti tärkein asia maailmassa. Työasiat unohtuvatkin tehokkaasti perheen parissa kotosalla sekä juoksulenkeillä metsässä, mistä Pamela ammentaa voimaa arjessa jaksamiseen.

Pelastushelikopterin henkilöt: Lääkäri- ja pelastushelikopteri Sepe

Vesa Lappeteläinen
ensihoitolääkäri, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri
ikä 40

Vesa on toiminut lääkärinä kaiken kaikkiaan 13 vuotta, joista Sepessä kolme vuotta. Vesan ammatillinen kiinnostuksen kohde on akuuttihoito eli äkillisten sairauksien ja vammojen hoito, joten työ lääkärihelikopteri Sepessä sopii Vesalle paremmin kuin hyvin. Vesan mukaan Sepe onkin työpaikkana paras mitä kuvitella saattaa.

Työssä näkee valitettavasti myös traagisiakin ihmiskohtaloita. Kotiin eivät työt ja sen raskaat puolet kuitenkaan Vesaa seuraa vaan hän pystyy unohtamaan työasiat melko tehokkaasti laittaessaan työpaikan oven kiinni. Vapaa-ajallaan Vesa rentoutuu kävely- ja juoksulenkeillä sekä hyvän ruoan parissa, jota Vesa tykkää kokkailla myös itse. Ilmailu on Vesan sydäntä lähellä myös työn ulkopuolella; mies harrastaakin lentämistä purje- ja moottorikoneilla.

Jari Pesonen
HCM-ensihoitaja
ikä 46

Erikoissairaanhoitajaksi valmistunut Jari on työskennellyt HCM-ensihoitajana Oulun Sepessä 15 vuotta, eli aina yhdistyksen perustamisesta lähtien. Aitiopaikalta Sepen kehitystä seuranneen Jarin mukaan parasta työssä on hyvä ja tiivis työyhteisö. Sepen toimivan tiimityöskentelyn johdosta työilmapiiri on mitä parhain. Jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä, ja jokaiselle on tärkeää, että annettu tehtävä tulee suoritettua hyvin. Työyhteisössä pieni hirtehishuumori ja keskustelut auttavat purkamaan vakavampia asioita tarpeen tullen.

Vapaa-aikaansa Jari viettää mielellään mukavasti kotona perheen parissa tai harrastusten ja kavereiden seurassa. Kuntoilu eri muodoissa, VPK-toiminta, moottoripyöräily ja salibandyn erotuomaritoiminta kuuluvat Jarin lukuisiin harrastuksiin.