MasterChef Suomi

MasterChef Suomi

MasterChef Suomi tekee paluun neljän vuoden tauon jälkeen! Kilpailijoita ovat luotsaamassa ja tuomaroimassa ravintoloitsijat Tomi Björck ja Henri Alén sekä ruokakirjailijana ja tv-kokkina tunnettu Sara La Fountain. Ohjelmassa kaksitoista hyvin erilaista ja persoonallista amatöörikokkia ympäri Suomen kokkaa kaikkein kirkkaimmasta kruunusta, MasterChef Suomi 2018 -tittelistä. Voiton eteen on onnistuttava läpi kisan, sillä tällä kaudella kilpailijat kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita.

363 uutta julkaisua

Resepti - Aki : Kaniburger, paistettua kanin ulkofileetä, perunalastuja, tillimajoneesia ja karamellisoituja kirsikkatomaatteja

Hampurilaissämpylä
3 dl kädenlämpöistä täysmaitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
n. 2 tl suolaa
n. 6,5 dl sämpyläjauhoja
n. 0,5 dl rypsiöljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota kuivahiiva maitoon yleiskoneen kulhossa. Lisää joukkoon 2 dl jauhoja ja aloita vaivaaminen taikinakoukkua käyttäen. Lisää joukkoon suola ja hunaja ja seuraavat 2 dl jauhoja. Lisää taas 2 dl jauhoja ja öljy ja vaivaa hyvin. Lisää taikinaan vielä sen verran jauhoja, että saat taikinasta rakenteeltaan oikeanlaisen. Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin 45 minuutiksi (kunnes on kohonnut kaksinkertaiseksi). Kumoa jauhotetulle tasolle ja muotoile taikinasta kaksi pötköä, jotka jaat kolmeen yhtä suureen palaan. Pyörittele paloista kuusi sämpylää ja laita vielä hetkeksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan. Voitele muna-vesiseoksella ennen paistamista. Paista sämpylät kullanruskeiksi ja kuohkeiksi 225 asteisessa uunissa noin 14 minuutin ajan.

Kaniragout
yksi kani
1 porkkana
1 palsternakka
2 soolovalkosipulia
4 valkosipulin kynttä
1 keltasipuli
2 salottisipulia
1/3 puntti timjamia
1/3 puntti rosmariinia
n. 3 dl punaviiniä
n. 4 dl riista-demiglacea
n. 3 dl vettä
suolaa, mustapippuria, sokeria
voita
rypsiöljyä

Nylje kani ja irrota ruhosta etu- ja takajalat, fileet ja kyljykset. Pilko pesty porkkana ja palsternakka kuorineen noin 3 x 3 cm paloiksi ja laita uunipellille. Pilko joukkoon soolovalkosipulit ja kelta- sekä salottisipuli. Lisää pellille kanin roippeet eli luut ja nahkat sekä myös ribsit. Paahda näitä uunissa 45 minuuttia 200 asteessa, jotta saisit ragouhun paahteista makua. Tee haudutusliemi demiglacesta, punaviinistä ja vedestä. Ruskista toinen fileistä ja jalat paistinpannulla voi-öljyseoksessa yrttien ja valkosipulien kanssa. Kaada ruskistuksen jälkeen pannun sisältö haudutusliemeen ja hauduta pitkään. Lisää sekaan myös paahdetut luut ja kasvikset. Mausta liemi suolalla, sokerilla ja pippurilla. Keitä noin 1,5 tuntia ja lisää välillä tarvittaessa vettä. Kun liha irtoaa luista, alkaa höystö olla viimeistelyä vaille valmis. Ota lihat kattilasta leikkuulaudalle ja erottele ne tarkasti luista. Laita liha ja tilkka lientä paistinpannulle, jossa maut saavat tiivistyä vielä hetken, samalla kun painelet kauhalla lihan rakennetta hieman pienemmäksi. Tee valmiista ragousta ”pihvit”. Aseta stanssi halkaistun sämpylän pohjan päälle ja painele lihoista tiivis pihvi avoimelle burgerille. Valuta lopuksi vielä tiivistettyä lientä pannulta lihan päälle.

Paistettua kanin ulkofileetä
1 ulkofile
rypsiöljyä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen

Marinoi filee öljyssä, suolassa ja pippurissa. Paista kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa noin 5 minuuttia. Paloittele hetken lepäämisen jälkeen.

Perunalastut
2 kiinteää perunaa (esim. puikula)
suolaa
vettä
rypsi- tai syväpaistoöljyä
suolaa ja mustapippuria maustamiseen

Pese perunat hyvin. Tee perunoista ohuita lastuja mandoliinilla ja laita lastut reippaasti suolattuun veteen ainakin 15 minuutiksi. Kuivaa liotetut lastut hyvin ja friteeraa ne 178 asteisessa öljyssä hiukan rusehtaviksi ja rapeiksi lastuiksi noin 2 minuuttia. Asettele valutetut lastut talouspaperin tai liinan päälle ja anna kuivua hetki. Mausta lastut suolalla ja pippurilla.

Tillimajoneesi
3 punttia tilliä
n. 3,5 dl rypsiöljyä
2 kananmunankeltuaista
20 g valkoista balsamiviinietikkaa
10 g limemehua
10 g hunajalla maustettua dijonia
5 g suolaa

Ryöppää tilliä kiehuvassa vedessä noin 2 minuutin ajan. Nosta tilli siivilällä jääveteen, jotta niiden kypsyminen lakkaisi. Purista tilli kunnolla kuivaksi ja laita blenderiin. Lisää joukkoon vähän suolaa ja öljy. Aja aivan kirkkaan vihreäksi öljyksi noin 10 minuutin ajan. Siivilöi öljy siivilän ja huokoisen liinan läpi, jotta saisit tasaisen tilliöljyn. Valmista majoneesi vatkaamalla ensin sekaisin keltuaiset, etikka, limemehu, sinappi ja suola. Aloita lisäämällä öljyä ensin tipoittain koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa emulsoitua, voit lisätä öljyä hiukan nopeammin. Maista valmista majoneesi ja mausta vielä tarvittaessa lisää.

Karamellisoidut kirsikkatomaatit
12 kpl kirsikkatomaatteja
0,8 dl sokeria
0,5 dl valkoista balsamiviinietikkaa
2 rkl hunajaa
2 dl vettä
5 tippaa tabascoa
mustapippuria ja suolaa

Kiehauta kevyt sokerisiirappi sokerista, hunajasta, etikasta, vedestä ja mausteista. Leikkaa tomaatteihin pienet ristikot, jotta kuori irtoaisi ryöpätessä helpommin. Ryöppää tomaatteja kiehuvassa vedessä 10 sekuntia ja siirrä ne jääveteen. Älä poista kuoria, vaan vedä ne varovasti kantaan asti ”lehdiksi”. Pyöräytä tomaatit hiukan jäähtyneessä siirapissa ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Kuivata tomaatteja uunissa 135 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes kuori on kuiva ja rapea.

Kokoa komponentit annokseksi haluamallasi tavalla.

MasterChef-tuomaristo ylistää kilpailun voittajaa – "Parempi kuin moni ammattikokki"

MasterChef Suomi ratkesi tänään Marjutin voittoon. Tuomaristokolmikko fiilistelee kulunutta kautta hymy korvissa.

"Poskettoman hieno kausi. Siel on taistelutarinoita, niin hienoja onnistumisia, siis ihan huikee kausi!" Sara tunnelmoi finaalin jälkeen.

"Kyl mä sanoisin, että Suomi on kansainvälistynyt paljon. Kokoajan kehitytty enemmän ja tullut oikeesti kansainvälistä makua tonne lautaselle", Tomi toteaa vaikuttuneena.

Voittajaa, Marjutia tuomaristo kehuu vuolaasti.

"Erittäin, erittäin lahjakas. Voin sanoo, et parempi kuin moni ammattikokki. Tosi, tosi monipuolinen", Henri ylistää.

"Välillä vähän ehkä pää pyörälläkin siitä, että miten pystyy suoriutumaan noin hyvin", Tomi komppaa.

Marjut on uusi Master Chef Suomi! – "Hyvin kaukainen unelma, joka on nyt saavutettu"

MasterChef Suomi ratkesi tänään jännittävään finaaliin, jossa vastakkain olivat kaksi hyvin erilaista kokkaajaa Marjut ja Outi. Voittajaksi tiensä selvitti Marjut!

"Aivan mahtava fiilis, ihan uskomaton juttu! Ei vieläkään oikein tajua, että mitä täällä tapahtui ja että on voittanut. Mä oon ihan törkeen iloinen", onnesta häkeltynyt Marjut kuvailee tuoreita tunnelmiaan.

Marjut kertoo haaveilevansa ruokablogin ja ruokakirjan lisäksi omasta majatalosta.

"Kaikkein suurin unelma on ollut se, että pääsis joskus pitämään omaa majataloa, missä olis ravintola. Mut se on toki sellainen hyvin kaukainen unelma. Ja niin oli tää MasterChefkin ja se on nyt saavutettu", Marjut fiilistelee.

Marjut kertoo kilpailun antaneen hänelle paljon uusia ystäviä sekä uskoa omaan tekemiseen ja kykyihin.

"Paineensietokyky on kasvanut ihan semmosiin ulottuvuuksiin, mitä mä en ees tiennyt, et vois olla", Marjut naurahtaa.

MasterChef Suomi huipentuu tänään – Finaalikaksikko aivan toistensa ääripäät

MasterChef-kilpailun finaalin viimeinen taistelu käydään tänään. Outin ja Marjutin tehtävänä on valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka. He saavat kolmen ruokalajin valmistukseen täysin vapaat kädet.

Kilpailijoiden erot tulevat heti kokkauksen alkuun selkeästi ilmi.

”Marjutilla on ollut ihan selkeet speksit, päässä ajatuksia ja kaavioita, et miten toimitaan ja lähtee toteuttaa. Outi vetää tuol tavaraa pataan ja fiiliksen mukaan”, Henri kommentoi tilannetta.

”Eli aika selkee asetelma, mitä ollaan nähty koko kilpailun ajan”, Tomi komppaa.

”On, on! Ihan mahtavaa”, Henri toteaa.

”Ei se paljoo Outii oo ikinä haitannu”, Tomi naurahtaa.

”Ei ja arvostan”, Henri myötäilee.

MasterChef Suomi -finaali tänään torstaina klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.

MasterChefin finaalissa äärimmäisen liikuttava hetki – Herkistynyt Saska avautuu isänsä kuolemasta: "Ois iskä aika ylpee nyt"

MasterChef-kilpailun finaalin ensimmäisessä jaksossa kilpailijat saivat eteensä aiemmin kokoamansa unelmakorit. Korien raaka-aineita saa valmistaa minkä tahansa annoksen.

Saska päätyy tekemään pelmenejä lihatäytteellä. Hän kertoo pelmenien olevan tuttuja lapsuudestaan.

”Varmasti on kunnianosoitus, ei ehkä niinkään mun juurille vaan mun iskälle. Varmaan ois iskä aika ylpee nyt”, Saska selittää ja pyyhkii kyyneleitä.

”Saska pakko kysyy, mistä tuli inspiraatio tohon annokseen”, Tomi kysyy Saskan viedessä annoksen tuomareiden maisteltavaksi.

”Mä oon oppinut sen lapsuudestani mun isältäni”, Saska kertoo vaikeana.

”Iskä on opettanu ruuanlaiton mulle ja se on mun inspiraatio ollu aina. Mä olin 16, kun mun iskä menehty. Ja nyt mä haluun jatkaa niitä iskän jalanjälkiä”, Saska jatkaa ja murtuu kyyneliin.

MasterChef Suomi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.

MasterChef-kilpailijat pulassa Finnjävelin keittiössä – "Laitteet on uusia ja paikat on uusia"

MasterChef-kilpailijat pääsevät tänään näyttämään taitonsa Henri Alénin Finnjävel-ravintolassa. Kilpailijoiden tulee valmistaa kunkin toisinto yhdestä Finnjävelin klassikkoannoksesta. Annoksissa on useita eri komponentteja ja tekniikat ovat vaikeita, mitä aiheuttaa ongelmia kilpailijoille.

"Laitteet on uusia ja paikat on uusia. Pitäis olla kauheen järjestelmällinen, mutta hirvee kiire", Marjut avaa tilannettaan.

"Koko reseptissä olevat tekniikat on ihan uusia mulle", Outi toteaa puolestaan ja taistelee vakuumilaitteen kanssa.

Myös Saskan resepti vaatii kyseisen laitteen käyttöä eikä häneltäkään kaikki suju ongelmitta. Villellä on taas monta rautaa tulessa eikä on ole ihan perillä, mitä kaikkea hänen pitäisi vielä tehdä.

MasterChef Suomi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.