MasterChef Suomi

MasterChef Suomi

MasterChef Suomi tekee paluun neljän vuoden tauon jälkeen! Kilpailijoita ovat luotsaamassa ja tuomaroimassa ravintoloitsijat Tomi Björck ja Henri Alén sekä ruokakirjailijana ja tv-kokkina tunnettu Sara La Fountain. Ohjelmassa kaksitoista hyvin erilaista ja persoonallista amatöörikokkia ympäri Suomen kokkaa kaikkein kirkkaimmasta kruunusta, MasterChef Suomi 2018 -tittelistä. Voiton eteen on onnistuttava läpi kisan, sillä tällä kaudella kilpailijat kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita.

708 uutta julkaisua

Resepti: Menu Farang - Tomi Björk

- Hamachi sashimia, mustariisietikka-dressing, aasialaisia minikrasseja
- Suola-pippuri pehmeäkuorista taskurapua, vihreämangosalaattia, vihreä nahm jim-dressing
- Vasikan poskea vietnamilaisittain, vietnamilainen itusalaatti, minttua
- Vaniljalla maustettua kookosta, Kopi luwak-kahvigelé, mangoa

Hamachi sashimi, aasialaisia yrttejä, mustariisietikkakastiketta
300g kuningasmakrillifilettä
1 dl mustariisietikkakastiketta
1 kevätsipulin varsi, ohueksi leikattuna
1 rkl inkiväärijuliennea
1 rkl sitruunaruohoa, ohueksi leikattuna
1 rkl punaista chiliä, ohuiksi renkaiksi leikattuna
aasialaisia minikrasseja
mintunlehtiä
korianterinlehtiä
thaibasilikanlehtiä
friteerattua salottisipulia

Mustariisietikkakastike
1kpl punainen kuiva chili
1pala inkivääriä
0,5 plo mustariisietikkaa
1dl sokeria
0,5 dl osterikastiketta
0,5 dl hoisinkastiketta
5dl vettä
1 rkl sesamöljyä

Työvaiheet
• Aloita mustariisietikkakastikkeen tekemisestä:
• Jauha inkivääri ja chili hienoksi morttelissa, aloita kypsentäminen kattilassa seesamöljyn kanssa, kypsytä kunnes pehmeää.
• lisää joukkoon kaikki muut aineet ja kiehauta. Keitä hiljalleen muutama minuutti.
• Puhdista kala, poista nahka ja ruodot. Leikkaa file keskiruotoa pitkin kahteen osaan. Leikkaa liha viipaleiksi.
• Asettele kala lautaselle, lusikoi päälle kastiketta. Asettele kalan päälle kevätsipuli, inkivääri, sitruunaruoho, chili sekä yrtit.
• Koristele friteeratulla sipulilla ja tarjoa erikseen lisää kastiketta.

Pehmeäkuorista taskurapua, vihreää mangoa, minttua, pomeloa, vihreää chiliä

3 pehmeäkuorista taskurapua
kalakastiketta
tapiokajauhoa
1 dl vihreää nahm jim –kastiketta

Salaatti:
2 kpl vihreää mangoa
2 cm pala inkivääriä, ohueksi julienneksi leikattuna
1 varsi sitruunaruohoa, ohueksi viipaloituna
2 vartta kevätsipulia, ohueksi julienneksi leikattuna
0,5 dl pomelon hedelmälihaa
0,5 dl paahdettua maapähkinää, murskattuna
2 kpl vihreää chiliä, ohuena juliennena
0,5 dl mintun lehtiä
0,5 dl thai-basilikan lehtiä

Koristeeksi:
crispy salottia

Vihreä Nahm Jim -dressing:
2 kpl valkosipulin kynsiä
2 kpl korianterin juurta
1 kpl pientä vihreää chiliä
3 kpl pitkää vihreää chiliä
2 cm pala kuorittua inkivääriä
3 rkl palmusokeria
2 dl limemehua tuoreista limeistä
1 rkl merisuolaa
3 rkl nahm pla

Työvaiheet
• Tee dressing: leikkaa valkosipulin kynnet, inkivääri ja korianterin juuret pienemmäksi ja lisää ne suolan kanssa mortteliin. Hakkaa kunnes tahna on tasaista. Lisää ensin pienet chilit ja hienonna, lisää sen jälkeen loput chilit ja hakkaa kunnes tulos on tasainen.
Lisää palmusokeri ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää limemehu ja mausta nahm pla:lla. Lisää tarvittaessa hienoa sokeria, limemehua tai nahm pla:ta. Tavoitteena on saavuttaa tulisen, happaman, makean ja suolaisen tasapaino.
• Puhdista taskuravut: raota rapujen pehmeää kuorta ja poista ravun uusi kuori, keuhkot ja ”kasvot”. Leikkaa ravut kahteen osaan keskilinjaa pitkin.
• Tee salaatti: kuori ja leikkaa mango tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Lisää se kulhoon salaatin muitten ainesten kanssa ja sekoita.
• Lämmitä öljy isossa kattilassa 180-asteiseksi. Marinoi taskurapuja hetki kalakastikkeessa ja jauhota ne sitten tapiokajauholla. Tiputa ravut öljyyn yksitellen niin, että jalat ovat irti toisistaan. Paista rapuja noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin
kullanruskeita.
• Sekoita vihreää nahm jimiä salaatin joukkoon, kunnes salaatti on kosteaa. Nosta salaatti lautasen keskelle keoksi. Lisää ravut lautaselle salaatin ympärille, ripottele päälle rapeaa sipulia ja lisää nahm jimiä, pähkinää ja tarjoa.

VIETNAMILAISTA VASIKKAA

Liemi
6 dl lihalientä
4 kpl valkosipulin kynsiä
1 pala inkivääriä
3 kpl korianterinjuuria
4 kpl valkopippureita
1 punasipuli
0,5 dl sokeria
1 dl osterikastiketta
1dl mustariisietikkaa
1dl sherryä
600 g härän poskia

Hot & Sour salaatti
2dl ituja
1 kevätsipuli
1 salottisipuli
1pnt minttua
1 punainen chili

Kastike:
3rkl limemehua
3rkl kalakastiketta
ripaus chilipulveria

Työvaiheet
• Aloita vasikan valmistus liemen valmistamisesta.
Murskaa valkosipulit, punasipuli, inkivääri ja korianterinjuuri morttelissa mäskiksi ja lisää sekaan valkopippuri.
Ota syvä ja mahdollisimman leveäpohjainen kattila.
Kaada kattilaan 1dl öljyä ja lämmitä se kuumaksi.
Lisää vihannesmäski ja kuullota kullanruskeaksi.
• Lisää kattilaan sokeri ja pyöräytä ympäri, lisää muut nesteet ja vesi. Kiehauta.
• Samanaikaisesti kun odottelet kiehahtamista paista wokissa tai pannulla paistiin kullanruskea pinta.
• Laita paisti syvään vuokaan ja kaada haudutusneste päälle. Varmista että liha peittyy ja kääri folio kanneksi.
Hauduta 155:ssä asteessa kolme tuntia tai kunnes liha on mureaa.
• Kun liha alkaa lähestyä kypsymistä varaa salaatin ainekset ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.
Nypi mintut ja yhdistä idut sekä kaikki muut raaka-aineet kulhossa salaatiksi.
Valmista eri kipossa hot&sour dressing ja pidä erillään, kunnes annos on muuten valmis.
• Nostele liha liemestä lepäämään ja vetäytymään, siivilöi haudutusneste ja redusoi sitä noin neljännes, kunnes se saa hieman
rakennetta ja maut tiivistyvät.
• Annostele lihasta kuusi samankokoista mureaa palaa ja lisää ne takaisin liemeen. Anna hautua ja maustua vielä muutama minuutti.
• Annostele lihat tarjoiluvadin pohjalle, kaada liemi päälle ja pyöräytä salaatti dressingissä sekä muodosta siitä pallo lihojen päälle.

KOOKOSPUDDING

2dl soijamaitoa
4dl kara kookoskermaa
60g sokeria
2,5 kpl liivatelehtiä
1 vaniljatanko
40g kahvipapuja
• Lämmitä soijamaito ja sokeri kunnes kiehahtaa, mutta älä keitä.
Lisää liotetut liivatelehdet ja loput raaka-aineet.
Annostele kuppeihin ja jäähdytä blasterissä.

MANGOSORBET
500g mandariinipure
1kg mangopure
200g vettä
140g sokeria
80g glukoosia
• Kiehauta kaikki aineet, älä keitä.
Jäähdytä blasterissä ja aja jäätelökoneessa sorbetiksi.

KAHVIHYYTELÖ
5rkl kahvia
1dl thaikahvia
20g palmusokeria
1kpl liivate
• kiehauta kaikki nesteet, ja lisää liivate laita matalaan vuokaan hyytymään.

MANGO-PASSION SALAATTI
2kpl mango
2kpl passion
• Kuori ja valmistele hedelmät haluamaasi muotoon

MasterChef-tuomaristo ylistää kilpailun voittajaa – "Parempi kuin moni ammattikokki"

MasterChef Suomi ratkesi tänään Marjutin voittoon. Tuomaristokolmikko fiilistelee kulunutta kautta hymy korvissa.

"Poskettoman hieno kausi. Siel on taistelutarinoita, niin hienoja onnistumisia, siis ihan huikee kausi!" Sara tunnelmoi finaalin jälkeen.

"Kyl mä sanoisin, että Suomi on kansainvälistynyt paljon. Kokoajan kehitytty enemmän ja tullut oikeesti kansainvälistä makua tonne lautaselle", Tomi toteaa vaikuttuneena.

Voittajaa, Marjutia tuomaristo kehuu vuolaasti.

"Erittäin, erittäin lahjakas. Voin sanoo, et parempi kuin moni ammattikokki. Tosi, tosi monipuolinen", Henri ylistää.

"Välillä vähän ehkä pää pyörälläkin siitä, että miten pystyy suoriutumaan noin hyvin", Tomi komppaa.

Marjut on uusi Master Chef Suomi! – "Hyvin kaukainen unelma, joka on nyt saavutettu"

MasterChef Suomi ratkesi tänään jännittävään finaaliin, jossa vastakkain olivat kaksi hyvin erilaista kokkaajaa Marjut ja Outi. Voittajaksi tiensä selvitti Marjut!

"Aivan mahtava fiilis, ihan uskomaton juttu! Ei vieläkään oikein tajua, että mitä täällä tapahtui ja että on voittanut. Mä oon ihan törkeen iloinen", onnesta häkeltynyt Marjut kuvailee tuoreita tunnelmiaan.

Marjut kertoo haaveilevansa ruokablogin ja ruokakirjan lisäksi omasta majatalosta.

"Kaikkein suurin unelma on ollut se, että pääsis joskus pitämään omaa majataloa, missä olis ravintola. Mut se on toki sellainen hyvin kaukainen unelma. Ja niin oli tää MasterChefkin ja se on nyt saavutettu", Marjut fiilistelee.

Marjut kertoo kilpailun antaneen hänelle paljon uusia ystäviä sekä uskoa omaan tekemiseen ja kykyihin.

"Paineensietokyky on kasvanut ihan semmosiin ulottuvuuksiin, mitä mä en ees tiennyt, et vois olla", Marjut naurahtaa.

MasterChef Suomi huipentuu tänään – Finaalikaksikko aivan toistensa ääripäät

MasterChef-kilpailun finaalin viimeinen taistelu käydään tänään. Outin ja Marjutin tehtävänä on valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka. He saavat kolmen ruokalajin valmistukseen täysin vapaat kädet.

Kilpailijoiden erot tulevat heti kokkauksen alkuun selkeästi ilmi.

”Marjutilla on ollut ihan selkeet speksit, päässä ajatuksia ja kaavioita, et miten toimitaan ja lähtee toteuttaa. Outi vetää tuol tavaraa pataan ja fiiliksen mukaan”, Henri kommentoi tilannetta.

”Eli aika selkee asetelma, mitä ollaan nähty koko kilpailun ajan”, Tomi komppaa.

”On, on! Ihan mahtavaa”, Henri toteaa.

”Ei se paljoo Outii oo ikinä haitannu”, Tomi naurahtaa.

”Ei ja arvostan”, Henri myötäilee.

MasterChef Suomi -finaali tänään torstaina klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.

MasterChefin finaalissa äärimmäisen liikuttava hetki – Herkistynyt Saska avautuu isänsä kuolemasta: "Ois iskä aika ylpee nyt"

MasterChef-kilpailun finaalin ensimmäisessä jaksossa kilpailijat saivat eteensä aiemmin kokoamansa unelmakorit. Korien raaka-aineita saa valmistaa minkä tahansa annoksen.

Saska päätyy tekemään pelmenejä lihatäytteellä. Hän kertoo pelmenien olevan tuttuja lapsuudestaan.

”Varmasti on kunnianosoitus, ei ehkä niinkään mun juurille vaan mun iskälle. Varmaan ois iskä aika ylpee nyt”, Saska selittää ja pyyhkii kyyneleitä.

”Saska pakko kysyy, mistä tuli inspiraatio tohon annokseen”, Tomi kysyy Saskan viedessä annoksen tuomareiden maisteltavaksi.

”Mä oon oppinut sen lapsuudestani mun isältäni”, Saska kertoo vaikeana.

”Iskä on opettanu ruuanlaiton mulle ja se on mun inspiraatio ollu aina. Mä olin 16, kun mun iskä menehty. Ja nyt mä haluun jatkaa niitä iskän jalanjälkiä”, Saska jatkaa ja murtuu kyyneliin.

MasterChef Suomi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.

MasterChef-kilpailijat pulassa Finnjävelin keittiössä – "Laitteet on uusia ja paikat on uusia"

MasterChef-kilpailijat pääsevät tänään näyttämään taitonsa Henri Alénin Finnjävel-ravintolassa. Kilpailijoiden tulee valmistaa kunkin toisinto yhdestä Finnjävelin klassikkoannoksesta. Annoksissa on useita eri komponentteja ja tekniikat ovat vaikeita, mitä aiheuttaa ongelmia kilpailijoille.

"Laitteet on uusia ja paikat on uusia. Pitäis olla kauheen järjestelmällinen, mutta hirvee kiire", Marjut avaa tilannettaan.

"Koko reseptissä olevat tekniikat on ihan uusia mulle", Outi toteaa puolestaan ja taistelee vakuumilaitteen kanssa.

Myös Saskan resepti vaatii kyseisen laitteen käyttöä eikä häneltäkään kaikki suju ongelmitta. Villellä on taas monta rautaa tulessa eikä on ole ihan perillä, mitä kaikkea hänen pitäisi vielä tehdä.

MasterChef Suomi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 21 Livillä ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa somessa @masterchefsuomi.