88 uutta julkaisua

Leijonat esittelyssä: RIKU ASIKAINEN, 43

Ekonomi Riku Asikainen ryhtyi jo nuorena yrittäjäksi. Lukiossa oppilaskunnan puheenjohtajana toimiessaan hän ryhtyi pyörittämään kirjamyynti-toimintaa. Virallisesti tästä syntyi liiketoimintaa kun Riku perusti Lukiolaisten Kirjakaupan 22-vuotiaana. Samoihin aikoihin Riku perusti myös toisen yrityksen, Palveluosakeyhtiö Metsäpolun, joka on vanhusten terveystuotteita ja elämää helpottavia apuvälineitä myyvä nettikauppa.

Riku vietti 2000-luvun alussa kolme vuotta YK:n hyväntekeväisyystöissä Tansaniassa, jossa hän toimi vapaaehtoisena asiantuntijana Tansanian IT-sektorin kehittämishankkeissa. Afrikan jälkeen Riku vietti vuoden Suomessa ja sen jälkeen kolme vuotta Ransakassa.

Afrikasta palattuaan Riku myi Lukiolaisten Kirjakaupan Sanoma-WSOY:n Suomalaiselle kirjakaupalle. Jo ennen sitä hän oli perustanut Ranskaan vastaavalla idealla toimivan yrityksen, joka on tällä hetkellä Ranskan suurin oppikirjojen välittäjä.

Onnistuneista yrityskaupoista alkoi Rikun sijoittajan ura. Riku alkoi etsiä aktiivisesti uusia sijoituskohteita ja teki uusia sijoituksia pääosin yhdessä eri sijoittajaryhmien kanssa. Hän ymmärtää monelaisia markkinoita ja hänen sijoituskohteissaan on muun muassa terveydenhuollon, teollisuuden tuotannon, tietoturvan ja elintarvikepuolen tuotteita.

Riku on yksi vuoden 2010 lopussa perustetun Finnish Business Angels Network ry:n perustajista sekä sen hallituksen puheenjohtaja vuonna 2013. Hän on sijoittunut bisnessenkelinä hopealle European Business Angels networkissa, samassa tapahtumassa, jossa FIBAN nimettiin Euroopan vuoden 2012 parhaaksi bisnesenkeliverkostoksi. Viimeaikaisten sijoituskohteiden joukossa Rikulla on keksintö, joka erottaa kiintoainetta nesteestä, sekä mobiilivideo-ohjelmistotalo, jonka tuotteita esimerkiksi Ruutu.fi -palvelukin on.

Riku toivoo, että jokainen Leijonan luolaan tuleva sijoitusta hakeva yrittäjä olisi vakavissaan liikkeellä. Riku on aikoinaan aloittanut tyhjästä ja luonut itse omalla toiminnallaan omaisuutensa, joten hän toivoo ettei kukaan kuvittelisi pääoman keräämisen olevan helppoa. Rikua kiinnostaa monet toimialat, mutta hän korostaa että ideat ovat arvokkaita vain jos ne on toteuttamiskelpoisia. Hän toivoo että yrittäjä on miettinyt tarkkaan tuotetta ja sen markkinoita, sekä testannut jo mahdollisesti tuotettaan tai ideaansa asiakkailla. Kaikki keksinnöt ovat arvottomia, jollei niille löydy maksavia asiakkaita.

Kysymyksiä ja vastauksia:

Missä asut: Etelä-Helsingissä
Syntymäpäivä: 4. maaliskuuta 1969
Perhe: Vaimo ja 2 poikaa
Kuvaile itseäsi kolmella sanalla: Positiivinen, energinen ja analyyttinen.
Yksi asia jota arvostan työntekijässä: Suorapuheisuus.
Paras työ joka sinulla on ollut: Tämän hetkinen sijoittajan työ.
Lempielokuva: Quentin Tarantinon Reservoir Dogs.
Lempilomakohde: Tansania.
Lempiurheilulaji: Purjehtiminen tropiikissa.
Paras sijoituksesi: Aika jonka vietän rakkaitteni kanssa.
Asiat jotka kiinnostavat sinua: Älyllisesti haastavat, väittelyn arvoiset asiat.
En koskaan sijoittaisi: Ihmisarvoa alentavaan toimintaan.
Paras ohje jonka olet saanut: Jos sinusta tuntuu että onkohan jossain asiassa moraalisia ongelmia, niin siinä varmasti silloin on.
Asia johon aina sijoitat hieman muuta enemmän: Hyvät ravintolat, viinit ja vaimon lahjat.
Henkilö jota ihailet: Nelson Mandela.

Sijoittajat riemastuvat fitnesstähti Mari Valosaaren kehittämästä pepputreenistä: ”Sitten nelinkontin!”

Keskiviikkona Leijonan luolaan astuu fitnesstähti Mari Valosaari. Mari hakee sijoitusta kehittämälleen Bunda-pakaratreenille.

Brasiliasta innoituksensa saaneeseen treeniin tarvitaan pelkästään Bunda-painot, jotka sidotaan jalan ympärille – ja sitten ei muuta kuin treenaamaan! Mari kertoo liikevaihdon olleen kahdessa vuodessa ilman markkinointia reilut 24 000 euroa. Ansaintalogiikka kuulostaa hyvältä, mutta tuotteen ulkonäkö mietityttää sijoittajia.

”Jos voin rehellisesti sanoa, nämä näyttävät hieman hassuilta. Ootko miettinyt, jos käytätte vielä muutaman tuhat euroa tuotteen ulkonäön kehittämiseen?” Kim Väisänen kysyy.

Valosaari uskoo vahvasti tuotteensa tulevaisuuteen kilpailusta huolimatta.

”Nilkkapainot ovat yleensä tietyn painoisia. Jos sulla on kuusi kiloa, se on kuusi kiloa. Jos haluat kahdeksan kiloa, ostat kahdeksan kiloa. Mun ero ja positiivinen puoli on se, että ostat vaan kaksi harkkoa lisää ja pääset kuudesta kilosta kahdeksaan kiloon.”

Sijoittajista Saga Forss innostuu kokeilemaan Bondaa.

”Sitten nelinkontin ja kyynervaraan, ettei selkä mene notkolle”, Mari ohjeistaa.

”Aika tehokas!” Saga kehuu.

”Miten toi nimi, oletko itse keksinyt sen vai tarkoittaako se jotain?” Miika Toivonen tiedustelee.

”Tarkoittaa! Se on portugalin kieltä ja tarkoittaa peppu”, Valosaari kertoo.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Tyttären paha onnettomuus sai perheyrityksen kehittämään liikuntalaitteen: "Täytyi saada mielekästä harjoitusta lonkalle”

Leijonan luolaan astuu keskiviikkona perheyritys WOOOM Oy, johon kuuluvat fysioterapeutti Minna Sirén ja valmentaja Janne Sirén. Yritys hakee leijonilta 30% osuudella 30 000 euron sijoitusta liiketalouden järjestelyihin.

Minna Sirén on kehittänyt uudenlaisen liukkaaseen liikkumapintaan perustuvan treenauslaitteen, jonka taustalla on koskettava tarina.

”Pari vuotta sitten oma tyttäreni loukkaantui sadan metrin viestijuoksukisoissa tosi pahasti. Sisäreisi ja lonkka repesivät. Siitä lähti koko tämä juttu, että täytyy saada mielekäs harjoitus lonkan ja coren alueelle”, Minna Sirén kertoo.

Minna ja Janne Sirénin poika Ville demonstroi, kuinka laitetta käytetään. Leijonien Kim Väisänen innostuu myös testaamaan tuotetta!

”En osaa muuten luistella ollenkaan!” Kim varoittaa ja nauraa.

”Tämä on todella hiittitreeniä!” Kim toteaa yritettyään jongleerausta laudalla tasapainotellen.

”Asiakkaille tämän hinta on 299 euroa”, Janne Sirén kertoo.

”Entäs minulle?” Kim tiedustelee huvittuneena.

”Neljäsataa ja vakuutus päälle”, Janne nauraa.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella. Koko kauden näet jo nyt Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Pitkät ihmiset kärisivät yllättävästä ongelmasta sängyssä – tässäkö ratkaisu?

Leijonan luolan keskiviikon jaksossa 193 senttiä pitkä Mikko Virtanen kertoo ratkaisseensa vaimonsa Hannan kanssa pitkien ihmisten öisen ongelman.

”Olen kyllästynyt nukkumaan sukat jalassa tai sikiöasennossa, koska vakiomittaiset peitot eivät riitä varpailleni”, Mikko kertoo Leijonan luolan sijoittajille.

Ongelmasta kärsinyt pariskunta on huomannut, etteivät he paini ongelman kanssa yksin. He kehittivät erikoispitkän peiton, joka on 40 senttiä tavallista pidempi. Nyt he hakevat yritykselleen rahoitusta Leijonan luolasta.

”Markkinoilla ei ole lainkaan erikoispitkiä peittoja saati niihin sopivia lakanoita”, he kertovat keksintönsä taustasta.

Leijonat eivät ole hyvistä perusteluista huolimatta täysin myytyjä.

”Näitä varmasti löytyy, jos jaksaa googlata”, Kim Väisänen epäilee.

”Ei löydy, me lähdettiin tutkimaan asiaa omaankin tarpeeseen”, Mikko Virtanen vastaa.

Myös Miika Toivonen uskoo, että erikoispitkiä peittoja on jo kansainvälisillä markkinoilla.

”Me ollaan yritetty englanniksikin googlettaa, mutta ei olla löydetty ulkomailtakaan erikoispitkiä peittoja”, Mikko kertoo ja sanoo myös suomalaisen peittoyrityksen lopettaneen pidemmän mallin valmistamisen.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Timo tekee kahta työtä unelmansa eteen: ”Eilen painoin taas 18-tuntisen päivän”

Leijonan luolan keskiviikon jaksossa sijoittajien eteen kävelevä Timo Lahti eli Kuivalihakundi on valmis tekemään kaiken yrityksensä menestyksen eteen.

Kuivalihayritystä yksin pyörittävä mies aloitti elintarvikebisneksessä 2014 ja laittoi verkkokaupan pystyyn.

”Olen nyt kaksi ja puoli vuotta tehnyt tätä ajatus kirkkaana siitä, että saan homman kasvamaan – kai teistä joku haluaa olla messissä kasvattamassa tuotetta?” Kuivalihakundi kysyy Miika Toivoselta, Saga Forssilta, Riku Asikaiselta, Ari Lahdelta ja Kim Väisäseltä.

Lahti pyörittää 200 000 euron liikevaihdon yritystään toisen työn ohella. Päivätyökseen mies kuljettaa rakennusliikkeessä kuorma-autoa. Yhden työpäivän jälkeen edessä on toinen.

”Yksin saa tehdä koko homman: leikkaan, maustan, kuivaan, siivutan, pakkaan ja myyn. On tässä puristettu viimeiset kaksi vuotta miehestä aika lailla mehut pois. Painoin taas eilen 18-tuntisen päivän.”

Sijoittajat ovat kiinnostuneita yrityksestä, mutta Lahti ei ole varma, onko hän valmis antamaan suurta osaa yrityksensä omistuksesta muiden käsiin.

”Olen miettinyt, oonko valmis luopumaan noin isosta siivusta. Ajattelin, että en hemmetissä…”

Miten Kuivalihakundin käy?

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella.

Ennennäkemätön repeäminen studiossa – turkulaismiesten älytön yritysidea saa sijoittajat itkemään naurusta

Nuoret turkulaismiehet tuovat kokeneiden sijoittajien eteen tuoreen, mutta pahimmillaan vaarallisen keksinnön.

Ilmalaivaansa mainospaikkoja myyvät Lauri, Johannes ja Rasmus pyytävät Miika Toivoselta, Saga Forssilta, Riku Asikaiselta, Ari Lahdelta ja Kim Väisäseltä 25 000 euron sijoitusta Ilmast Mainost -yritykselleen.

Leijonan luolan kuvauksien aikana miesten yritys on ollut pystyssä jo vuoden, mutta kolmikko ei ole onnistunut myymään yhtään mainosta, omien sanojensa mukaan ilmalaivansa hirveiden teknologisten ongelmien takia.

”Vahingot on ollut lähellä, mutta nyt meillä on Suomen johtava multikopterien rakentaja tai tällainen, joka on tehnyt lähemmäs 100 000 euron laitteita”, Johannes lohduttaa yrittäjien suorasanaisuuden yllättäneille sijoittajille.

”Että jos sijoittaa, niin ei tarvi raastupaan päästä, että on tappanut jonkun”, Miika Toivonen virnistää ja tutkailee kahdella moottorilla lentävää studioon tuotua ilmalaivaa.

”Tällä moottorisysteemillä tää on lentänyt. Ja ollaan tultu siihen tulokseen, että varsinkin täällä Suomen sääoloissa – ja ihan yleisen turvallisuuden ja vakauden kannalta – on paljon parempi, että meille tulee nelimoottorinen systeemi”, Rasmus selvittää.

Kaoottinen mutta rehellinen esitys saa yrittäjät pyyhkimään naurunkyyneleitä poskiltaan.

”Eli tuo nykyinen moottori ei ole millään tavalla luotettava?” Kim kysyy.

”Eikä turvallinen?” Riku jatkaa ja purskahtaa nauruun.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella. Koko kauden näet jo nyt Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola