8 uutta julkaisua

Tässä ovat uudet leijonat! Heillä on rahaa, raudan lujaa bisnesosaamista, mutta vain hetki aikaa sinulle

Leijonat ovat palanneet Neloselle ja etsivät nälkäisinä uusia bisnesideoita, joihin voisivat sijoittaa rahojaan. Leijonan luolassa kuka tahansa voi testata yrityksensä tai keksintönsä toimivuutta huippuammattilaisten ja mijonäärileijonien edessä. Kuka pystyy vakuuttamaan leijonat ja poistuu studiosta elämänsä diili taskussaan?

Nelosen Leijonan luolan sijoittajat, sarjayrittäjä Miika Toivonen, yrittäjä-sijoittaja Saga Forss, bisnesenkeli Riku Asikainen, investointipankkiiri Ari Lahti ja startup-sijoittaja Kim Väisänen, ovat yritysmaailman huippuja, joilla on mahdollisuus nostaa hyvät liikeideat menestykseen.

Omat bisnesideansa pääsee tällä kaudella esittelemään yli 70 innokasta yrittäjää, jotka hakevat rahaa liikeideansa tai keksintönsä kehittämiseen. Leijonat päättävät, onko idea niin vakuuttava, että siihen kannattaa sijoittaa – ja jos ei kannata, palaute tulee nopeasti ja napakasti.

”Tää on niin isoa sontaa, että jään jo tässä vaiheessa pois”, Miika Toivonen jyrisee yhdelle toiveikkaalle.

Leijonan luolan leijonat ovat:

Miika Toivonen

Yrittäjä Miika Toivosella on 15 vuoden kokemus autojen maahantuonnista ja myynnistä. Ensimmäisen yrityksensä, Tampereen Auto Center Oy:n, hän perusti 23-vuotiaana.

Nykyään Toivonen toimii usean yrityksensä ohella yhtenä omistajana Suomen suurimmassa luksus- ja superautoja myyvässä yhtiössä, Luxury Collection Automobiles Oy:ssä. Täällä hän on päässyt tuomaan henkilökohtaisen ihtohimonsa osaksi kannattavaa liiketoimintaa

Saga Forss

Saga Forss on kauppatieteiden maisteri, jolla on pitkä tausta kansainvälisistä yritys- ja rahoitusjärjestelyistä. 

Forss on vuonna 2005 perustetun, keskisuurten yritysten neuvonantajana kansainvälisissä yritysjärjestelyissä toimivan Broadius Partners Oy:n perustajaosakas. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa nuorena ekonomistina Suomen Pankissa ja osakevälityksessä Handelsbankenissa ja Andersen Global Corporate Financella teknologia – ja mediatiimissä.

Forss konsultoi ja sijoittaa pieniin lupaaviin yrityksiin, jotka pyrkivät laajentumaan ja mahdollisuuksien mukaan kansainvälistymään.

Forss on sijoittajana muun muassa Jungle Juice Barissa, joka oli mukana Leijonan luola -sarjassa vuonna 2012. Forss toimi Jungle Juice Barin hallituksen jäsenenä vuosina 2012-2017. Kesällä 2017 enemmistö myytiin Vaaka Partners Oy:lle, joka jatkaa Jungle Juice Barin konseptin kansainvälistämistä. 

Forss on ollut myös omistajana yhdessä Helsingin suurimmista artesaanileipomoketjuista, Leipomo Keisarissa. Lopulta Leipomo Keisari myytiin Fazerille. Forss toimi Leipomo Keisarin hallituksen puheenjohtajana vuosina 2010-2016.

Toimialat, joihin Saga itse on keskittynyt, ovat elintarvikkeet ja hyvinvointi. Hän on omissa sijoituskohteissaan ollut aina kiinnostunut kannattavuuden ja menestyksen lisäksi eettisestä kestävyydestä ja läpinäkyvyydestä.

Riku Asikainen

Riku Asikainen ryhtyi jo nuorena yrittäjäksi. 22-vuotiaana Riku perusti Lukiolaisten Kirjakaupan, ja myi sen myöhemmin Suomalaiselle kirjakaupalle. Asikainen perusti myös Ranskaan vastaavalla idealla toimivan yrityksen, joka on tällä hetkellä Ranskan suurin oppikirjojen välittäjä.

 

Riku on yksi vuoden 2010 lopussa perustetun Finnish Business Angels Network ry:n perustajista. Hän on sijoittunut bisnesenkelinä hopealle European Business Angels networkissa. 

Ari Lahti 

Ari Lahti on investointipankkiiri ja hän toiminut neuvonantajana useissa yritys- ja rahoitusjärjestelyissä sekä pääomamarkkinatransaktioissa. Työuransa alussa hän toimi muun muassa ekonomistina Suomen Pankissa, toimitusjohtajana Pankkiiriliike Protoksessa ja Mandatum Pankkiiriliikkeessä.
Nykyisin Ari toimii Icecapitalin toimitusjohtajana, jonka perustajaosakas hän myös on. Icecapital on pohjoismainen, riippumaton rahoitusalan konserni.

 

Kim Väisänen 

Sijoittaja Kim Väisänen aloitti uransa yrittäjänä jo opiskeluaikoinaan, vuonna 1996.  Väisänen jätti opinnot ja rakensi yhden maailman johtavista tiedonhävitysyhtiöistä,  Blanccon. Lopulta hän myi yrityksenä Iso-Britanniaan 60 miljoonalla eurolla.

Blanccon käänteentekevän yrityskaupan lisäksi Väisänen on ollut toimitusjohtajana sekä puheenjohtajana perustamassaan rakennusalan yrityksessä, OK-Teline Ltd:ssä, joka lopulta myytiin menestyksekkäästi yrityksen johdolle.


Nykyisin Väisänen kuuluu Suomen parhaiten tienaavien joukkoon, ja jatkaa työtään sijoittajana. Väisänen on kirjoittanut kolumnistina lukuisiin julkaisuihin ja ensi vuonna häneltä ilmestyy ensimmäinen tietokirja. 
Väisänen on voittanut lukuisia tunnustuksia, muun muassa Tasavallan Presidentin Kansainvälistämispalkinnon kahteen kertaan.

 

Täällä kaudella Leijonan luolassa esitellään muun muassa koirien äitiyspakkausta, siirrettävää liikuntahallia, perhoskeidasta sekä ideaa, joka ratkaisee kaikki ongelmat. 

Leijonan luola Nelosella keskiviikkoisin kello 20 alkaen 10. tammikuuta.
 

Sijoittajat riemastuvat fitnesstähti Mari Valosaaren kehittämästä pepputreenistä: ”Sitten nelinkontin!”

Keskiviikkona Leijonan luolaan astuu fitnesstähti Mari Valosaari. Mari hakee sijoitusta kehittämälleen Bunda-pakaratreenille.

Brasiliasta innoituksensa saaneeseen treeniin tarvitaan pelkästään Bunda-painot, jotka sidotaan jalan ympärille – ja sitten ei muuta kuin treenaamaan! Mari kertoo liikevaihdon olleen kahdessa vuodessa ilman markkinointia reilut 24 000 euroa. Ansaintalogiikka kuulostaa hyvältä, mutta tuotteen ulkonäkö mietityttää sijoittajia.

”Jos voin rehellisesti sanoa, nämä näyttävät hieman hassuilta. Ootko miettinyt, jos käytätte vielä muutaman tuhat euroa tuotteen ulkonäön kehittämiseen?” Kim Väisänen kysyy.

Valosaari uskoo vahvasti tuotteensa tulevaisuuteen kilpailusta huolimatta.

”Nilkkapainot ovat yleensä tietyn painoisia. Jos sulla on kuusi kiloa, se on kuusi kiloa. Jos haluat kahdeksan kiloa, ostat kahdeksan kiloa. Mun ero ja positiivinen puoli on se, että ostat vaan kaksi harkkoa lisää ja pääset kuudesta kilosta kahdeksaan kiloon.”

Sijoittajista Saga Forss innostuu kokeilemaan Bondaa.

”Sitten nelinkontin ja kyynervaraan, ettei selkä mene notkolle”, Mari ohjeistaa.

”Aika tehokas!” Saga kehuu.

”Miten toi nimi, oletko itse keksinyt sen vai tarkoittaako se jotain?” Miika Toivonen tiedustelee.

”Tarkoittaa! Se on portugalin kieltä ja tarkoittaa peppu”, Valosaari kertoo.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Tyttären paha onnettomuus sai perheyrityksen kehittämään liikuntalaitteen: "Täytyi saada mielekästä harjoitusta lonkalle”

Leijonan luolaan astuu keskiviikkona perheyritys WOOOM Oy, johon kuuluvat fysioterapeutti Minna Sirén ja valmentaja Janne Sirén. Yritys hakee leijonilta 30% osuudella 30 000 euron sijoitusta liiketalouden järjestelyihin.

Minna Sirén on kehittänyt uudenlaisen liukkaaseen liikkumapintaan perustuvan treenauslaitteen, jonka taustalla on koskettava tarina.

”Pari vuotta sitten oma tyttäreni loukkaantui sadan metrin viestijuoksukisoissa tosi pahasti. Sisäreisi ja lonkka repesivät. Siitä lähti koko tämä juttu, että täytyy saada mielekäs harjoitus lonkan ja coren alueelle”, Minna Sirén kertoo.

Minna ja Janne Sirénin poika Ville demonstroi, kuinka laitetta käytetään. Leijonien Kim Väisänen innostuu myös testaamaan tuotetta!

”En osaa muuten luistella ollenkaan!” Kim varoittaa ja nauraa.

”Tämä on todella hiittitreeniä!” Kim toteaa yritettyään jongleerausta laudalla tasapainotellen.

”Asiakkaille tämän hinta on 299 euroa”, Janne Sirén kertoo.

”Entäs minulle?” Kim tiedustelee huvittuneena.

”Neljäsataa ja vakuutus päälle”, Janne nauraa.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella. Koko kauden näet jo nyt Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Pitkät ihmiset kärisivät yllättävästä ongelmasta sängyssä – tässäkö ratkaisu?

Leijonan luolan keskiviikon jaksossa 193 senttiä pitkä Mikko Virtanen kertoo ratkaisseensa vaimonsa Hannan kanssa pitkien ihmisten öisen ongelman.

”Olen kyllästynyt nukkumaan sukat jalassa tai sikiöasennossa, koska vakiomittaiset peitot eivät riitä varpailleni”, Mikko kertoo Leijonan luolan sijoittajille.

Ongelmasta kärsinyt pariskunta on huomannut, etteivät he paini ongelman kanssa yksin. He kehittivät erikoispitkän peiton, joka on 40 senttiä tavallista pidempi. Nyt he hakevat yritykselleen rahoitusta Leijonan luolasta.

”Markkinoilla ei ole lainkaan erikoispitkiä peittoja saati niihin sopivia lakanoita”, he kertovat keksintönsä taustasta.

Leijonat eivät ole hyvistä perusteluista huolimatta täysin myytyjä.

”Näitä varmasti löytyy, jos jaksaa googlata”, Kim Väisänen epäilee.

”Ei löydy, me lähdettiin tutkimaan asiaa omaankin tarpeeseen”, Mikko Virtanen vastaa.

Myös Miika Toivonen uskoo, että erikoispitkiä peittoja on jo kansainvälisillä markkinoilla.

”Me ollaan yritetty englanniksikin googlettaa, mutta ei olla löydetty ulkomailtakaan erikoispitkiä peittoja”, Mikko kertoo ja sanoo myös suomalaisen peittoyrityksen lopettaneen pidemmän mallin valmistamisen.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola

Timo tekee kahta työtä unelmansa eteen: ”Eilen painoin taas 18-tuntisen päivän”

Leijonan luolan keskiviikon jaksossa sijoittajien eteen kävelevä Timo Lahti eli Kuivalihakundi on valmis tekemään kaiken yrityksensä menestyksen eteen.

Kuivalihayritystä yksin pyörittävä mies aloitti elintarvikebisneksessä 2014 ja laittoi verkkokaupan pystyyn.

”Olen nyt kaksi ja puoli vuotta tehnyt tätä ajatus kirkkaana siitä, että saan homman kasvamaan – kai teistä joku haluaa olla messissä kasvattamassa tuotetta?” Kuivalihakundi kysyy Miika Toivoselta, Saga Forssilta, Riku Asikaiselta, Ari Lahdelta ja Kim Väisäseltä.

Lahti pyörittää 200 000 euron liikevaihdon yritystään toisen työn ohella. Päivätyökseen mies kuljettaa rakennusliikkeessä kuorma-autoa. Yhden työpäivän jälkeen edessä on toinen.

”Yksin saa tehdä koko homman: leikkaan, maustan, kuivaan, siivutan, pakkaan ja myyn. On tässä puristettu viimeiset kaksi vuotta miehestä aika lailla mehut pois. Painoin taas eilen 18-tuntisen päivän.”

Sijoittajat ovat kiinnostuneita yrityksestä, mutta Lahti ei ole varma, onko hän valmis antamaan suurta osaa yrityksensä omistuksesta muiden käsiin.

”Olen miettinyt, oonko valmis luopumaan noin isosta siivusta. Ajattelin, että en hemmetissä…”

Miten Kuivalihakundin käy?

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Koko kauden näet Ruutu+-tilauksella.

Ennennäkemätön repeäminen studiossa – turkulaismiesten älytön yritysidea saa sijoittajat itkemään naurusta

Nuoret turkulaismiehet tuovat kokeneiden sijoittajien eteen tuoreen, mutta pahimmillaan vaarallisen keksinnön.

Ilmalaivaansa mainospaikkoja myyvät Lauri, Johannes ja Rasmus pyytävät Miika Toivoselta, Saga Forssilta, Riku Asikaiselta, Ari Lahdelta ja Kim Väisäseltä 25 000 euron sijoitusta Ilmast Mainost -yritykselleen.

Leijonan luolan kuvauksien aikana miesten yritys on ollut pystyssä jo vuoden, mutta kolmikko ei ole onnistunut myymään yhtään mainosta, omien sanojensa mukaan ilmalaivansa hirveiden teknologisten ongelmien takia.

”Vahingot on ollut lähellä, mutta nyt meillä on Suomen johtava multikopterien rakentaja tai tällainen, joka on tehnyt lähemmäs 100 000 euron laitteita”, Johannes lohduttaa yrittäjien suorasanaisuuden yllättäneille sijoittajille.

”Että jos sijoittaa, niin ei tarvi raastupaan päästä, että on tappanut jonkun”, Miika Toivonen virnistää ja tutkailee kahdella moottorilla lentävää studioon tuotua ilmalaivaa.

”Tällä moottorisysteemillä tää on lentänyt. Ja ollaan tultu siihen tulokseen, että varsinkin täällä Suomen sääoloissa – ja ihan yleisen turvallisuuden ja vakauden kannalta – on paljon parempi, että meille tulee nelimoottorinen systeemi”, Rasmus selvittää.

Kaoottinen mutta rehellinen esitys saa yrittäjät pyyhkimään naurunkyyneleitä poskiltaan.

”Eli tuo nykyinen moottori ei ole millään tavalla luotettava?” Kim kysyy.

”Eikä turvallinen?” Riku jatkaa ja purskahtaa nauruun.

Leijonan luola keskiviikkoisin kello 20 Nelosella. Koko kauden näet jo nyt Ruutu+-tilauksella. #leijonanluola