3 uutta julkaisua

Ruudun Lahko-dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta syytetyn Veijo Baltzarin toiminnasta

Ruudussa 2. elokuuta alkava true crime -dokumenttisarja Lahko avaa perusteellisesti kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaa vuosien ajalta, hänen suhdettaan valtakunnan johtaviin poliitikkoihin sekä häneen kohdistuvan rikosepäilyn taustoja. Haastatteluissa ääneen pääsevät muun muassa Tarja Halonen, Paavo Lipponen, Linda-Maria Roine ja Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen, joka kollegansa Katri Kallionpään kanssa kirjoitti Baltzarin toiminnan paljastaneen artikkelin

Lahko-dokumenttisarja kertoo kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ympärille kietoutuvan laajan ihmiskauppa- ja seksirikosepäilyn taustoista sekä siitä, miten Baltzar nousi asemaansa. Arvostusta saaneen romanikulttuurivaikuttajan elämää ovat varjostaneet rikostuomiot, mystiset tulipalot ja lukuisat erikoiset yhteensattumat. 

Baltzarin toiminta paljastui, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin tapauksesta marraskuussa 2019. Artikkelin tekijöihin kuuluva palkittu toimittaja Paavo Teittinen kertoo sarjassa mitä Helsingin Sanomat sai selville noin vuoden kestäneen juttuprosessin aikana.

"Saimme kollegani Katri Kallionpään kanssa samoihin aikoihin vinkit, että Baltzarin toimintaa tulisi selvittää. Alkoi pitkä juttuprosessi, jonka seurauksena kävi ilmi, että Baltzar oli vuosien ajan manipuloinut, lähennellyt, kontrolloinut ja houkutellut kotiinsa asumaan tyttöjä, jotka olivat osallistuneet hänen teatteritoimintaansa", Teittinen sanoo.

"Baltzar oli myös rakentanut ympärilleen kultin, joka kontrolloi tiukasti siihen kuuluvien nuorten naisten ja tyttöjen elämää. Juuri kulttiin ja siellä tapahtuneisiin asioihin liittyy nyt vireillä oleva oikeudenkäynti."

Teittisen mukaan tapaus on yhteiskunnallisesti laajemminkin merkittävä muun muassa siksi, että Baltzar nousi asemaansa useiden eturivin poliitikkojen tuella. Heidän tukensa jatkui Baltzarin saamista rikostuomioista huolimatta, ja se auttoi Baltzaria myös houkuttelemaan naisia mukaan teatteriyhteisöön, Teittinen kertoo. Lisäksi Baltzar sai toiminnalleen suuria tukirahoja.

"Vaikuttaa siltä, että Baltzarista tuli monelle poliitikolle ja muulle arvovaltaiselle taholle eräänlainen romanikulttuurin maskotti."

Lahko-dokumenttisarjassa ääneen pääsevät myös politiikan raskassarjalaiset. He kertovat, miksi he lähtivät tukemaan Baltzarin toimintaa ja mitä he nyt ajattelevat kulttuurivaikuttajasta. Haastateltavina ovat muun muassa Ilkka Kanerva, Liisa Jaakonsaari, Paavo Lipponen ja presidentti Tarja Halonen, joka aikoinaan myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen.

Yksi Baltzarin teatteritoimintaan osallistunut on nykyisin taiteilijanimellä Mercedes Bentso tunnettu rap-artisti ja palkittu kirjailija Linda-Maria Roine. Hän kertoo haastattelussaan kylmäävän tarinan kokemuksistaan Baltzarin teatteriyhteisössä. Dokumenttisarjassa kuullaan lisäksi muun muassa erikoissyyttäjä Mikko Sipilän sekä lahkoihin erikoistuneen psykologin Pia Puolakan näkemyksiä Baltzarin tapauksesta.

Sarjan tuottaa Nelonen Medialle tuotantoyhtiö Solar Republic.

Tarja Halonen sai yhteydenoton seksirikoksista epäillyn Veijo Baltzarin oppilailta ennen kuin kohu tuli julkisuuteen

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar pidätettiin marraskuussa 2019 epäiltynä lukuisista törkeistä ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista. Baltzarin taustoihin perehtyvässä Ruudun Lahko-dokumenttisarjassa kuullaan Tarja Halosta, joka myönsi presidenttikautensa aikana Baltzarille seitsemäntenä henkilönä Suomen historiassa kulttuurineuvoksen arvonimen.

Toimittaja Paavo Teittinen kertoo olleensa vuonna 2019 yhteydessä Baltzarin toimintaa tukeneisiin poliitikoihin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi Baltzarin rikosepäilyistä ja toiminnasta laajan artikkelin.

”Tarja Halonen oli selvästi ärsyyntynyt siitä, että kysyin häneltä tästä asiasta. Halonen kertoi, että Baltzar ei ole ollut hänelle mikään henkilökohtainen tuttu, eikä hän ole mitenkään erityisesti toiminut Baltzarin toimintaa. Halonen on siis toiminut Baltzarin hankkeiden suojelijana, tukenut häntä pitkään ja myöntänyt hänelle kulttuurineuvoksen arvonimen”, Teittinen kertoo.

Tarja Halonen muistelee nyt haastattelussaan prosessin etenemistä.

”Kulttuurineuvos oli arvonimilautakunnan yksi ehdotus. Siinä oli puheenjohtajana Matti Vanhanen. Siinä on aloitteentekijänä ollut myös sellaisia ihmisiä, jotka tunnen tästä yhteiskunnallisesta aktivismista. Siinä mielessä näytti siltä, että sekä enemmistö että vähemmistö olivat varsin yhtä mieltä”, Tarja Halonen kertoo viitaten Baltzarin romanitaustaan.

Baltzarin aiemmat rikostuomiot virkarikoksesta ja vakuutuspetoksen yrityksestä eivät olleet este arvonimelle.

”En lähde arvioimaan Baltzarin toiminnan taiteellisia ansioita, mutta vaikuttaa selvältä, että hänellä oli joukko korkeassa asemassa olevia ystäviä ja tuttuja, jotka halusivat hänelle lisää tunnettuutta ja arvostusta”, Teittinen arvioi.

”Kaikki tämä tapahtui siitä huolimatta, että Baltzar oli jo tuomittu siitä, että hän oli Tampereen Teatterikorkeakoulun vetäjänä houkutellut nuoria naisia hotellihuoneeseensa kanssaan”, Teittinen toteaa.
Halonen kommentoi tapausta juridisesta näkökulmasta.

”Se pitää jakaa tietysti kahtia. Se, mitä silloin on tiedossa ja mitä tulee jälkeenpäin tietoon. Se itse asiassa on tässä arvonimiprosessissakin otettu huomioon. Se, että Baltzarilla oli sitten jälkikäteen arvioituna kaksi pienehköä rikosta, jotka voimassa olevan lainsäädännön pohjalta viime vuoden kuluessa olivat jo poistuneet… Hänellä ei ollut virallisesti mitään rikosrekisterissä”, Halonen sanoo.

”Toinen asia on sitten, mitä on tapahtunut sen jälkeen. Tarkistelin noita tietoja, niin siinä on kuulemma poistamismahdollisuus arvonimellä, jos ei täytä niitä vaatimuksia. Se on sitten nykyisten päättäjien asia”, Halonen toteaa.

”On hyvin vaikea uskoa, että ainakin tämän arvonimen ensimmäinen tukija Paavo Lipponen ja sen myöntäjä Tarja Halonen eivät olleet tuohon aikaan jo tietoisia siitä tuomiosta, jonka Baltzar oli saanut Tampereen tapahtumista”, Paavo Teittinen arvelee.

Halonen paljastaa, että häneen oltiin yhteydessä Baltzarin toiminnan epäeettisyydestä jo ennen kuin rikosepäilyt tulivat julkisuuteen.

”Sen voin vielä lisätä, että näiden nuorten naisten tai heidän läheistensä puolelta oltiin yhteydessä jo ennen kuin se oli julkisuudessa. Silloin sanoin heille, että jos teillä on näyttöä näistä, niin sitten teidän kannattaa siirtyä oikeusprosessin puolelle. Minä en sellaisiin asioihin puutu”, Halonen sanoo.

Lahko-dokumenttisarja Ruudussa 2.8. alkaen.

Veijo Baltzaria epäillään ihmiskaupasta ja seksirikoksista – Paavo Lipponen ei peittele ystävyyttään kirjeessään

Ruudun uusi Lahko-dokumenttisarja käsittelee kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ympärille kietoutuvan laajan ihmiskauppa- ja seksirikosepäilyn taustoja sekä sitä, miten Baltzar nousi asemaansa. Baltzarin toiminta paljastui, kun Helsingin Sanomat julkaisi marraskuussa 2019 tapauksesta laajan artikkelin, jota oltiin työstetty lähes vuosi.

Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan entisen pääministerin ja eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen poikkeuksellinen Baltzaria puolustava kirje. Kulttuurineuvos Baltzarilla on vuosien varrella ollut tukijoinaan runsaasti vaikutusvaltaisia poliitikkoja, joista Lipponen on julkisesti kertonut olevansa Baltzarin pitkäaikainen ystävä.

Lipponen tutustui Baltzariin jo armeijassa vuonna 1962, jolloin he olivat samassa tuvassa. Lipponen on luonnehtinut hänen, Baltzarin ja kolmannen sotilaan ystävyyttä kolmeksi muskettisoturiksi kaartin pataljoonassa.
”Lipponen oli ollut mukana tukemassa ja ylistämässä Baltzarin toimintaa ainakin 90-luvulta lähtien ja sen jälkeen vielä merkittävämmin. Lipponen kuului muun muassa Baltzarin teatteriyhdistyksen strategiseen ohjausryhmään, johon kuului muitakin vaikutusvaltaisia poliitikkoja”, Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen kertoo.

”En tunne ketään toista suomalaista kulttuurihenkilöä, joka olisi yhtä dynaaminen, monipuolisesti aikaansaava ja kestävästi luova kuin Veijo Baltzar”, Lipponen lausui Baltzarin 50-vuotistaiteilijajuhlassa vuonna 2018.

Lisäksi Lipponen oli ensimmäisenä tukemassa Baltzarin professorin arvonimeä. Hän ei peittele ystävyyttään Baltzariin, vaikka tähän kohdistettuja epäilyjä seksirikoksista ja ihmiskaupasta käsitellään parhaillaan oikeudessa.

Näin Lipponen kirjoittaa kirjeessään 8. huhtikuuta 2021:

”Tässä lopultakin, näin romanien kansallispäivänä, muutama sana ystävästäni Veijo Baltzarista:

Veijo Baltzar on kiistatta yksi aikamme merkittävistä suomalaisista kulttuuripersoonista ja kansainvälisesti tunnettu romanien oikeuksien edistäjä. Hän on noussut vaeltajaoloista menestykselliseksi kirjailijaksi. Drom-yhdistykseen tukien hän on konferenssein ja näyttelyin nostanut esiin tärkeitä teemoja kuten romanien holokaustin vaietun historian. Vasta viime vuosina romanit ovat Euroopassa saaneet virallisia muistomerkkejä ja romanien aseman parantamisesta on tullut eurooppalainen asia. Baltzarin työllä on pysyvää merkitystä muista asioista riippumatta. Romaniasia vaatii laajaa yhteistyötä niin romanien omassa piirissä kuin kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka ymmärtävät, että romanien aseman parantamisessa on vielä paljon työtä.

Siinä asiani. Mitä tulee ajankohtaiseen oikeusprosessiin, meidän on luotettava Suomen oikeuslaitokseen.

Ystävällisin tervehdyksin,
Paavo Lipponen”

Veijo Baltzar on kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat epäilyt.

”En usko, että olisi Suomen historialle hyvä, että jälkeenpäin sitten kirjoitetaan, että kansalliskirjailija kuoli vankilaan”, Baltzar sanoo haastattelussa.

Lahko-dokumenttisarja Ruudussa 2.8. alkaen.

Ensisilmäys 2.8. alkavaa Lahko-dokumenttisarjaan!

Ruudussa 2. elokuuta alkava true crime -dokumenttisarja Lahko avaa perusteellisesti kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaa vuosien ajalta, hänen suhdettaan valtakunnan johtaviin poliitikkoihin sekä häneen kohdistuvan rikosepäilyn taustoja. Haastatteluissa ääneen pääsevät muun muassa Tarja Halonen, Paavo Lipponen, Linda-Maria Roine ja Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen, joka kollegansa Katri Kallionpään kanssa kirjoitti Baltzarin toiminnan paljastaneen artikkelin.

Lahko-dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta syytetyn Veijo Baltzarin toiminnasta

  • This video is no longer available.

Ruudussa 2. elokuuta alkava true crime -dokumenttisarja Lahko avaa perusteellisesti kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaa vuosien ajalta, hänen suhdettaan valtakunnan johtaviin poliitikkoihin sekä häneen kohdistuvan rikosepäilyn taustoja. Haastatteluissa ääneen pääsevät muun muassa Tarja Halonen, Paavo Lipponen, Linda Roine ja Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen, joka kollegansa Katri Kallionpään kanssa kirjoitti Baltzarin toiminnan paljastaneen artikkelin.

Neliosaisesta dokumenttisarjasta ilmestyy yksi uusi jakso joka maanantai 2.8. alkaen. Sarja on katsottavissa vain Ruutu+-tilauksella (alkaen 6,95 €/kk).