13 uutta julkaisua

Vesikammoinen pelkää hukkumista ja merihirviötä – mitä aquafobia on?

Vesikammoiset pelkäävät sekä hukkumista, syvyyttä että merihirviötä. Jotta jokaiselle löytyy tarpeeksi haastava laji, apuun kutsutaan merivartiosto.

Vesikammo (aquafobia)
Aquafobia on hukkumisen tai veden pinnan alle joutumisen pelkoa. Paniikkia voi aiheuttaa esimerkiksi ajatus, että tulisi työnnetyksi tai painetuksi veteen. Jopa pelkät vesiroiskeet tai suihkussa käyminen voi tuntua ahdistavalta. Vaikka vesipelkoinen osaisikin uida, tavallisesti he välttelevät uimista tai esimerkiksi veneilyä. Pelon vuoksi monet ranta- tai allashetket ovatkin nautiskelun sijaan lähinnä vain ahdistuksen kanssa kamppailua.

Venla, 26, opiskelija, Helsinki
Venla rakastaa uimista, jopa meressä polskimista, mutta uima-altaissa paniikin tunteet ovat tuttuja. Pelkoa aiheuttaa ajatus, että pää joutuisi yllättäen veden alle, esimerkiksi tilanteessa, että joku painaisi olkapäästä. ”Tulevaisuudessa haluaisin pystyä hyppäämään altaaseen ilman, että pitää miettiä, että nyt mä hukun sinne.”

Jani, 37, pyroteknikko, Helsinki
Janin vesipelko sai alkunsa yläasteiässä, kun hänen kaverinsa hukkui. Aikuisella iällä perheenisä ei pysty esimerkiksi osallistumaan täysipainoisesti lastensa vesileikkeihin. ”Esimerkiksi noin puolentoista metrin syvyisessä vedessä pystyy hyvin olemaan, mutta heti kun tulee tunne, että pohja katoaa, paniikki iskee.”

Mirja, 30, yrittäjä, Helsinki
Mirjan mies on ammatiltaan pelastajasukeltaja, tämä ei kuitenkaan estä vaimoa pelkäämästä vettä. ”Se on ehkä semmonen himppasen koominen yhdistelmä, että toinen tekee tuollaista työkseen ja puoliso pelkää.” Mirja on pelännyt lapsesta asti vettä. Nyt aikuisena hän toivoo, ettei siirtäisi pelkoaan myös omalle lapselleen.

Kummalliset kammot Nelosella keskiviikkoisin kello 20! Twiittaa #kummallisetkammot.

>> Miten fobioita hoidetaan?

Pelkoa putkessa – millaista on pelätä ahtaita paikkoja?

Ahtaanpaikankammosta kärsivä kolmikko kulkee kauden päätösjaksossa läpi tehtäviä, jotka arkiolosuhteissa ovat heille mahdottomia. Yksi tehtävistä aiheuttaa kuitenkin lähinnä naurua.

Ahtaiden tai suljettujen paikkojen pelko (klaustrofobia)

Klaustrofobiasta kärsivälle tukalia paikkoja ovat esimerkiksi hissit, julkiset liikennevälineet tai vessojen kopit. Vaikeissa tilanteissa pelkääjän voi vallata kuolemanpelko, tukehtumisen tunne tai kykenemättömyys liikkua. Paniikkia ruokkiva avuttomuuden tunne voi iskeä myös tiukoissa vaatteissa tai parturintuolissa. Pelko tuo arkielämään valtavasti ylimääräistä jännitystä, mutta se voi myös rajoittaa mahdollisuuksia matkustaa.

Henrik, 35, yrittäjä, Tampere

Henrikille ahdistavan tukala tunne voi iskeä niin hississä kuin lentokoneessa. Koneesta on pitänyt joskus lähteä paniikin vuoksi pois ennen nousua. Lentomatkustaminen onkin jäänyt kokonaan vuosiksi.  “Kun se ahdas tila on lukittu tai ei ole mahdollista poistua heti, kun haluan, se on ongelmallisinta.”
 

Heidi, 41, ensihoitaja, Kirkkonummi

Heidin kammo varjostaa hänen jokapäiväistä työtään. Ambulanssitehtävissä on kuljettava hisseillä ja pahin uhkakuva olisi kesken hoitotyön jumiin menevä hissi. “Mikäli pääsisin tästä pelosta eroon, se olisi aika vapauttavaa. Pystyisin keskittymään niiden asiakkaiden hoitamiseen ilman, että tarvitsee pelätä, että mitä sitten, jos…”
 

Juha, 30, opettaja, Espoo

Ahtaan paikan kammo ei estä Juhaa harrastamasta lukkopainia, mutta arjessa hän välttelee paikkoja, joihin voisi jäädä jumiin. Esimerkiksi pukeutumistilassa Juha voi jättää oven lukitsematta ja pyrkiä toimimaan vain mahdollisimman nopeasti. “Pelosta olisi hienoa päästä eroon. Kun on ollut niitä tilanteita, että se pelko hyökkää niin kuin silmille oikein huolella.”

 

>> Miten fobioita hoidetaan?

Ahtaanpaikankammoinen piiskaa itseään magneettikuvauksessa – “Mä haluun sen paniikkikohtauksen”

Viimeisessä Kummalliset kammot -jaksossa päästään ahtaanpaikankammon äärelle. Yhdessä altistustehtävässä foobikoiden tulee kohdata kapea putki magneettikuvauksen merkeissä. Heidille tämä tehtävä kolahtaa lähelle, sillä hän on aiemmilla kuvantamiskerroillaan saanut poikkeuksetta paniikkikohtauksen.

”Joo siis mä aion pitää nyt silmät auki, aion kiduttaa itseäni, jos mä haluun päästä tästä yli. Mä haluun sen paniikkikohtauksen”, Heidi sanoo päättäväisesti.

”Tehdäänkö niin, että et vie sitä tilaas sinne paniikkikohtaukseen asti, vaan sä hallitsen sen jo aikaisemmin?” Milja ehdottaa.

”Nii, mut mä haluun tuntea, että se on tulossa, ei tää nyt oo mikään lomamatka.”

”Tulossa, mutta ei päälle asti. Eli se on siinä se idea, että oppii hallitsee ne kehon reaktiot ja omat ajatukset”, Milja valistaa.

”Joo lupaan lupaan”, Heidi vastaa.

Hoitaja asettaa Heidin kasvoille kuvaa varten kehikon, mikä saa Heidin kauhun valtaan.

”Kun se putki sieltä sitten tuli näkyviin, ja sitä lavettia sinne sisälle työnnettiin,niin ihan hirvee olo tuli ja tuntui, että hengitys salpautuu, ja sielt on pakko päästä äkkiä pois.”

”Mä en vaan ymmärrä, miten tääl kukaan pystyy olee 45 minuuttia. Enkä mä ymmärrä, miten mä oon voinut olla täällä”, Heidi panikoi kuvausputkesta.

Milja rohkaisee Heidiä ajattelemaan mukavia ajatuksia ja selvitymislauseita. Heidi kertoo ehtineensä ajattelemaan näitä asioita vain hetken, kunnes hän huomasi jo rauhoittuneensa.

”Mun ei enää tarvinnut edes miettiä sitä kivaa asiaa. Se ympäristö ei enää vaikuttanutkaan yhtään ahdistavalta”, voitonriemuinen Heidi kuvailee.

Mikä neuvoksi, kun hammaslääkäri pelottaa?

Mitä pidempään jättää käymättä hammaslääkärissä, sitä vaikeammaksi ongelmat muuttuvat. Mutta jos meinaa pyörtyä jo vastaanottoaulassa, mitä on tehtävissä?

Hammaslääkäri (dentofobia)

Hammaslääkärin tuoli on harvalle rentouttava paikka, mutta hammaslääkäripelosta kärsivä välttelee tilannetta kaikin keinoin ja jopa välttämättömät hoidot voivat jäädä tekemättä. Pelkkä ajanvaraus voi aiheuttaa suurta ahdistusta. Jos vastaanottohuoneeseen asti on päästy, pakoreaktion voi laukaista paikan äänet ja tuoksut. Vuosien välttely voi johtaa hammasrivistön häpeilyyn tai käydä kukkarolle, sillä myöhemmin tehtävät korjausoperaatiot voivat olla kalliita.
 

Eleonoora, 24, opiskelija, Helsinki

Eleonooralle hammaslääkärin välttely on johtanut siihen, että hampaat ovat tarvinneet myöhemmin juurihoitoa tai jopa poistamista. Toisinaan hoito on onnistunut vain rauhoittavan esilääkityksen avulla. “Välillä saan paniikkikohtauksia ja hoito joudutaan keskeyttämään, vähintään hetkeksi, ellei sitten kokonaan.”

Aleksi, 36, isännöitsijä, Turku

Aleksin edellisestä hammaslääkärikäynnistä on aikaa jo viisitoista vuotta. Pelko sai alkunsa ala-asteaikoina, jolloin heikon hammasluun vuoksi hampaita jouduttiin hoitamaan ja poraamaan lähes viikoittain. “Pelkästään jo se poran ääni on semmonen, mistä jo melkein huutaa, että ai sattuu.”

Sanna, 19, opiskelija, Salo

Sanna on saatu hammaslääkärin tuoliin viime aikoina vain nukutuksen avulla. Kammo on herännyt lapsuudessa, jolloin häntä porattiin ilman puudutusta. Vaikka hammaskivut herättävät joskus yölläkin, hoitoon on pitkä matka. “Joka kerta kun pesen hampaita, muistan sen, että pitäisi varata hammaslääkäriin aika, mutta sitten se pelko iskee.” 

 

>> Miten fobioita hoidetaan?

Hammaslääkäripelkoisen piinaava kamppailu – ei saa päätään kallistettua tuoliin: ”En pysty hallitsemaan tilannetta”

Tällä viikolla Kummallisissa kammoissa taistellaan hammaslääkäripelkoa vastaan. Sanna haluaa voittaa pelkonsa, sillä syömishäiriönsä vuoksi hänen hammasongelmansa ovat pahentuneet. Sanna astuu huoneeseen hammastarkastusta varten äärimmäisen pelokkaana, ja jo pelkkä pään kallistaminen taaksepäin vaikuttaa mahdottomalta – puhumattakaan tuolin laskemisesta vaakatasoon. Sanna saa kuitenkin hetkeksi päänsä kallistettua tuoliin.

”Hyvä, ja nyt hengitä”, psykoterapeutti Milja Ilkka kannustaa. Sanna ei kuitenkaan saa pidettyä päätään tuolissa paria sekuntia pidempään ja nostaa päänsä pois nyyhkyttäen.

”Toikin riittää periaatteessa meille, jos sä pystyisit pitää sitä päätä taakse päin kallistuneena”, hammaslääkäri rohkaisee.

”Kokeile uudelleen”, Milja kehottaa lempeästi.

”Noin ja nyt hengitä. Älä pidätä hengitystä. Nyt ihan vaan olet siinä hetken aikaa”, Milja rohkaisee päänsä tuoliin kallistanutta foobikkoa.

Pelko ottaa kuitenkin vallan ja Sanna nostaa jälleen päänsä ja tiputtaa kädet uupuneena syliinsä.

”Se vaakatasossa olo.. Mä jollain tasolla yhdistän sen siihen, että mä en pysty hallitsemaan siinä tilannetta. Se hammaslääkäri ja hoitaja on ne, ketkä tekee mulle jotain, enkä mä pääse siitä äkkiä nousemaan”, Sanna avaa pelkoaan.

Hammaslääkäri kysyy Sannalta luvan yhden hampaan katsomiseen peilillä. Sanna nyökkää pelokkaana ja raottaa suutaan vain sentin verran. Foobikon leuka tärisee kauhusta, kun hammaslääkäri tuo peilin suun lähelle. Ensimmäisen hampaan katsomisen jälkeen Sanna nostaa kätensä kasvoilleen, päänsä pystyyn ja itkee.

”Mua pelottaa, että tää tilanne on liian vaikea Sannalle. Jotenkin musta tuntuu, että se helpotuksen tunne ei vaan tuu sieltä”, ohjelman juontaja Jenni Alexandrova seuraa ruudun takaa huolestuneena.
”Vaikka mä en yleensä itke oikeestaan missään tilanteessa, hammaslääkärit on semmoset paikat, missä mulla tulee semmosta aika kontrolloimatonta itkua ihan vaan pelon takia”, Sanna kuvailee.

Kummalliset kammot Nelosella keskiviikkoisin kello 20! Twiittaa #kummallisetkammot ja seuraa FB:ssa @nelonen.

Kahdeksanjalkaiset ystävämmekö – millaista on hämähäkkipelko?

Kun hämähäkkejä pelkää, niitä näkee joka paikassa. Tänään jaksossa kohdataan muun muassa varastohämähäkki Jaska.

Hämähäkkipelko (araknofobia)

Hämähäkkipelko eli araknofobia on yleisimpiä pelkoja myös Suomessa, vaikka täällä ei elä luonnonvaraisena ihmiselle hengenvaarallisia hämähäkkilajeja. Pelko tuo foobikon elämään levottomuutta, äkillisiä säikähdyksiä ja voimakasta varuillaoloa niin sisä- kuin ulkotiloissa. Hämähäkkien säikkyminen ei rajoitu vain eläviin olentoihin. Jopa lehdessä näkyvä kuva tai ruudulla pyörivä video voi järkyttää ja ahdistaa.

Julle, 47, Lappeenranta

Julle on joskus hypännyt liikkuvasta autosta ulos hämähäkin vuoksi. Mökkiolosuhteissa Julle välttelee ulkohuussia ja keksii asiaa huoltoasemalle, jotta säästyisi yllättäviltä ötökkäkohtaamisilta. ”Jos näen hämähäkin, niin pakenen tai huuan. Kyllä pumppu hakkaa kolmeesataa heti sen jälkeen.”

Susanna, 33, kotiäiti, Lahti

Susannan arkeen kuuluu sen varmistelu, etteivät vaanivat hämähäkit pääsisi yllättämään. Pyykkejä ei voi viedä ulos. Polttopuita ei voi tuoda sisälle kuivumaan. ”Ennen kun lähden käynnistelemään autoa, pitää katsoa ne aurinkosuojat, ettei siellä pääse hämähäkkejä olemaan. Tällainen niin sanottu turvallisuustsekkaus, että ei tapahdu sitten liikenteessä mitään.”

Kia, 25, palveluneuvoja, Helsinki

Kian poikaystävä on tottunut ratkomaan erilaisia hämähäkkitilanteita. Kialle liian ongelmallisia ovat niin kuolleet kuin elävätkin kahdeksanjalkaiset. ”Olisi paljon helpompi olla vaikka mökillä, kun ei tarttisi pelätä näitä eikä tarttis miettii etukäteen, onko siellä joku, joka poistaa ne hämähäkit.”

>> Miten fobioita hoidetaan?