Kielletty rakkaus

Kielletty rakkaus

Kielletty rakkaus -ohjelman uudella kaudella tutustutaan parisuhdebloggari Sami Minkkisen johdolla yhdeksään pariskuntaan, joiden normista poikkeavat rakkaustarinat herättävät muissa hyvin voimakkaita tunteita.

Camilla auttoi miestään tulemaan Jessicaksi: "Hän auttoi minua vapautumaan"

Camilla, 28, ja Jessica, 26, asuvat Uudenkaarlepyyn pienessä Kantlaxin kylässä kahden tyttären, kissan ja koiran kanssa. Parista tekee hieman tavallisuudesta poikkeavan se, että kun Camilla rakastui Jessicaan, tämä oli vielä Daniel.

Camilla ja Daniel tapasivat yhdeksän vuotta sitten, ja melkein tasan vuosi ensitapaamisen jälkeen he saivat ensimmäisen lapsensa. Naimisiin erottamaton, veneilyä rakastava pari meni vuonna 2010. Daniel on ammatiltaan veneentekijä ja Camilla työskentelee sairaanhoitajana.

Jessica oli alkanut kokea hyvin nuorena, ettei hänen olonsa ole hyvä biologisessa sukupuolessaan. Jessica eli salaisuutensa kanssa vuosia, ja häntä kauhistutti kertoa asiasta vaimolleen:

"En halunnut menettää jotain niin arvokasta. Pelkäsin kaapista tuloa", Jessica muistelee.

Kun Camilla kuitenkin alkoi aavistaa, monen Jessican antaman vihjeen jälkeen, että hänen miehensä haluaa vaihtaa sukupuolta, hän yllätti Jessican kysymällä asiasta suoraan:

"Olin ollut kaksi yötä töissä, kun lukittauduin vessaan ja kysyin 'Haluatko vaihtaa sukupuolesi ja olla nainen?' Pelkäsin vähän vastausta, mutta tiesin sen olevan kyllä", Camilla kertoo.

Jessica myönsi asian mutta pelkäsi, että Camilla jättää hänet. Toisin kävi.

"Hän osoitti minulle heti tukea. Menimme kokeilemaan vaatteita. Hän kysyi, miltä minusta tuntuu. Aloimme keskustella asiasta. Sitten aloit googlata sitä, miten kaikki tapahtuisi", Jessica kertaa sukupuolenkorjausprosessinsa alkutahteja.

Myllerrysten jälkeen Jessicasta on tullut paljon onnellisempi, mikä tekee myös Camillasta entistä onnellisemman. Prosessi on lujittanut heidän suhdettaan. Jessica kokee, ettei hän olisi selvinnyt muutoksesta ilman vaimonsa tukea.

"Voisin sanoa, että Camilla auttoi minua vapautumaan. Daniel ja Jessica ovat sama henkilö, vaikkei moni ajattele niin. Camilla auttoi minua olemaan oikea oma itseni", Jessica sanoo.

Camillan ja Jessican tarina nähdään Kielletty rakkaus -sarjan kauden päätösjaksossa maanantaina 30.10. kello 22 Livillä ja Ruudussa.

Kehitysvammaiset Jaana ja Aimo joutuivat taistelemaan 14 vuotta ennen kuin saivat muuttaa yhteen

Ulvilalaiset Jaana, 47, ja Aimo, 63, ovat olleet parisuhteessa 28 vuotta. Suhteen ensimmäiset 14 vuotta kuluivat niin, etteivät Jaana ja Aimo saaneet muuttaa yhteen, ja aivan aluksi heidän tapaamistaan rajoitettiin viikonloppuihin. Kielletyssä rakkaudessa pohditaan maanantaina, miksi kehitysvammaisten parisuhteet aiheuttavat joskus vastarintaa.

Jaana ja Aimo eivät voi ymmärtää, miksi seurustelevan parin tapaamista piti rajoittaa ja miksi he eivät saaneet muuttaa avoliittoon aiemmin:

"Mun mielestä se on väärin, koska kaikkihan me ollaan ihmisiä. Tollasta sääntöä ei ainakaan saisi olla, ettei saa toista tavata. Kyseessä on kumminkin oma kihlattu", Jaana muistelee alkuaikoja nykyisen aviomiehensä kanssa.

Aimo kertoo, että suhde kirvoitti alkuun penseitä kommentteja silloisen asumisyksikkönsä henkilökunnalta:

"Yksi ohjaaja sanoi, että me ei tulla koskaan pärjäämään missään. Että te eroatte kumminkin heti", Aimo kertoo.

Jaana ja Aimo kuitenkin jaksoivat taistella, ja taistelussa auttoi sosiaalityöntekijä Tuula. Hänen mukaansa Jaanan ja Aimon avoliittoa vastustettiin alussa heidän omaksi parhaakseen. Jaana asui yksin kaksiossa, missä häntä käytiin auttamassa. Tuula kertoo, että huolena oli Jaanan jaksaminen, sillä Aimo tarvitsee enemmän tukea.

Sosiaalityöntekijöiden toppuutteleminen oli siis Tuulan mielestä alkuun aivan oikeutettua. Hän on kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että Suomessa ilmapiiri kehitysvammaisten parisuhteita kohtaan on hieman vinksallaan. Jos kehitysvammaisten suhteet olisivat yhteiskunnassamme enemmän näkyvillä, niitä ei yritettäisi niin hanakasti hallita.

"Niitä pitäisi käsitellä ja tuoda julkisuuteen enemmän. Se on aika uusi asia tässä yhteiskunnassa”, Tuula pohtii ja jatkaa:

”Kaikki asiat, jotka tuodaan päivänvaloon, tulevat tavallisemmiksi asioiksi ihan normaalielämässäkin. Miksei tämäkin asia?"

Kielletty rakkaus maanantaina 23.10. kello 21 Livillä, ja Ruudussa jo nyt.

Noora perusti pikavauhtia perheen rakastuttuaan Thaimaassa – reaktiot tyrmistyttävän rasistisia: ”Voi tyttörukkaa!”

Kempeleläinen Noora, 28, ja thaimaalainen Boy, 33, salamarakastuivat neljä vuotta sitten Phuketissa, minne Noora oli muuttanut työn perässä. Oleskeltuaan maassa vain kaksi kuukautta Noora odotti vauvaa.

Vaikka raskaus oli suunniteltu, Nooraa kauhistutti kertoa vauvauutiset Suomeen:

"Mua jännitti tosi paljon se, että nyt mä olen raskaana. Että miten mä sanon sen kaikille, jotka asuu Suomessa. Miten sanon mun perheelle, että olen raskaana thaimaalaiselle miehelle, jonka olen tavannut kaksi kuukautta sitten? Boy oli tosi iloinen siitä uutisesta. Hänen reaktio vahvisti myös mun tuntemusta siitä, että ai niin, olen iloinen enkä vain peloissani", Noora muistelee.

Kun rakastuneen nuorenparin ilouutiset lopulta kerrottiin Suomeen, vastaanotto ei ollut kovin lämmin.

"Ihan hirveen monelta ei tullut onnitteluja. Enemmänkin tuli että miten sä nyt sillai. Enemmänkin näin, jopa tosi läheisiltä ihmisistä. Toiset itki, ei ehkä onnesta", Noora sanoo.

Nykyään Nooralla ja Boylla on kaksi tytärtä ja he odottavat poikavauvaa. Thainyrkkeilyn huippuammattilainen ja yli 200 ammattilaismatsia otellut Boy on saanut vihdoin töitä ja hän opettaa ja treenaa lajia ahkerasti. Vaikka perhe on asunut Kempeleessä vuosia, he kokevat yhä vain olevansa silmätikkuja.

Noora kertoo, että kun joskus joku uskaltautuu juttelemaan, kysymykset voivat olla todella epäkohteliaita:

"Tosi paljon katsotaan, ja jos olen vaikka lasten kanssa, niin saatetaan kysyä, että onko nuo sun omia lapsia. Ja kun sanon, että kyllä on omia lapsia, kysytään, että olet siis itse synnyttänyt nuo lapset?"

Kommentit voivat, tyrmistyttävää kyllä, olla vielä paljon rasistisempiakin:

"Jotkut on silleen että voi tyttörukkaa, mihin oot ryhtynyt ulkolaisen miehen kanssa, eikö lähempää löytynyt. Sellaista naljailua koko ajan, ihan niin kuin emme olisi ansainneet toisiamme. Tai ihan kuin Boy olisi täällä rahojen tai kansalaisuuden perässä, mitä se ei todellakaan ole. Se tienaisi Thaimaassa paljon paremmin kuin täällä."

Kielletty rakkaus maanantaina 16.10. kello 21 Livillä ja Ruudussa jo nyt.

Jarin, 52, ja Jukan, 20, suhdetta ei aina hyväksytä: "Käännetään tilanne niin, että ollaan isä ja poika"

Raitiovaununkuljettaja Jari, 52, ja tarjoilija Jukka, 20, tapasivat toisensa syksyllä 2015 ja asuvat nyt avoliitossa Helsingissä kahden koiran ja kolmen kissan kanssa. Ensitapaamisen aikoihin Jari oli hiljattain päättänyt melkein 15 vuotta kestäneen suhteen. Jukka taas ei ollut koskaan seurustellut, mutta kaipasi rakkautta tuomaan valoa synkkään tilanteeseen. Miehen menneisyydessä on traagisia lapsuuden perheen ongelmia ja oma päihdeongelma.

Jaria ei häiritse Jukan "rikkinäisyys" eikä se, että hän oli aluksi Jukalle "kokeilu":

"Eikö meistä jokainen lähde kokeilemaan elämässään uutta suhdetta. Jostainhan se on on aloitettava kuitenkin. Kyllä mä sen hyväksyn, että se olisi vain kokeilu", Jukka pohtii viisaasti.

Kokeilu on vakiintunut tasaiseksi ja hyväksi parisuhteeksi 32 vuoden ikäerosta huolimatta. Jari on ollut tiukka sen suhteen, ettei hän ole Jukalle mikään, joka huoltaa ja passaa:

"Me emme leiki isäleikkejä. Tuen ja annan mitä pystyn, mutta perusasioissa en ole äiti enkä isä, joka hoitaa hänen pyykkinsä ja asiansa."

Pari on avoimesti yhdessä, mutta Jukan isä ja äidin mies eivät suhdetta hyväksy. Äidin uusi mies on jopa äitynyt asian takia väkivaltaiseksi. Joskus tulee myös tilanteita, kun on helpompi esittää lasta ja vanhempaa, kuten esimerkiksi matkoilla:

"Jos käydään sellaisessa maassa, missä ei suvaita homoutta, me joudutaan kääntämään tilanne niin, että ollaan isä ja poika. Mutta se on vain hetkellistä ja vain hyödyksi. Miksi lähteä selittelemään, kun voi vain ohittaa asian nätisti?" Jukka kertoo.

Kielletty rakkaus maanantaina kello 21 Livillä ja Ruudussa.

Suomalainen maahanmuuttopolitiikka oli romuttaa Mian, 46, ja Karamin, 34, rakkauden – keskenmeno ja avioero

Helsinkiläinen neljän lapsen äiti Mia, 46, kohtasi vuonna 2012 sosiaalisessa mediassa tunisialaisen Karamin, 34. Keskustelu alkoi pikkuhiljaa, ja Mia matkusti lopulta Tunisiaan. Rakkaus roihahti, ja pari solmi avioliiton vuonna 2013. Mian ja Karamin liitto on kuitenkin siitä erityinen, että se elää pitkälti Skypen varassa. Karam ei ole saanut lupaa tulla Suomeen.

"Siitä on nyt lähemmäs kuusi vuotta, kun me ollaan ensimmäisen kerran laitettu viisumihakemus sisälle. Se oli koko lailla sitten nopea päätös, että ei. Me oltiin naimisissa, mutta mies ei saa tulla tänne", Mia kertoo.

Vuosien vääntäminen suomalaisten maahanmuuttoviranomaisten kanssa on vaatinut veronsa Mian ja Karamin parisuhteelta:

"Siinä parin vuoden taistelun jälkeen mulle tuli sellainen olo, että mä en enää jaksa taistella. Että antaa olla koko jutun. Hain sitten avioeroa", Mia sanoo.

Vaikka pari ei ole enää aviossa, heidän rakkautensa kuitenkin kukoistaa jälleen. Kielletty rakkaus -jaksossa nähdään rajaton riemu, kun Karam on saanut 45 päivän viisumin Suomeen.

Karam muistelee katkerasti ensimmäistä hylkäyspäätöstä, jolla oli erityisen kohtalokkaat seuraukset:

"Olin Tunisissa, kun soitin Mialle ja kerroin, etten saanut viisumia. Muistan, kuinka hän sanoi, että okei, jutellaan myöhemmin. Arvasin, että hän alkaa itkeä heti puhelun päätyttyä."

Pahin oli kuitenkin vielä edessä:

"Mia odotti silloin lastani. Silloin ensimmäisen hylkäämispäätöksen ja sen aiheuttaman pettymyksen jälkeen hän sai keskenmenon", Karam kertoo surullisena.

Kielletty rakkaus maanantaina 2.10. kello 21 Livillä ja Ruudussa.

Lotta ryhtyi parisuhteeseen ammattirikollisen kanssa, romanssi alkoi shokilla – "Oletko tappanut tai raiskannut ketään?"

Hyvinkääläiset Lotta, 28, ja Sami, 35, ovat aviopari ja yhden yhteisen lapsen vanhemmat. Samin menneisyys tuo heidän elämäänsä ja suhteeseensa epätavallisen sävyn, sillä Sami on entinen rikollinen, joka on istunut elämänsä aikana noin kymmenen vuotta erilaisissa vankiloissa.

Pari tutustui toisiinsa keväällä 2011 tamperelaisessa ravintolassa, mistä Lotta vei Samin luokseen. Hän ei vielä tiennyt, että mies oli lomalla vankilasta.

"Päädyttiin lähtemään ravintolasta samaan paikkaan ja mentiin mun luokse yöksi. Vietettiin siellä ensimmäinen yhteinen yö", Lotta muistelee rakkauden ensi hetkiä.

He tapasivat toisensa uudelleen seuraavana päivänä, ja Sami halusi heti paljastaa korttinsa ja kertoa olevansa rikollinen ja vankilakundi.

"Kyllä se vähän jännitti, että mitähän tästä tulee. Mutta ihan hyvä juttu siitä tuli. Hän kysyi, että oletko sä tappanut tai raiskannut ketään. En tietenkään ole", Sami sanoo.

Lotta säikähti aluksi, mutta tuli Samin menneisyyden kanssa nopeasti sinuiksi.

"Sellainen pieni paniikki siihen tuli, mutta saatiin juteltua ja Sami kertoi rehellisesti, mitä hän on tehnyt. Sitten se ei vaivannut mua", Lotta kertoo.

Lotta ja Sami olivat ehtineet olla avoliitossa noin vuoden, kun poliisit tulivat hakemaan Samia ja hän joutui uudelleen vankilaan. Silloin Lotan maailma romahti, sillä hän oli halunnut uskoa, ettei Sami enää hairahtaisi rikosten polulle.

"Se oli mulle järkytys. Ehkä olin tavallaan epäillyt, että hän jotain tekee mutta tavallaan halunnut uskoa, ettei hän tee mitään sellaista, että joutuisi vielä vankilaan."

Sami istui viimeistä tuomiotaan yli viisi vuotta, ja pari sai esikoisensa Samin suorittaessa vankeusrangaistustaan.

Kielletty rakkaus maanantaina 25.9. kello 21 Livillä ja Ruudussa.