Katiska

Katiska

Neliosainen true crime -dokumenttisarja Katiska avaa perusteellisesti koukeroista huumerikosvyyhtiä sekä sen päätekijäksi epäillyn Niko Ranta-ahon tarinaa. Kaikki syytteensä pääosin tunnustanut Niko Ranta-aho kertoo dokumentissa yksinoikeudella ja rehellisesti oman näkemyksensä tapahtumista. Ranta-ahon lisäksi sarjassa kuullaan hänen lähipiiriään sekä lukuisia muita tapaukseen ja Ranta-ahon elämään liittyviä henkilöitä.

2 uutta julkaisua

Apumiesten toiminta pidätyksen jälkeen sai Janne "Nacci" Tranbergin ja Niko Ranta-ahon järkyttymään: "Kansan kielellä vasikoita"

Iso osa katiska-vyyhdin todistusaineistosta kahta pääepäiltyä Niko Ranta-ahoa ja Janne Tranbergia vastaan on kerätty heidän rikoskumppaniensa lausuntojen perusteella. Katiska-dokumentissa selviää, että Ranta-ahon viidestä ystävästä muodostuneella apumiesryhmällä ei ollut ennestään rikollista menneisyyttä. Heistä kolme paljasti pian kiinni jäätyään, että Niko Ranta-aho on huumeorganisaatiota johtava Cobra-salanimellä tunnettu henkilö.

"Sinä päivänä kun tän jutun pöytäkirjat tuli mun käteen ja mä aloin niitä lukemaan, niin mä en oo koskaan ollut niin järkyttynyt. 90 % tän jutun kuulustelluista on kansan kielellä vasikoita", Tranberg kommentoi viileänä.

Myöskään Niko ei ymmärrä apumiestensä päätöstä tehdä yhteistyötä poliisin kanssa.

"Tossa on paljon ihmisiä, joille olisi tullut 3–4 vuoden tuomio. Sit ne päättää kertoo, et 'hei oli tällainenkin juttu, ja tällainenkin juttu ja…' sit ne ottaa itse kahdeksan vuoden tuomion", Ranta-aho paasaa tuohtuneena.

"Ne on kertoneet kaiken mitä ne on tienneet ja arvailleet loput vielä. Se vetää mut sanattomaksi. Miksi semmoiset ihmiset rupeaa tekemään ylipäätänsä mitään rikollista, jos ei pää kestä olla siellä putkassa?" Tranberg puolestaan vaahtoaa.

Katiska-dokumenttisarjan kaikki osat ovat nyt katsottavissa Ruudusta.

Mitä oikeudenkäynnin jälkeen tapahtui? Katiskan 2. kausi alkaa Ruudussa 24.1.

True crime -dokumenttisarja Katiskan ensimmäisen kauden päättyessä tapauksen oikeudenkäynti oli vielä kesken. Toisella kaudella syvennytään uusiin käänteisiin, jotka alkoivat heti Niko Ranta-ahon vapauduttua tutkintavankeudesta. Liiga jatkoi toimintaansa entiseen malliin tutkinnasta huolimatta.

Dokumentissa matkustetaan Espanjan aurinkorannikolle huumekaupan ytimeen ja selvitetään, miten Ranta-aho ja kansainväliset rikollisjärjestöt toimivat suomalaistenkin suosimassa turistikohteessa. Katiska-rikosvyyhtiin pureudutaan tutkivien toimittajien, keskusrikospoliisin, asianajajien ja tutkijoiden näkökulmasta. Oman näkemyksensä kertoo myös Katiskan tunnetuin syytetty Sofia Belórf. Dokumentissa vieraillaan Jokelan vankilassa ja nähdään, millaista on Niko Ranta-ahon elämä kaltereiden takana.

"Dokumentissa etsimme syvällisempiä syitä esimerkiksi siihen, miksi täysin rikoksetonta elämää viettänyt pienen lapsen isä lähti yhtenä päätekijänä mukaan nuoruudenystävänsä Nikon huumebisneksiin. Vierailemme Nikon luona vankilassa ja kuulemme hänen nykyisestä elämästään kiven sisässä. Sofia Belórf avautuu dokumentissa ensimmäistä kertaa Katiskan tapahtumista ja suhteestaan Nikoon", dokumentin tuottaja ja käsikirjoittaja Joni Soila sanoo.

 

 

Dokumentissa ääneen pääsevät muun muassa:
Kaj Björkqvist rikoskomisario, Keskusrikospoliisi
Juha Nurmi tutkijatohtori, Tampereen Yliopisto
Sari Castrén THL:n erikoistutkija, dosentti
Rami Mäkinen rikostoimittaja, Katiska-tietokirjan tekijä
Kia Kilpeläinen rikostoimittaja, Katiska-tietokirjan tekijä
Maija Salmi toimittaja
Hannu Kaitaluoma Niko Ranta-ahon asianajaja
Pablo Cabo Niko Ranta-ahon juristi
Dilip Kuner rikostoimittaja, Olive press
Sofia Belórf

Niko Ranta-aho kertoo: tämä sai siirtymään menestyvistä bisneksistä rikolliselle tielle – "Kaikki vie multa aina sen krediitin!"

Katiska-dokumenttisarjan viimeisessä osassa Niko Ranta-aho vastaa kysymykseen siitä, mikä sai hänet siirtymään menestyvistä laillisista bisneksistä rikolliselle polulle ja valtavan huumeorganisaation johtoon.

Nikon mukaan yksi kimmokkeista on ollut se, miten hän on aina jäänyt isänsä varjoon.

"Mitä tahansa mä tein, niin mähän en ikinä saavuttanut mitään. Se on ollut se lähtökohta, miten ihmiset aina puhuu. Kukaan ei ole ikinä pystynyt hyväksymään sitä asiaa, että mä juhlin nuoruuteni ja sekoilin tosi paljon. Mä olin 24-vuotias kun mä menin hoitoon ja musta tuli päihteetön. Mä muutin ulkomaille ja menestyin siellä. Sitten tulee Lamborghinit ja Ferrarit ja Rollsit. Yökerhot ja kiinteistöhommat rullaa. Vaikka mä teen ne yksin siellä, niin ihmiset Suomessa puhuu, että Nikon faija", Ranta-aho paasaa.

Nikon mukaan kaikki kunnia hänen menestyvistä liiketoimistaan on aina valunut väärään osoitteeseen.

"Mä olen kuitenkin tehnyt 15-vuotiaasta asti kauppaa. Mä olen tuonut Amerikasta veneitä ja tehnyt niillä bisnestä, ja autoilla ja kaikella mahdollisella. Mut aina mun saavutukset on viety pois sillä, että mun isä, isä, isä!"

Ranta-ahon mukaan ihmiset hänen ympärillään eivät ole pystyneet hyväksymään sitä, että hän voi menestyä liiketoimissaan ilman isänsä apua.

"Ehkä siinä on jonkinnäköinen (syy), mikä on myös ajanut tohon hommaan", mies myöntää.

Ranta-aho kertoo, että halusi huumebisneksillään todistaa itselleen pystyvänsä mihin vain.

"Mä pystyn mihin mä haluan, jos mä teen sitä täysillä. Jollain tavalla kaikki mitä mä olen tehnyt, on aina viety, et mä en ole tehnyt mitään. Vaikka mä olen oikeasti tehnyt ne asiat."

Poliisin video paljastaa Katiska-apumiehen tunaroinnin: ”vastarannalla oli koko ajan poliisin postaajat kameran kanssa"

Niko Ranta-aho oli ohjeistanut apumiestään heittämään Katiska-vyyhdissä käytetyn tietokoneen jätepuristimeen. Apumies ei kuitenkaan ollut noudattanut ohjetta vaan päätti upottaa koneen järveen. Poliisin kuvaamalla videolla näkyy, kuinka Niko Ranta-ahon apumies yrittää hävittää tietokonetta.

”Hän heitti sen sinne veteen, mutta kun siellä oli jäitä, ni se jäi jotenkin siihen jäiden päälle. Ja sitten hän haki siitä semmoisen pitkän tangon ja sillä rupes sieltä rantatörmältä sohimaan sitä ja sai sen lopulta sinne uppeluksiin. Mut hän ei tiennyt et siinä vastarannalla oli koko ajan poliisin postaajat kameran kanssa ja kuvas tän koko hänen operaationsa”, kertoo Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen.

”Onhan se ilkee et tämmönen on lopputulos, et joku jättää kuuntelematta ohjeistuksia. Et sitä varten ne ohjeet on, että niitä yritetään noudattaa. Kyllä mä tos naureskelin, et se on miljoonan tietokone mulle. Jos poliisit vois palauttaa tän mun tietokoneen mulle ni mä vois joskus pistää sen seinälle et tos on miljoonan tietokone,” Niko Ranta-aho kertoo.

Sofia Belórf kertoo muistonsa dramaattisesta pidätysaamusta: ”Mä kerkesin sanoo Nikolle, että mitä vittua”

Kymmenen päivää vuoden 2019 Ruisrockin jälkeen Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf olivat edelleen Suomessa. He majoittuivat tilapäiskotiinsa Helsingin ydinkeskustaan, jonne poliisi päätti iskeä.

”Pidätysaamu oli hyvin dramaattinen. Me oltiin vielä nukkumassa. Heillä oli ilmeisesti ollu tää meidän asunto mikitetty, että oli varmaan sen mukaan sen aikataulun laittaneet, että oltiin molemmat vielä aamulla kotona. Itseasiassa mä muistan sen, että se oli semmonen sateinen aamu niin heidän tämmöset maiharit natisi siihen lattiaan, kun ne juoksi siellä. Se kuulosti siltä, ku olis ollu joku ryöstö. Mä kerkesin sanoo Nikolle, että mitä vittua”, Belórf kertoo.

Ranta-ahokin oli vielä unessa, kun poliisit saapuivat asuntoon.

”Mä heräsin siis siihen, kun Sofia huutaa et mitä vittua. Kauhee kolina rappusissa ja sit mä herään. Ja sit ne paino mut rautoihin ja mä kielsin vaan, et Sofialle ei saa rautoja pistää ja sitä poliisi kunnioitti. Sitten ne kollaili kämppää siinä läpi ja mä naureskelin, eihän siinä kämpässä mitään ollut”, Ranta-aho kertoo.

”Sitten se oli niin kun vika shokki ja yks heistä sit ilmotti mulle, että pakkaa tavarasi että sinua epäillään törkeästä rahanpesusta”, Belórf kertoo.