Hansin matkassa

Seuraavat tv-esitykset

ma 7.12. 09.00 Kausi 1 - Jakso 1 - Olli Jokinen
Kausi 1. Jakso 1/10. Olli Jokinen. Kauden ensimmäisessä Hansin matkassa -jaksossa Hans Välimäki suuntaa Miamiin, kiekkolegenda ja päällikkö Olli Jokisen luo. Olli tekee nykyään tärkeää valmennustyötä nuorten parissa ja houkuttelee myös kauhusta kankean Hansin jäälle näyttämään taitojaan. Ollin perhe rakastaa japanilaista ruokaa ja Hans pääsee muistelemaan Japanin reissujen oppejaan ja sushin valmistuksen saloja. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ma 7.12. 15.55 Kausi 1 - Jakso 5 - Suvi Riggs
Kausi 1. Jakso 5/10. Suvi Riggs. Huippumalli Suvi Koponen asuu perheensä kanssa Los Angelesissa, Sherman Oaksin alueella. Enkelten kaupunki tarjoaa herkkuja moneen makuun, mutta Suvia kiinnostaa löytää Losista paras mahdollinen pitsa ja opetella tekemään se itse. Suvi saa houkuteltua vastahakoisen Hansin ovikranssin askartelun pariin. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ma 7.12. 18.00 Kausi 1 - Jakso 8 - Iiro Seppänen
Kausi 1. Jakso 8/10. Iiro Seppänen. Hans matkustaa Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin tapaamaan taikuria, tuottajaa ja entistä extreme-urheilijaa Iiro Seppästä. Kapkaupunki on afrikkalaisten kulttuurien sulatusuuni, jossa pääsee maistamaan herkkuja koko mantereelta. Iiron kanssa tutustutaan miehen lempiravintoloihin, samalla kun hän kertoo uskomattoman elämäntarinansa. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ti 8.12. 09.00 Kausi 1 - Jakso 2 - Tarja Turunen
Kausi 1. Jakso 2/10. Tarja Turunen. Hansin matkassa-jaksossa pääsemme tällä viikolla aurinkoiseen Espanjaan. Maailmantähti Tarja Turunen on muuttanut perheineen Argentiinasta Espanjan Aurinkorannikolle, ja Hansin onkin aika tehdä uusi visiitti kokkaamaan Tarjan luo. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ti 8.12. 15.55 Kausi 1 - Jakso 6 - Tomi Björck
Kausi 1. Jakso 6/10. Tomi Björck. Hansin matkassa on odotettavissa todellista ruokajuhlaa, kun Hans tapaa tähtikokki Tomi Björckin Sydneyn sykkeessä. Tomi järjestää Hansille hienon yllätyksen ja pääsemme sen kautta tutustumaan Tomin omaan ravintolaan. Laittavatko nämä kokit gurmeeta pöytään vai inspiroidutaanko Sydneyn rennosta tunnelmasta? Kotimainen matkailuohjelma. (41')

Hansin matkassa

Hansin matkassa -ohjelmassa Michelin-tähdistään tunnettu huippukokki Hans Välimäki jättää keittiönsä Helsingissä ja matkustaa maailmalle tapaamaan tunnettuja suomalaisia supertähtiä. Hans leimaa passinsa Jenkeissä vieraillessaan jääkiekkoilija Olli Jokisen luona Miamissa. Tulentekotaitojaan Hans hioo näyttelijä Jasper Pääkkösen kanssa Norjan kalastusseuduilla. Laulaja Tarja Turusen luona Espanjassa nautitaan tapaksista ja Etelä-Afrikassa tuottaja ja taikuri Iiro Seppäsen kanssa ihmetellään Kap Kaupungin ruokakulttuuria. Saksan Düsseldorfissa Hans vierailee jalkapalloilija Lukas Hradeckýn luona ja Los Angelesissa huippumalli Suvi Riggsin kotona. Toinen huippukokki Tomi Björk puolestaan isännöi Hansia Australiassa.

Seuraavat tv-esitykset

ma 7.12. 09.00 Kausi 1 - Jakso 1 - Olli Jokinen
Kausi 1. Jakso 1/10. Olli Jokinen. Kauden ensimmäisessä Hansin matkassa -jaksossa Hans Välimäki suuntaa Miamiin, kiekkolegenda ja päällikkö Olli Jokisen luo. Olli tekee nykyään tärkeää valmennustyötä nuorten parissa ja houkuttelee myös kauhusta kankean Hansin jäälle näyttämään taitojaan. Ollin perhe rakastaa japanilaista ruokaa ja Hans pääsee muistelemaan Japanin reissujen oppejaan ja sushin valmistuksen saloja. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ma 7.12. 15.55 Kausi 1 - Jakso 5 - Suvi Riggs
Kausi 1. Jakso 5/10. Suvi Riggs. Huippumalli Suvi Koponen asuu perheensä kanssa Los Angelesissa, Sherman Oaksin alueella. Enkelten kaupunki tarjoaa herkkuja moneen makuun, mutta Suvia kiinnostaa löytää Losista paras mahdollinen pitsa ja opetella tekemään se itse. Suvi saa houkuteltua vastahakoisen Hansin ovikranssin askartelun pariin. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ma 7.12. 18.00 Kausi 1 - Jakso 8 - Iiro Seppänen
Kausi 1. Jakso 8/10. Iiro Seppänen. Hans matkustaa Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin tapaamaan taikuria, tuottajaa ja entistä extreme-urheilijaa Iiro Seppästä. Kapkaupunki on afrikkalaisten kulttuurien sulatusuuni, jossa pääsee maistamaan herkkuja koko mantereelta. Iiron kanssa tutustutaan miehen lempiravintoloihin, samalla kun hän kertoo uskomattoman elämäntarinansa. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ti 8.12. 09.00 Kausi 1 - Jakso 2 - Tarja Turunen
Kausi 1. Jakso 2/10. Tarja Turunen. Hansin matkassa-jaksossa pääsemme tällä viikolla aurinkoiseen Espanjaan. Maailmantähti Tarja Turunen on muuttanut perheineen Argentiinasta Espanjan Aurinkorannikolle, ja Hansin onkin aika tehdä uusi visiitti kokkaamaan Tarjan luo. Kotimainen matkailuohjelma. (42')
ti 8.12. 15.55 Kausi 1 - Jakso 6 - Tomi Björck
Kausi 1. Jakso 6/10. Tomi Björck. Hansin matkassa on odotettavissa todellista ruokajuhlaa, kun Hans tapaa tähtikokki Tomi Björckin Sydneyn sykkeessä. Tomi järjestää Hansille hienon yllätyksen ja pääsemme sen kautta tutustumaan Tomin omaan ravintolaan. Laittavatko nämä kokit gurmeeta pöytään vai inspiroidutaanko Sydneyn rennosta tunnelmasta? Kotimainen matkailuohjelma. (41')
3 uutta julkaisua

Tällainen on Iiro Seppäsen koti Kapkaupungissa – on joutunut karvoja nostattavan ryöstön kohteeksi: "Kukaan ei herännyt"

Tällä viikolla Hans Välimäki vierailee ohjelmassaan taikuri ja extreme-urheilija Iiro Seppäsen luona Kapkaupungissa. Hansin vierailun aikaan Iiro perheineen on asunut Etelä-Afrikassa parisen vuotta. Hyväntuulinen Iiro kierrättää Hansia kotonaan.

"Tää ei kyllä vedä vertoja millekään suomalaiselle saunalle", Iiro kommentoi esitellessään kodistaan luonnollisesti löytyvää saunaa.

Ryöstöt ovat monelle Kapkaupungin asukkaille ikävä riesa, eikä kodin tyhjennykseltä ole välttynyt myöskään Iiro. Hän kertoo Hansille Etelä-Afrikassa yleisistä "hiljaisista ryöstäjistä", jotka varastavat saaliinsa talon asukkaiden nukkuessa.

"Ne hiipii kämppiin sisälle. Ne pölli läppärit, pleikkarit, kaikki tosi isot telkkarit ja muut. Kukaan ei ollut herännyt. Koiran oli reagoineet, mutta ne yleensä murtautuvat, kun tulee sadetta, joka peittää alleen kaikki kantamisen äänet", Iiro selittää.

Fyysisiä vahinkoja ryöstön yhteydessä ei onneksi tapahtunut. Iiron mukaan Kapkaupungissa ei voi luottaa virkavallan saapumiseen paikalle.

"Se on yksityistetty täysin se turvallisuuden tunne, mitä tietysti kaipaa ja haluaa turvallisuutta lapsille", Iiro toteaa.

Hansin matkassa tiistaisin Nelosella ja Ruudussa kello 20!

Mika Salon jakson reseptit

Mika on varsin kärsimätön kokki, mutta erittäin innokas kulinaristi. Hansin ja Mikan yhteinen intohimo on merenelävät, joten menusta löytyy sinisimpukat ja kuhaa kahdella tavalla.
 

Sinisimpukat
 

1 kg pestyjä sinisimpukoita 
2-3 kuorittua ja pilkottua salottisipulia
2-3 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 pilkottu fenkoli
1/2 pilkottu purjo
Timjamia maun mukaan
2-3 punaista chiliä pilkottuna
3-4 dl valkoviiniä 
2-3 dl vettä
2 laakerinlehteä
3-4 rkl oliiviöljyä
2-3 dl kookosmaitoa tai -kermaa
1 dl kermaa
Korianteria

Kuullota salotteja, valkosipulia, fenkolia, purjoa, chiliä ja timjamia oliiviöljyssä. Lisää simpukat, vesi, viini ja laakerinlehdet. Keitä hetki kannen alla, kunnes simpukat ovat kokonaan auenneet. Lisää lopuksi kookosmaito/-kerma, kiehauta, tarkista maku ja lisää sen jälkeen korianteri. Tarjoile!
 

Lisäksi hyvää juureen leivottua leipää
 

Paistettua ja haudutettua Peipsin kuhaa sekä vihreää currya

Leikkaa kuhat annospaloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla lihapuolelta ja paista nahkapäälliset pannulla ensi nahkapuoli alaspäin, kunnes kala on saanut kauniin kullanruskean värin ja on melkein kypsä myös lihapuolelta. Nosta sen jälkeen kalat uunipannulle odottamaan.

Nahattomat palat maustetaan molemmin puolin ja haudutetaan simpukkaliemessä varovaisesti kypsäksi. Sen jälkeen ne nostetaan uunipannulle nahallisten kuhuen seuraksi.
 

Lisäksi:

3-4 pientä perunaa kuorittuna ja esikeitettynä/ruokailija
Muutama palanen kuorittua ja muotoiltua sekä esikeitettyä kyssäkaalia/ruokailija
Broccolia niin paljon kuin halutaan esikeitettynä
Fenkolia esikeitettynä
 

Kastike:
 

3-4 dl simpukan keitinlientä
1 dl kermaa
3-4 isoa ruokalusikallista voita
3-4 rkl vihreää currytahnaa tai maun mukaan

Kiehauta liemi, lisää kerma ja voi sekä curry. Pumppaa reilusti ilmaa, tarkista maku. Kuumenna kalat uunissa 175 asteessa 2-3 minuuttia. Lämmitä esikeitetyt perunat, kyssäkaalit ja broccolit tms. kastikkeessa. Nosta lautaselle ja asettele kuha päälle. Kuumenna kastike uudelleen ja pumppaa jälleen kunnolla ilmaa kastikkeeseen ja lisää kastike vihannesten ja kalojen päälle. Tarjoile.
 

Currytahna

7 vihreää chiliä
3 punaista chiliä
3-4 rkl  sokeria
0,5 dl kalakastiketta
3 sitruunaruohoa
4 valkosipulin kynttä kuorittuina ja raastettuina
2 limen mehu
Puntti korianteria hienonnettuna
100 g pinaattia
 

Sekoita ainekset hienoksi tehosekoittimessa tai klassisemmin morttelissa
 

Luumuclafoutis

2,5 dl maitoa
3 munaa
1,25 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 rkl voita
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kypsää luumua

Voitele voilla muutama kahvi- tai muu uunin kestävä kuppi. Aseta luumut kuppien pohjalle. Sokeroi huolella. Kiehauta maito ja vaniljatanko sekä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot ja lopuksi maito-vanilja-voi -seos. Sekoita varovasti ja kaada sokeroituihin voideltuihin kuppeihin. Paista 170 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes clafoutikset ovat pinnaltaan kauniin kullanruskeita. Tarjoile välittömästi esimerkiksi hyvä vaniljajäätelön/vaniljakastikkeen ja luumujen haudutusliemen kera.
 

Kypsä luumu

5-6 luumua pilkottuna ja kivet poistettuna
0,5 dl sokeria
2-3 kanelitankoa
1-2 rkl konjakkia tai rommia ohjelmassa käytetyn votkan sijaan
1 vaniljatanko halkaistuna
1 tähtianis
3-4 rkl voita
0,5 dl vettä

Sulata sokeri pannulla ja kun sokeri on sulanut, lisää voi joukkoon ja sen perään heti luumut. Karamelloi luumuja hetki, lisää vesi ja loput ainekset ja keitä joko carttouchen (paperikansi) tai oikean kannen alla sen verran, että luumut ovat sopivasti pehmenneet. Älä kuitenkaan keitä ihan muusiksi. Tarkista maku, ota neste talteen ja jäähdytä hieman.

Mika Salo kertoo julkisuuden varjopuolista – pelottava yksityiskohta fanipostissa säikäytti pahanpäiväisesti

Hans Välimäki suuntaa tämän viikon Hansin matkassa -jaksossa Viroon rallitähti Mika Salon luokse. Hans ottaa ruokailun yhteydessä puheeksi julkisuuden ja kysyy, olisiko Salon mielestä mukavaa pystyä liikkumaan kaduilla ilman, että häntä tunnistetaan.

"Kun sen kanssa on elänyt tässä nyt 40 vuotta, niin siitä on tullut ihan normaalia elämää. Ei se enää vaikuta millään tavalla, et ei mua kiinnosta, jos ihmiset tuijottaa. En mä ees huomaa sitä enää", Salo kertoo.

Kansainvälisessä kuuluisuudessa on kuitenkin myös nurjat puolensa. Pelottavin asia tapahtui kun Salo oli kuskina Formula 1:ssä.

"Jostain syystä ihmiset myy esimerkiksi mun vanhempien osoitteita netissä, et mistä ne löytää. Se oli pelottavaa kun mulle tuli fanipostia, niin siinä on jotkut ulkomaalaiset ihmiset seisomassa mun vanhempien kotiovella. Se on vähän pelottavaa jo", mies kertoo.

"Vanhemmat joutuivat hakemaan vähän poliisiapua kun käytiin ovella kolkuttelemassa."

Hansin matkassa -kauden päätösjakso Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 20!

Petteri Koposen jakson reseptit

Petteri Koponen ihastui Italian vuosinaan paikalliseen ruokakulttuuriin ja halusi kokeilla kokata Hansin kanssa italialaisvaikutteisen menun yhdistettynä saksalaiseen ruokakulttuuriin. Hans teki myös omien sanojensa yhden uransa parhaan annoksen; mustekala-gnocchisalaatin.
 


 

Mustekala-gnocchisalaatti

4 isohkoa perunaa (esim rosamunda)
4-5 dl vehnäjauhoja (parasta olisi käyttää pastanteosta tuttua Tipo 00 -jauhoja)
200 g tuoretta ricotta-juustoa
1 kananmuna
Suolaa
 

Pannulle:
 

2-3 rkl voita
2-3 rkl öljyä
1-2 rkl oliiviöljyä
1 silputtu chili
Suolaa
Pippuria
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
 

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori ja purista perunaprässin tai siivilän läpi hienoksi ”lumeksi.” Anna höyrystyä vielä hetkisen ja tee sitten keskelle kuoppa. Lisää kuoppaa jauhot, muna, ricotta ja suola ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa kuitenkaan liikaa, ettei taikinaan muodostu liikaa sitkoa. Tarkoitus ei ole valmistaa pastataikinaa, vaan pehmeä muovailuvahamainen, helposti muokkaantuva gnocchi-taikina. Pyörittele taikinasta tankoja. Leikkaa siitä veitsellä tai lastalla pieniä palasia. Pyöräytä esim. haarukalla tai oikealla puisella tms gnocchilastalla palleroita, jotta pintaan muodostuu gnoccheista tuttu kuvio. Keitä kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä noin 1-2 min, kunnes gnocchit kohoavat pintaan. Nosta gnocchit pois ja aseta ne kuumalle paistinpannulle, missä on öljyn ja voin lisäksi sekoitus valkosipulia, timjamia ja chiliä. Lisää leikatut pulpot (mustekalat), paista nopeasti, mausta suolalla ja pippurilla jos tarvetta. Aseta tarjolle tomaattisalaatin kera. Viimeistele tuoreella korianterilla ja tarjoile.
 

Tomaattisalaatti:

1-2 dl 1-2-3-lientä (ohje alempana)
1-2 raastettua valkosipulinkynttä
1 punainen chili hienonnettuna
1-2 rkl hienonnettua kevätsipulia rai ruohosipulia
2 rkl hienonnettua korianteria
200 g kypsiä kirsikkatomaatteja tai 4-5 kypsää tomaattia
(paahdettua seesamiöljyä maun mukaan)
Hyppysellinen suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset ja anna maustua hetki ennen käyttöä.
 

1-2-3 liemi

1dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Kiehauta ja jäähdytä. Sama liemi käy moneen, esim. mummonkurkkuihin, lisää vain tilliä, niin liemi on valmis, joten älä heitä sitä pois jos jää yli.
 

Pulpo

300 g isoa mustekalaa
3-4 rkl oliiviöljyä
1-2 pilkottua sipulia
4-5 kynttä valkosipulia murskattuina
2-3 laakerinlehteä
1,5 tl savupaprikaa
1-2 tl suolaa
5 dl valkoviiniä
2 dl vettä

Huuhdo mustekala kunnolla. Lisää muut ainekset kattilaan, kiehauta ja käännä liesi pienemmälle. Lisää mustekala joukkoon ja hauduta n 1-2 h kunnes mustekala alkaa pehmenemään. Anna mustekalan jäähtyä liemessä mieluiten yön yli. Leikkaa mustekala tämän jälkeen suupaloiksi ja paista pannulla gnocchien kera.
 


 

Parmesaanikana ja tagliatelle
 

Kanaleikkeet

600 g luutonta maustamatonta koipireisipalaa
Suolaa
Pippuria
2-3 kpl raastettua valkosipulinkynttä
1-2 rkl oliiviöljyä

Leikkaa kanat hieman pienemmiksi paloiksi, hiero niiden pintaan öljyä, suolaa, pippuria ja raastettua valkosipulia. Anna maustua kelmulla peitettynä huoneenlämmössä puolisen tuntia, leivitä ja paista rapeiksi.
 

Leivitys

2-3 dl vehnäjauhoja
2-3 kananmunaa
4-5 rkl vettä
3-4 dl korppujauhoa (vieläkin rapeamman lopputulosen saa, jos tavalliset korppujauhot korvaa pankojauhoilla, joita saa parhaiten aasialaisista ruokakaupoista)

Kasta kananpalaset ensin vehnäjauhoihin, yhdistä kananmunat ja vesi sekä sekoita kevyesti. Kasta kanat sen jälkeen kananmuna-vesiseokseen ja lopuksi korppujauhoihin. Paista leikkeet sen jälkeen pannula kullankeltaisiksi reilussa voi-öljyseoksessa ja nosta leivinpaperille viimeistelyä varten.
 

Tomaattikastike

Salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna 2-3 kpl
Valkosipulia 3-4 kpl kynttä kuorittuna ja murskattuna
Oliiviöljyä 3-4 rkl
Punainen chili 1-2 kpl siemenet poistettuna ja hienonnettuna
Tomaattipyre 2-3 rkl
Tomaattimurska 250 g
Tuore tomaatti 2-3 kpl murskattuna
2-3 dl vettä
2-3 rkl sokeria
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl suolaa
timjamia maun mukaan
½ tl cayennepippuria
Punaista chiliä hienonnettuna maun mukaan

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipuli, salotti, tomaattimurska, murskatut tuoreet tomaatit sekä tomaattipyre ja punainen chili. Kuullota ja lisää joukkoon chili, etikka, sokeri ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä 45min-2h. Mitä pidempään maltat keittää, sitä rikkaampi maku kastikkeeseen tulee. Voit lisätä vettä tarvittaessa. Annostele reilu lusikallinen kastiketta kanojen päälle, sen päälle mozzarella ja lopuksi reilusti raastettua parmesaania. Gratinoi 180 asteisessa uunissa kunnes mozzarella on sulanut ja parmesaani ottanut hieman väriä. Koristele rucolalla ja basilikalla, tarjoile tagliatellen ja tomaattikastikkeen sekä raikkaan salaatin kera.
 

Tagliatelle

5 dl tipo 00 pastajauhoja (tavallinenkin käy, mutta tipo on parempaa korkeamman valkuaisainepitoisuutensa ansioista)
2-3 kananmunaa
Tilkka vettä
Hyppysellinen suolaa

Kaada jauhot pöydälle. Tee keskelle kolo ja riko munat koloon yksitellen. Lisää suola. Vaivaa taikinasta kimmoisa ja lisää tarvittaessa siihen vielä tilkka vettä. Kun taikina on kimmoisaa ja elastista, niin kääri se kelmuun ja anna levätä mieluiten yön yli jääkaapissa. Näin sitä on helpompi käsitellä, eikä se repeile niin helposti kuin tuoreena.  Leikkaa taikinasta pienempiä palasia ja kauli ne pastakonetta hyväksikäyttäen levyksi ja ”aja” sen jälkeen tagliatelle leikkurin läpi. Keitä pasta nopeasti kypsäksi, ja kun pasta on kypsynyt, aseta se takaisin kattilaan. Lisää päälle nokare voita ja tilkka hyvää oliiviöljyä. Mausta tarvittaessa suolalla sekä vastarouhitulla pippurilla, ja tarvittaessa valkosipulilla. Tarjoile välittömästi.
 


 

Paistettu ”suklaamousse”

4 dl valkuaisia
100 g sokeria
2,5 dl kermaa
1 rkl maizenaa
200 g tummaa suklaata
3 rkl mantelijauhoja
2 rkl kaakaota

Vatkaa sokeri ja valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä kerma ja maizena kattilassa, kuumenna samalla sekoittaen. Ota kattila sivuun, kun seos on hieman paksuuntunut (pulpahtanut muutaman kerran). Lisää kuuman massan joukkoon suklaa ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hieman. Lisää kaakao- sekä mantelijauhe, sekoita ja lisää lopuksi marenki varovasti nostellen. Voitele esimerkiksi kahvikupit voilla, sokeroi ne huolella ja täytä siten, että massa yltää reilu puoleen väliin. Paista uunivuoassa missä on hieman vettä pohjalla n. 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Tarjoile suolakinuskin, vaniljajäätelön ja esim. tuoreiden marjojen kera.
 

Suolakinuski

2 dl kermaa
1,5 dl sokeria
3 rkl voita
Suolaa maun mukaan
 

Sulata sokeri kattilassa kullanruskeaksi. Lisää kerma ja keitä, kunnes seos sakenee. Jäähdytä hieman, lisää voi ja mausta suolalla. Tarjoile lämpimänä.

Iiro Seppäsen jakson reseptit

Iiro Seppänen vei Hansin lempiravintolaansa lähellä kotiaan. Iiro rakastaa paikan menua ja oli innoissaan mahdollisuudesta oppia kokkaamaan vastaavia annoksia myös itse. Kun kylkeen lisättiin maistuvat viinit, oli herkkuhetki on taattu!
 


 

Lohisashimi ancho gusto

500 g lohifilettä (mahdollisimman tuoretta)
0,5 l valkoviiniä
2 dl riisiviinietikkaa
0,75 dl suolaa
 

Kiehauta viini, suola ja etikka. Jäähdytä ja kaada lohen päälle siten, että kalafile jää kokonaan liemen peittoon. Marinoi 10 minuuttia, kuivaa ja aseta jääkaappiin. Kaada liemi pois.
 

Ancho gusto-kastike

1 pullo vihreää tabascoa
2 dl soijaa
1 dl riisiviinietikkaa
4 rkl paahdettua seesamiöljyä
4 rkl limen mehua
0,5 dl sokeria
5 punaista chiliä silputtuna
4 salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna
6 valkosipulinkynttä raastettuna
1-2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
 


 

Parsarisotto

400 g parsaa
6 dl kiehuvaa vettä
4 dl kana- tai kasvislientä
suolaa, mustapippuria
3-4 rkl oliiviöljyä
2,5-3 dl arborio- tai carnaroli risottoriisiä
2 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja murskattuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
1-2 rkl mascarponejuustoa
1 laakerinlehti
2,5 dl vastaraastettua parmesaanijuustoa
timjamia
 

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota, älä ruskista. Lisää parsat ja kuullota muutama minuutti. Lisää riisi, vesi, liemi ja valkoviini. Älä lisää kaikkea nestettä kerralla, vaan pienissä erissä. Lisää joukkoon lisäksi laakerinlehti ja timjaminoksa. Keitä noin 18-20min samalla koko ajan riisiä hämmentäen ja nestettä lisäten. Kun riisi on kypsää, lisää joukkoon mascarpone ja sekoita. Kuumenna vielä ja lisää joukkoon parmesaani, mutta älä kuumenna enää parmesaanin lisäämisen jälkeen. Jos risotto on liian paksua, niin ohenna sitä hieman kuumalla nesteellä, koska risotto on parhaimmillaankin hieman löysää. Mausta, tarkista maku ja tarjoile siten, että lisäät päälle vastaraastettua parmesaania, ruohosipulia, sitruunamehua ja -kuorta sekä oliiviöljyä.
 


 

Karitsaa Iiron tapaan

600 g karitsan ulkofilettä
600 g karitsan kylkeä tai paistia
suolaa
pippuria
timjamia
rosmariinia
harissaa (saa valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista)
cayennepippuria
sitruunaa
voita paistamiseen
5-6 valkosipulinkynttä
1 l vettä
2 keltasipulia
1-2 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
1 palsternakka kuorittuna ja pilkottuna
oliiviöljyä paistien/kylkipalojen paistamiseen
ruohosipulia pilkottuna
2-3 laakerinlehteä
 

Ruskista sipulit, valkosipulinkynnet, porkkanat ja palsternakka kattilassa kylki-paistipalojen kanssa kullanruskeiksi. Lisää vesi ja kiehauta. Kuori vaahto, lisää muutama pippuri, timjamia maun mukaan, samoin rosmariinia, laakerinlehdet ja anna kiehua miedolla lämmöllä n 4-5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, sillä lihojen tulisi olla kokonaan nesteen peitossa. Nosta lihat varovasti pois, nypi lihat, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla, sekoita ruohosipuli joukkoon ja aseta koko lihasysteemi vuokaan ja pieni paino koko komeuden päälle. Anna tekeytyä mieluiten yön yli. Siivilöi kattilaan jäänyt liemi ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on noin 2 dl lientä. Lisää joukkoon sitruunanmehua, 4-5 rkl voita ja tarvittaessa timjamia. Näin kastike on valmis.
 

Paista suolalla ja pippurilla maustettuja ulkofileitä voissa paistinpannulla. Lisää pari murskattua valkosipulinkynttä joukkoon. Samoin timjamia ja rosmariinia sekä hieman sitruunanmehua. Kun molemmat puolet ovat hyvin paistettuja, voit kokeilla fileiden sisälämpötilaa. Sen tulisi olla noin 48-50 astetta. Kun tavoitelämpötila on saavutettu, niin anna fileiden vetäytyä vaikka folionyytissä noin 10 min. Käytä ne sen jälkeen vielä kerran kuumalla pannulla molemmin puolin (tai uunissa) ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoile tomaattisalaatin ja cashew-pyreen kera.
 

Cashewpähkinä pyree
 

200 g paahdettuja cashewpähkinöitä
4 dl vettä
suolaa
50 g voita
 

Keitä cashewpähkinät vedessä pehmeiksi ja soseuta tehosekoittimessa pyreeksi, lisää voi ja suolaa maun mukaan.
 

Korianteripesto
 

0,5 pnt basilikaa
1 pnt korianteri
1 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
15 g  paahdettuja pinjansiemeniä
20 g parmesan juustoa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
 

Laita kaikki tehosekoittimeen ja lisää oliiviöljyä, kunnes rakenne on tahnamainen. Mausta suolalla ja pippurilla.
 

Tomaattisalaatti
 

400-500 g kypsiä tomaatteja
2 dl 1-2-3 lientä (1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä-> kiehautus ja jäähdytys)
2 raastettua valkosipulinkynttä
1-2 punaista chiliä hienonnettuna
basilikaa hienonnettuna maun mukaa
korianteria hienonnettuna maun mukaan
minttua hienonnettuna maun mukaan
suolaa maun mukaa
pippuria maun mukaan
1 dl kivettömiä mustia oliiveita pilkottuina
2-3 salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna
1 dl oliiviöljyä paistamiseen
 

Pilko ja raasta ainekset. Kaada 1-2-3-liemi päälle ja anna maustua noin tunti ennen paistoa.

Kun muu ruoka on valmista, kuumenna paistinpannu tai kattila kuumaksi. Poista salaatista ylimääräinen neste, lisää pannulle/kattilaan tilkka oliiviöljyä ja paista salaatti nopeasti lämpimäksi. Tarjoile välittömästi.
 

Rosmariinibrülée

7 dl kermaa
3 dl maitoa
8-9 keltuaista
1,5 dl sokeria
1 vaniljatanko siemenet raaputettuina
1-2 rosmariinin oksaa

Vatkaa keltuainen ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito-kerma-vanilja-rosmariini -sekoitus kattilassa kiehuvaksi ja kaada sokeri-munamassan päälle siivilän läpi samalla seosta sekoittaen. Älä kuitenkaan vatkaa. Kuori massan päälle muodostuva ylimääräinen mahdollinen vaahto pois ja kaada massa uuninkestäviin vuokiin. Kypsennä uunissa 120 asteisessa vesihauteessa n. 45 minuuttia. Jäähdytä jääkaapissa.

Jos haluat perinteisen brüléen, niin kun vanukkaat ovat kylmiä, kaada päälle ohuelti tummaa hienoa sokeria ja polta se vanukkaan pintaan kaasupolttimella tai uunissa nopeasti kuuman grillivastuksen alla. Tai sitten niin kuin me sen teimme, eli marjasalaatin ja hunajakennon kera.
 

Hunajakenno
 

75 g hunajaa
145 g glukoosia
400 g sokeria
60 g vettä
20 g ruokasoodaa
 

Sekoita hunaja, glukoosi, sokeri ja vesi. Kuumenna +160 asteeseen ja lisää sooda kerralla. Kaada kuohuva massa leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan jäähtymään. Murra jäähtynyt hunajakenno pieniksi paloiksi ja tarjoa.
 

Marjasalaatti

2 dl mansikoita, mustikoita, vadelmia, boysenmarjoja tai mitä vain
1 dl sokeria
2 rkl minttua
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
2 dl vettäK

Kiehuta vesi ja sokeri sekä vanilja ja kaneli. Jäähdytä. Lisää minttu ja kaada marjojen päälle. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Laura Huhtasaaren jakson reseptit

Laura Huhtasaari noudattaa juutalaista ruokavaliota, jonka mukaan Hans muokkasi suunnittelemansa menun. Laura halusi myös kokeilla, josko lapset oppisivat syömään porkkanoita. Jälkiruoaksi Laura ja Hans valmistivat Lauran suvussa kulkeneen reseptin mukaan Sacherkakun.

UPPOMUNAT

6-8 kananmunaa
1l vettä
suolaa
3-4r kl valkoviinietikkaa
valkopippuria
 

Kiehauta vesi, lisää etikka ja mausta suolalla. Riko kanamunat kuppiin tai kauhaan ja pudottele ne varovasti hieman poreilevaan veteen yksitellen, ja pyöräytä jokaisella kerralla vesi samanaikaisesti kevyesti liikkeelle. Keitä kananmunia n 4-5 min ja aseta ne liinan päälle valumaan.
 

Sienikastike

250g tuoreita sieniä (tai pakaste- tai suolasieniä liotettuna ja ylimääräiset nesteet puristettuina)
1-2 keltasipulia kuorittuna ja pilkottuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
3-4 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kasvis- tai kanalientä ja tai sienten turvotuslientä (vesi, joka lisätään kuivattujen sienten päälle)
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 rkl silputtua ruohosipulia

Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa, tai sitten voipi vain kuullotella. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja viimeistele ruohosipulilla.
 

Haudutettu pinaatti
 

200g tuoretta pinaattia
rakuunaa
suolaa ja pippuria
muskottipähkinää
2 kpl salottisipulia
1/2 raastettu valkosipuli
4-5 rkl voita
4-5 rkl kermaa
 

Sulata voi pannulla. Lisää valkosipuli ja salottisipuli ja hauduta pehmeiksi. Lisää pinaatti sekä kerma. Kun pinaatti on pehmentynyt, mausta ja tarjoile. Aseta pinaatti syvälle lautaselle alimmaiseksi, uppomuna päälle ja sienikastike munan päälle.
 

PEURA

600-800g peuranfilettä (porokin käy erinomaisesti, tai hirvi tai sisäfile)
Suolaa
Pippuria
Voita paistamiseen
Timjamia
Rosmariinia
2-3 murskattua valkosipulinkynttä
 

Sulata voi pannulla ja anna vaahdota. Lisää valkosipuli, timjami, rosmariini, suolaa liha ja paista hyvin molemmin puolin. Lisää pippuria. Kypsennä pannulla tai uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on noin 46-48 astetta. Anna vetäytyä 10-20 min, kuumenna uunissa tai kuumalla paistinpannulla nopeasti sen jälkeen ja tarjoile.
 

Muusi

1 kg kuorittua puikulaperunaa
1l vettä
1-2 rkl suolaa perunoiden keittoon
2 dl maitoa
1,5 dl kermaa
100g voita

Keitä perunat kypsiksi, höyrytä 3-4 min siivilässä, murskaa perunat siivilän läpi, kiehauta maito ja kerma, ja lisää kylmän voin kera vuoron perään perunoiden joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää tarvittaessa lisää voita. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
 

Rakuunaporkkanat

3-4 naattiporkkanaa/ruokailija
2-3 rkl sokeria
3-4 rkl voita
Reilusti rakuunaa
Suolaa maun mukaan
1-2 dl vettä
Timjamia
Pippuria
 

Sulata sokeri paistinpannulla, lisää voi ja porkkanat. Paista porkkanoihin kaunis kullanruskea väri, lisää rakuuna ja vesi. Hauduta kunnes porkkana pehmenee ja neste on imeytynyt porkkanoihin/haihtunut. Mausta suolalla, lisää vielä rakuunaa ja lopuksi pippuria. Tarjoile.

 

PUNAVIINIKASTIKE

2-3 salottisipulia pilkottuina
1 keltasipuli pilkottuna
3-4 valkosipulinkynttä murskattuina
Pari oksaa timjamia
Rosmariinia maun mukaan
1-2 porkkanaa pilkottuina
4-5 dl punaviiniä
4-5 rkl punaviini- tai sherryetikkaa
2 rkl öljyä
4 dl hyvää lihalientä
Suolaa
4-5 rkl voita
 

Kuullota sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja yrttejä öljyssä, kunnes ottavat hieman väriä. Lisää viini, keitä kokoon, kunnes nesteestä noin puolet on haihtunut. Lisää lihaliemi, keitä jälleen noin puolet nesteestä kokoon, siivilöi, mausta etikalla ja suolalla, kiehauta, tarkista maku ja viimeistele voinokareella. Tarjoile.

Lauran Sachertorttu
 

3 munaa
1,25 dl sokeria
125 jauhettua hasselpähkinää
1tl leivinjauhetta
75g sulatettua suklaata
200g aprikoosihilloa

Ganache
 

200g tummaa suklaata
2dl kermaa
1-2 tl glugoosisiirappia
 

Sekoita leivinjauhe ja jauhettu hasselpähkinä keskenään

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, nostele hasselpähkinä-leivinjauhe -seos joukkoon ja lopuksi sulatettu suklaa. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunissa +175 asteessa noin 35-40 min. Jäähdytä. Kuumenna aprikoosihillo kattilassa kiehuvaksi. Leikkaa kakku kahtia tai kolmeen osaan ja levitä hilloa kuumana väleihin ja päälle tasainen kerros. Aseta kakku tämän jälkeen hetkeksi painon alle jääkaappiin. Valmista ganache. Kiehauta kerma ja vatkaa joukkoon tumma suklaa ja siirappi. Anna jäähtyä hieman ja kaada kakun päälle. Anna jämähtää ennen tarjoilua ja tarjoile kakku sen jälkeen hyvän kahvin ja kermavaahdon sekä tuoreiden marjojen kera.