Odotettu Lapsi tuntemattoman kanssa nähdään vihdoin tv:ssä – herkkä ja intiimi sarja tuo esille lapsettomuuden kipeyden

Odotettu ja jo ennakkoon paljon keskustelua herättänyt Lapsi tuntemattoman kanssa nähdään keväällä Nelosella ja Ruudussa. Luvassa on ajatuksia herättävä ja koskettava dokumentaarinen realitysarja, jossa päähenkilöt päästävät katsojat seuraamaan intiimiä ja monelle kipeääkin matkaa vanhemmaksi perinteisestä poikkeavalla tavalla.

Mitä sinä tekisit, jos elämäsi suurin unelma olisi saada lapsi ja biologinen kellosi tikittäisi viimeisillään, mutta viereltäsi puuttuisi kumppani?

Jenni Alexandrovan luotsaama dokumentaarinen realitysarja Lapsi tuntemattoman kanssa seuraa suomalaisten 25–45 -vuotiaiden sinkkujen ja lapsettomien naisten ja miesten yritystä saada oma lapsi toisen samassa tilanteessa olevan kanssa.
Kyseessä on maailmalla yleistyvä co-parenting eli kumppanuusvanhemmuus, joka tarkoittaa, että lasta toivovat sopivat keskenään lapsen hankkimisesta ja kasvattamisesta, mutta eivät lähtökohtaisesti asu yhdessä tai ole keskenään rakkaussuhteessa. 

Ohjelmassa mukana olevat henkilöt esitellään keväällä.
 
Ohjelman tuotantoprosessi on ollut pitkä. Puolentoista vuoden aikana kuvattu realitysarja seuraa päähenkilöitä heidän poikkeuksellisella matkallaan vanhemmiksi. Jokaisen matkalle mahtuu yritystä, kipeitä pettymyksiä ja onnenhetkiä.
 
Sarja starttaa ohjelmaan hakeneiden ja valittujen kumppanuusvanhemmuusleiriltä, jossa ryhmä toisilleen tuntemattomia naisia ja miehiä viettää yhdessä muutaman päivän toisiinsa tutustuen. Tavoitteena on löytää leiriltä kumppani, jonka kanssa voisi sitoutua yhteiseen elämänmittaiseen vanhemmuuteen. Kumppanin löydyttyä lasta aletaan yrittää – kukin pari valitsemallaan tavalla.
 
Ohjelman asiantuntijoina toimivat psykologi Kalle Partanen, kumppanuusvanhemmuuden asiantuntija, psykoterapeutti Kaisa Niittynen sekä perhe- ja lasten oikeuksien asiantuntija, asianajaja Marja Välilä. He toimivat päähenkilöiden tukena koko prosessin ajan, leiriltä vauva-arkeen saakka.
 
Kun sopiva vanhemmuuskumppani on löytynyt, on pareilla vielä runsaasti työtä ja isoja päätöksiä, yritystä, pettymyksiä ja kysymyksiä edessään. Kumpi on lähivanhempi? Kenen sukunimen lapsi saa? Miten toimitaan vanhempien ristiriitatilanteissa, entä jos toinen muuttaa satojen kilometrien päähän tai vaikka kuolee?
 
Sarjassa nähdään paljon päähenkilöiden itsensä kuvaamaa materiaalia, ja päiväkirjakamerat paljastavat kuinka paljon yllättäviä tunteita, ajatuksia ja vaiheita kaikilla prosessiin sisältyy.
 
Minkälainen suhde kumppanuusvanhemmilla oikein on – se ei ole rakkaussuhde mutta ei kaverisuhdekaan, mikä suhde se sitten on? 
Mitä jos kumppanista paljastuu tutustumisen myötä piirteitä joita on vaikea sulattaa? Minkä voi hyväksyä ja mitä ei?
Mitä jos heti ei tärppääkään, jos raskaaksi tuleminen osoittautuu vaikeammaksi kuin kumpikaan on ajatellut?

Ohjelma perustuu israelilaisen Gil Formatsin formaattiin Pregnant & Platonic, josta myös BBC on tuottanut oman versionsa.

Lapsi tuntemattoman kanssa alkaa Nelosella ja Ruudussa maaliskuussa.