Hintasota velloo asuntokaupassa

Kiinteistönvälitysbisnekseen ujuttautunut Vuokraturva Oy jatkaa huomiota herättävällä linjallaan. Sunnuntain Helsingin Sanomien etusivu on valjastettu kokonaan hintasodan alkamisen julistukseksi. Vuokraturva ilmoittaa veloittavansa välittämistään asunnoista kiinteän välityspalkkion, kun muut kiinteistönvälitysyhtiöt perivät useimmiten prosenttipohjaisen palkkion.

Vuokraturva Oy:n toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan välittäjien hinnat ovat lähteneet käsistä.

- Kun asuntojen hinnat ovat nousseet, niin välityspalkkiot, jotka on yleensä prosenttiperusteisia, ovat nousseet myös erittäin korkealle. Jopa niin korkealle, että niillä ei ole enää mitään tekemistä sen todellisen välittäjän tekemän työmäärän kanssa.

Metsolan mukaan pääkaupunkiseudulla työskentelee aivan liikaa kiinteistönvälittäjiä. Asuntoja ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Monet välittäjät myyvät kuukaudessa vain yhden tai kaksi asuntoa. Koska välityspalkkiot ovat kovat, kiinteistönvälittäjät laiskistuvat. Parin asunnon kauppaaminen tuo jo leivän välittäjän pöytään, sanoo Timo Metsola.

Huom! -kiinteistövälityksen pääkapunkiseudun aluejohtajan Jussi Karppisen mukaan välityspalkkiot ovat nyt kohdallaan.

- Keskimääräisen asunnon myymiseen menee tällä hetkellä vähintään 50-60 tuntia. Siihen kuuluu siis kohteen näyttö ja muut - ja jos siihen suhteutetaan nykyiset välityspalkkiot niin uskon, että olemme aika kohtuullisella hintatasolla tällä hetkellä, sanoo Karppinen.

Karppisen mukaan hintasota ei auta kiinteistönvälitysalaa.

- Toivoisin, että meidän pitäisi alkaa miettiä enemmän kiinteistönvälityksen sisältöä ja koulutusvaatimuksia ja mitä kiinteistönvälittäjä tarjoaa, eikä pelkkää hintaa, sanoo Karppinen.

- Aina kun lähdetään tekemään hintakilpailua niin täytyy miettiä, missä toimialalla on vikaa.

Nelosen uutiset / Tomi Peurakoski