Nelosen uutiset: Poliisi pimitti NHL-tähden huumetutkinnan

Huumepoliisin toiminnassa on jälleen paljastunut epäselvyyksiä, tällä kertaa Tampereella. Nelosen uutisten mukaan poliisi on yrittänyt pimittää tunnetun jääkiekkoilijan osuutta huumerikostutkinnassa.

Huumekaupan rahoittamisesta epäillyn kiekkoilijan osuus julistettiin kokonaan salaiseksi ja jutun tutkinta lopetettiin ilman, että siitä tehtiin kirjallista, perusteltua päätöstä.

Tapahtumasarja alkoi 6. huhtikuuta 2006, kun Tampereen huumepoliisi otti kiinni tamperelaisen ovimiehen. Mieheltä löytyi lähes 50 grammaa kokaiinia.

Mies oli käynyt ostamassa huumeet aiemmin päivällä saatuaan Yhdysvalloista yli 20 000 euron – tarkka summa on 20 383,52 euroa – rahansiirron. Rahat tulivat miehen hyvältä ystävältä, NHL-kiekkoilija Ville Niemiseltä.

Nelosen uutisten tietojen mukaan Niemisen nimi tuli esille jo ennen ovimiehen kiinniottoa poliisin puhelinkuuntelussa. Nauhoille tallentui useita puheluita, joissa ovimies hoputti Niemistä laittamaan rahat tilille.

Ovimies kertoi poliisikuulusteluissa, että kyse oli Niemisen antamasta lainasta. Ovimiehen mukaan Nieminen ”ei todellakaan tiennyt”, että hän oli juuri samana päivänä aikeissa ostaa kokaiinia.

Nieminen puolestaan kertoo Nelosen uutisille, että rahansiirroissa oli kyse Hummer-kaupoista. Niemisen mukaan kaverukset toivat Yhdysvalloista Suomeen viisi Hummeria, ja kyse oli näihin kauppoihin liittyvistä rahansiirroista.

Ovimies ei kuulusteluissa mainitse Niemisen kanssa käydyistä Hummer-kaupoista yhtään mitään. Kuulusteluissa kyllä selvitellään miehen muita auto- ja elektroniikkakauppoja.

Esitutkintapöytäkirjasta ilmenee myös, että kyse ei ollut Niemisen ainoasta rahansiirrosta ovimiehelle. Ovimiehen mukaan hän on kaikkiaan lainannut Niemiseltä noin 34 000 euroa muutamassa erässä.

Huumepoliisin päällikkö
molempien hyvä ystävä

Tampereen huumepoliisin päällikölle Jari Luodolle juttu oli alusta asti hankala. Sekä ovimies että Nieminen ovat hänen hyviä ystäviään. Jutulle otettiin sen takia ulkopuolinen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kallioniemi. Tutkinta on kuitenkin täynnä erikoisia yksityiskohtia.

Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että ovimies vapautettiin tutkintavankeudesta huhtikuun lopussa ennen kuin Niemistä oli vielä kuultu syylliseksi epäiltynä. Ovimies lähti heti vapauduttuaan Yhdysvaltoihin. Ville Nieminen pelasi silloin San Jose Sharksissa.

Nelosen uutisille Nieminen kiistää ehdottomasti tavanneensa ovimiestä tämän matkan aikana. Myös vankilassa toista huumetuomiotaan suorittava ovimies kiistää tavanneensa Niemistä. Hän kertoo olleensa Las Vegasissa.

Niemisen mukaan huumepoliisin päällikkö Jari Luoto ei ollut häneen missään yhteydessä ennen kuulusteluja. Luoto puolestaan ei halua sanoa, oliko hän yhteydessä Niemiseen. Hänen mielestään kyse on tutkinnallisista asioista, joista tiedottaa tutkinnanjohtaja.

Niemisen osuutta
ei viedä syyttäjälle

Nieminen kuulusteltiin rikoksesta epäiltynä vasta kesäkuussa 2006, kun hän tuli lomille Suomeen.

Ovimies tuomittiin sittemmin 1 vuoden 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä huumerikoksesta. Niemisen osuutta ei viedä syyttäjälle. Poliisin mukaan Niemistä ei ole syytä epäillä rikoksesa.

Poliisi hautaa Niemisen tutkinnan ilman, että asiasta tehdään säännösten edellyttämää kirjallista, perusteltua päätöstä. Päätöksen puuttuminen tarkoittaa sitä, että juttu pystytään salaamaan kokonaan.

Tutkinnanjohtaja Kallioniemi kieltäytyy luovuttamasta Nelosen uutisille myös Niemisen kuulustelukertomusta. Hän perustelee tätä sillä, että kuulustelun julkisuudesta olisi haittaa Niemiselle (tutkinnanjohtajan kirje Nelosen uutisille on luettavissa klikkaamalla allaolevaa videota).

Nelosen uutiset on pyytänyt Tampereen poliisia tutkimaan uudelleen salassapidon (myös pyyntö perusteluineen luettavissa allaolevalla videolla). Tampereen poliisi ei vielä ole antanut päätöstä asiassa.

Jutun syyttäjä Ulla-Maija Aho yllättyy Niemistä koskevien asiakirjojen salaamisesta. Hänen mielestään asiassa ei ole mitään salassa pidettävää, vaan kyseessä oli varsin tavanomainen huumejuttu.

Tampereen käräjäoikeus puolestaan on salannut poliisin pyynnöstä kokonaan tiedon siitä, että jutussa on käytetty puhelinkuuntelua. Kuuntelusta ei ole ilmoitettu edes sen kohteena olleelle ovimiehelle.

Lain mukaan epäillylle on ilmoitettava häneen kohdistetusta kuuntelusta tietyssä määräajassa. Tuomioistuin voi kuitenkin tutkinnanjohtajan pyynnöstä ”tärkeästä tutkinnallisesta syystä” päättää, ettei epäillylle tarvitse lainkaan ilmoittaa kuuntelusta tai että tiedon antamista voidaan lykätä.

Oikeusasiamiehen kanslia on vuonna 2004 tekemässään päätöksessä kiinnittänyt huomiota siihen, että tuomioistuimet antavat liian hanakasti luvan olla ilmoittamatta kuuntelusta epäillylle. Silloinen apulaisoikeusasiamies Ilkka Rautio painotti, että pääsäännön mukaan epäillylle on asiasta ilmoitettava.

”Poikkeuksia tähän pääsääntöön tulisi tehdä vain välttämättömistä syistä ja vai välttämättömissä määrin. Varsinkin ne päätökset, joilla pakkokeinon käytön sallitaan jäädä kokonaan salaan, tulisi rajoittaa mahdollisimman vähiin. Oikeusvaltiossa voi olla salaista viranomaistoimintaa ja varsinkin kokonaan kohteelta salaista pakkokeinojen käyttöä vain hyvin rajoitetusti”, Rautio korosti.

Ville Nieminen ei mielestään ole saanut erityiskohtelua poliisissa.

”No en millään tapaa. Kyllä se oli aika järkytys, kun Suomeen palasi kesällä 2006 ja seuraavana päivänä soitettiin ja pyydettiin kuulusteluihin. Kyllä se oli aika shokki., kun meni poliisilaitokselle ja sitten kun rupesi asia selviämään, että mitä täällä on Suomessa tapahtunut sillä välillä, kun on ollut poissa”, Nieminen toteaa.