Puska lanseerasi uuden käsitteen: ”Äärikarppaus!”

Karppaus herättää taas tunteita terveysalan ammattilaisissa. Tiedossa on ainakin yksi tapaus, jossa lapsen huostaanottoa on jouduttu harkitsemaan perheen karppaamisen takia. Ilmeisesti lapsen pituuskasvu oli pysähtynyt väärän ruokavalion takia.
Huostaanottouhasta kertoi ensimmäisenä Iisalmen Sanomat.

THL:n pääjohtaja Pekka Puska pitää huostaanottoa äärimmäisenä toimenpiteenä. Hänen mielestään perheen äärikarppaus kuitenkin voisi oikeuttaa jopa lapsen huostaanoton.

- Sellainen voi tietysti syntyä, jos on äärikarppaaminen kysymyksessä. Silloinkin lääkärin pitää todeta, että lapsen terveys on kärsinyt ja vanhemmat eivät reagoi, Puska pohtii.

Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro korostaa, että huostaanottoja ei Suomessa tehdä helposti. Hän ei ole kuullut, että lapsia olisi otettu huostaan tai huostaanotolla olisi uhattu karppaamisen takia.

- Huostaanotto on vakava asia, jossa pitää selvittää lapsen tilannetta monipuolisesti.

Hän lisää, että jos lapsi on vakavasti aliravittu tai hänen kehityksenä on vakavassa vaarassa, voidaan miettiä lastensuojelun tarvetta.

- Useimmiten huostaanotossa on kyse monen murheen kasautumisesta. Puhutaan toimeentulo-ongelmista, köyhyydestä, päihteistä ja väkivallasta.

Toimittaja: Jussi Tolonen.