Jutut tagilla Alkuruoat

Aasialaiset samosat

Samosat:
225g Myllyn Paras erikoisvehnäjauhoja (osa voi olla graham tai muita täysjyväjauhoja)
2 tl suolaa
2 rkl kasvisöljyä tai kirkastettua voita
80 ml vettä

Lisää suola jauhoihin kulhossa, tee kuoppa keskelle ja lisää öljy ja sopiva määrä vettä jotta syntyy taikina. Vaivaa massaa jauhotetulla pöydällä kunnes syntyy joustava taikina. Kääri muovikelmuun ja anna levätä huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan. Pyöräytä osat palloiksi ja kauli 15 sentin ympyräksi, jonka jaat terävällä veitsellä kahteen yhtä suureen osaan.

Kostuta reunat vedellä ja muodosta taikinalevystä tötterö. Nipistele reunat kiinni.
Täytä tötterö valmistamallasi täytteellä ja sulje tötterön pää nipistämällä se tiukasti yhteen.
Kypsennä samosat kuumassa öljyssä rapeiksi, valuta talouspaperilla ja nauti kuumina.

Kasvistäyte:
2 perunaa keitettyinä. kuorittuna ja kuutioituna
1 porkkana kuorittuna ja kuutioituna
2 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 sipuli hienonnettuna
1 tl currypulveria
1/2 pussia pakasteherneitä
1 dl vihanneslientä

Kuumenna öljy pannulla, kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää mausteet ja porkkana. Lisää vihannesliemi ja kypsennä kunnes kaikki on pehmeää, lisää lopuksi herneet.

Lihatäyte:
Tee hyvin maustettu jauhelihaseos, lisää keitettyä riisiä.

Ranskalainen pissaladiére

Taikina:
15 g hiivaa
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
350g Myllyn Paras emännän puolikarkeita vehnäjauhoja

Sulata hiiva suolaan ja lisää vesi, öljy ja jauhot. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Täyte:
5 isoa keltasipulia ohuina suikaleina
reilu loraus oliiviöljyä
pari laakerinlehteä
kunnon kourallinen timjamia
suolaa ja mustapippuria
1 chili
15 sardellia
mustia oliiveja

Kuullota sipuleita ja laakerinlehtiä öljyssä miedolla lämmöllä kunnes ne karamelisoituvat. Tämä kestää helposti tunnin verran, mutta oikotietä ei ole. Mausta timjamilla, chilillä, suolalla ja pippurilla ja jätä odottamaan.

Kaulitse taikinasta pellille sopiva ovaali ja levitä sille sipulitäyte. Asettele sardellit pinnalle ristikon muotoon, sekä oliivit pinnalle ja paista 225 asteisessa uunissa kunnes reunat ovat rapeat, pieniä piiraita 15 min tai suurta piirasta 30 min. Tarjoa lämpimänä.

Paahdettuja minipunajuuria ja raastettua piparjuurta, rucolaa ja vinagrette

Paahdettuja minipunajuuria ja raastettua piparjuurta, rucolaa ja vinagrette

12 (mini)punajuurta, joissa vielä juuri ja varsi jäljellä
1/4 tuoretta piparjuurta kuorittuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja puolitettuna
suolaa ja mustapippuria
3 rkl punaviinietikkaa
3 rkl parasta oliiviöljyä
rucolanlehtiä

Jos punajuuren lehdet ovat hyviä ne voi käyttää salaatissa. Puhdista punajuuret, leikkaa niistä lehdet pois ja aseta ne uunipellille valkosipulin kera. Mausta suolalla ja pippurilla ja lorauta oliiviöljy päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa 200 asteessa parikymmentä minuuttia.

Poista folio ja käännä punajuuret niin, että öljyä on joka puolella ja kypsennä vielä toinen mokoma, tai kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Tee viinietikasta, öljystä ja suolasta kastike. Mausta puolella kastikkeesta rucolanlehdet ja asettele ne vadille. Puolita punajuuret ja asettele tarjoiluvadille. Hulauta puolet kastikkeesta niiden päälle. Raasta piparjuuri kaiken päälle.

Uunitomaatit grillatun leivän kera

Uunitomaatit grillatun leivän kera:
päivän vanhaa hiivaleipää viipaleina
oliiviöljyä
1 tomaatti syöjää kohden
ripaus suolaa
ripaus Dansukker luomusokeria tai taloussokeria
tuoretta timjamia ja/tai lipstikkaa
1-2 juustosiivua maukasta juustoa (esim. Gouda) leipää kohden
paketti pekonia

Puolita tomaatit ja mausta ne suolalla, ripauksella sokeria ja timjamilla ja tai lipstikalla. Kypsennä uunissa grillivastuksen alla, kunnes pehmenevät hiukan n. 5 min.
Paahda leivät kuivalla pannulla, grillivastuksen alla, tai paahtimessa rapeiksi. Pirskota rapean leivän päälle oliiviöljyä.
Paista pekoni rapeaksi pannulla tai uunissa. Asettele tomaatit leivän päälle ja juusto tomaattien päälle ja sulata juusto grillivastuksen alla rapeaksi.
Tarjoa leivät pekonin kera.

Profiteroles katkaraputäytteellä

Profiteroles katkaraputäytteellä:
2,5 dl vettä
125 g voita
ripaus suolaa
125 g Myllyn Paras emännän puolikarkeita vehnäjauhoja
4 munaa

Täyte:
20 g katkarapuja
2 rkl majoneesia
2 rkl ketsuppia
1 rkl Worchester –kastiketta
20 tippaa Tabascoa
pari oksaa tilliä
suolaa
pippuria

Pane vesi, suola ja voi paksupohjaiseen kattilaan keskilämmölle. Kuumenna, kunnes lähes kiehuvaa ja ota sitten pois liedeltä. Lisää jauhot koko ajan voimakkaasti puukauhalla sekoittaen. Siirrä takaisin liedelle ja sekoita vielä voimakkaasti, kunnes seos on sileätä ja irtoaa kattilan reunoista.

Ota kattila pois liedeltä, anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ja lisää kananmunat yksi kerrallaan sähkövatkaimella kovaa vatkaten. Kun seos on sileää ja hiukan tahmaista, se on valmis.

Tee taikinasta kahdella lusikalla (tai pursotinpussilla) saksanpähkinän kokoisia palleroita ja paista ne uunissa 180 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes kauniin kullanvärisiä ja täysin kypsiä myös sisältä. Tarkista tilanne kokeilemalla yhtä ennen kuin otat kaikki pois uunista.

Täyte:
Mausta majoneesi tomaattiketsupilla, tabascolla, worchesterkastikeella, sekä tillisilpulla ja tarvittaessa suolalla. Lisää katkaravut.

Täytä profiterolit ja laita tarjolle.