Jutut tagilla Pääruoat

Täytetyt paistilihakääryleet tomaattikastikeessa

Täytetyt paistilihakääryleet tomaattikastikeessa

Tomaattikastike

1 sipuli hienonnettuna

2 sellerinvartta pilkottuna

1 porkkanaa pilkottuna

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 prk italialaisia kuorittuja tomaatteja

 

Kuullota vihanneksia oliiviöljyssä hetken, lisää suolaa ja mustapippuria. Kun vihannekset kuullottuneet lisää tomaatit liemineen ja murskaa ne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua sen aikaa kun valmistat lihakääryleet.    

 

Täytetyt paistilihakääryleet

150 g paistisiivua syöjää kohden

50 g possun jauhelihaa käärylettä kohden

100 g raastejuustoa, Parmesaania tai Pecorinoa

1 nippu rosmariinia

1 nippu lehtipersiljaa silputtuna

 suolaa ja pippuria

 

Leikkaa liha siivuiksi ja litistä vielä kaulimen tai lihanuijan avulla muovipussissa rikkomatta siivua. Mausta lihasiivut suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle persiljasilppua ja rosmariinia.

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla (tai haluamillasi mausteilla) Lisää lihasiivun päälle 1 tl juustoraastetta ja jauhelihaa. Kierrä lihasiivut täytteineen rullalle ja sulje rulla hammastikulla tai paistilangalla. Ruskista kääryleet nopeasti pannulla ja nostele sitten tomaattikastikkeen päälle vuokaan. Kypsennä uunissa 175 asteen lämmössä puolisen tuntia tai liedellä kannen alla.  

 

Vinkki: Halutessasi voit lisätä pari siivua pekonia per kääryle.

Vinkki: Kesällä liharullat voi pujottaa vartaaseen ja grillata, sekä nauttia salaatin, hyvän maalaisleivän ja viinin kanssa.

Rapeat perunankuoret ja itse tehty ketsuppi

Rapeat perunankuoret ja itse tehty ketsuppi

6 perunaa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl hienonnettua rosmariinia

suolahiutaleita

mustapippuria myllystä

Pistelee perunat haarukalla ja paista ne sitten uunissa 180 asteessa kypsiksi. Anna jäähtyä. Leikkaa perunat kuuteen osaan ja lusikoi sisus pois niin, että jäljelle jää kuori ja pari milliä perunan sisusta.

Penslaa kuoret oliiviöljyllä molemmin puolin. Aseta kuoret ritilälle kupera puoli ylöspäin. Mausta ne reilusti suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Paista 200 asteessa 15 minuuttia, käännä ja paista vielä toinen vartti.  Lopuksi voi halutessaan laittaa ne hetkeksi grillivastuksen alle.

Tarjoa kotitekoisen ketsupin kera.

 

Kotitekoinen ketsuppi

1 purkki italialaisia tomaatteja soseutettuina

1 salottisipuli silputtuna

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl tomaattipuretta

1 dl Dansukker Tumma Muscovado -sokeria

1 dl valkoviinietikkaa

1 dl vettä

oksa timjamia

1/2 tl suolaa

Kuullota sipuli paksupohjaisessa kasarissa, lisää tomaattipyree, sokeri, viinietikka ja tomaattimurska ja timjaminoksat. Keitä ilman kantta noin 45 minuuttia tai kunnes seos on sopivan paksua. Tee pyreeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja siilaa, jos haluat sileän koostumuksen. Anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

Vinkki: Voit muuttaa ketsupin makua lisäämällä mm. chiliä tai valkosipulia keittovaiheessa. 

Äidin maukas lihakeitto

Äidin maukas lihakeitto

noin 1,5 kg luullista naudanlihaa

Lihan keitinliemi:
noin 1,5 l vettä
suolaa
reilu ruokalusikallinen kokonaisia maustepippureita
2 laakerinlehteä
(pari oksaa lipstikkaa)
1 iso sipuli kokonaisena kuorittuna
muutama kuorittu porkkana kokonaisena
pala juuriselleriä

Keittoon:
keitinliemi
3-4 porkkanaa
reilu pala juuriselleriä
1-2 palsternakkaa
pala lanttua
1 purjo
3 sipulia
4 perunaa
pilkotut lihat
lehtipersiljaa
(tuoretta timjamia)

Pyyhi luinen liha talouspaperilla. Laita se kattilaan veteen ja kuumenna kiehuvaksi.
Poista tarkkaan kaikki pinnalle muodostuva vaahto. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää lientä maustamaan kokonaiset porkkanat, sipuli, sellerinpala ja mausteet. Keitä keitosta noin kolme- neljä tuntia hiljaisella tulella.
Kun liha on kypsä, nosta se pois kattilasta. Siivilöi liemi. Anna lihan ja liemen jäähtyä. Kun liemi on jäähtynyt, kuori pinnalle hyytynyt rasva pois. Näin saat turhan rasvan pois. Poista lihasta luut ja leikkaa kuutioiksi.
Pilko juurekset pieniksi kuutioiksi, lohko sipulit, silppua purjo ja puolita perunat. Laita liemeen kypsymään muut kasvikset, paitsi perunat. Kun juurekset ovat puolikypsät, lisää perunan puolikkaat. Keitä perunat kypsiksi ja lisää kuutioiksi leikattu liha. Kuumenna keitto. Lisää pinnalle runsaasti silputtua persiljaa ja halutessasi tuoretta timjamia.

Vinkki: Jos aiot pakastaa keittoa, pakasta se ilman perunoita. Lisää perunat vasta sitten, kun tarjoat keittoa. Pakastettu peruna ei ole edustavimmillaan

Kätevät Crepit lihakeiton lihasta

Crepit:
2 1/2 dl maitoa
2 dl vettä
4 kananmunaa
1/2 tl suolaa
3 2/3 dl Myllyn Paras erikoisvehnäjauhoja
4 rkl sulatettua voita

Täyte:
lihakeiton lihaa
yrttejä (lipstikkasuola, lehtipersilja, minttu)
keitettyä riisiä

Riko munat vispaa rakenne rikki veden kanssa. Lisää vehnäjauhot ja maito kokoajan vispaten kunnes seos on tasainen. Lisää suola. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja anna tekeytyä viileässä pari tuntia ja valmista sillä välin täyte.

Irrota liha luusta ja erottele sitä haarukalla. Lisää kypsäksi keitettyä riisiä. Mausta täyte lipstikkasuolalla, lehtipersiljalla, mintulla ja pippurilla.

Kuumenna hieman voita pannulla keskilämmöllä. Kaada taikinaa pannulle ja paista ohukaiset kauniin kullanruskeiksi toiselta puolelta (mahdollisimman ohuita ohukaisia!) ja jätä toinen puoli pehmeäksi.

Levitä täytettä creppien pehmeämmälle puolelle, kääri ne rullaksi. Raasta päälle parmesaania ja gratinoi uunissa hetken reilussa 200 asteessa ylälämmöllä ja viimeistele vielä grillivastuksen alla.

Vinkki: Voit valmistaa itse lipstikkasuolaa: kuivaa lipstikkaa ja hiero suolan kanssa yhteen.

Suussa sulavaa rosmariinipossua uunissa

Rosmariinipossu:
2 kg luomupossun ulkofileetä tai paistia tai vasikanfileetä jos suinkin saat
2 rosmariininoksaa lehdet pilkottuina
4 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 rkl suolaa
2 rkl mustaa pippuria
neitsyt oliiviöljyä
laakerinlehtiä

Hierrä morttelissa tahnaksi suola, pippuri, rosmariini, valkosipulin kynnet ja oliiviöljy.
Hiero mausteseos possun pintaan ja sido paisti. Tee paistin pintaan viiltoja terävällä veitsellä, laita viiltoihin valkosipulin kynsiä. Sidontanarun väliin voi ujuttaa laakerinlehtiä ja rosmariininoksia. Sivele pinta lopuksi oliiviöljyllä ja hiero vielä suolaa ja pippuria lihan pintaan. Aseta liha uunipannulle ja valele runsaalla oliiviöljyllä. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin puolitoista tuntia. Kun sisälämpötila on 57 astetta liha on kypsä. Leikkaa kypsä liha ohuiksi siivuiksi ja valele ne syntyneellä kastikkeella.