Jutut tagilla Leipomoesittelyt

Pirkanmaalaisista leipomoista Suomen parhaan tittelistä ovat lähteneet taistelemaan nämä kolme leipomoa!

TALLIPIHAN KAHVILA, TAMPERE
 
Susanna Laine (omistaja, leipoo)
Sohvi Laine (omistajan tyttö, itseoppinut leipuri)
Katja Sysmälä (kondiittori)
 
Ihanan idyllinen puutalo joka huokuu historiaa ja talonpoikaishenkeä. Superpienessä keittiössä hääräävät omistaja Susanna, hänen tyttärensä Sohvi sekä juuri valmistunut kondiittori Katja. Kahvila on ollut Susannan huomassa nyt 4 vuotta ja hän on onnistunut nostamaan kahvilan takaisin jaloilleen ja tuplaamaan voiton. Kahvilan tarjonta vaihtelee päivittäin ja keittiössä kokeillaan paljon erilaisia reseptejä. Kahvilan lämmin tunnelma muistuttaa mummolaa ja tuotteetkin ovat kotitekoisen sympaattisia.
  
Tuotehyllystä löytyy kakkutikkareita, pullavanukasta, keksejä, vatruskoja ja vaikka mitä maan ja taivaan väliltä. 
 
 
MIKON LEIPÄ, TAMPERE
 
Henri Lehtimäki (TJ, ei itse leivo)
Jani ”Senior” Malm (leipuri) 
Hannu Lehtimäki (ruisleipämestari, leipuri)
Jani “Junior” Ripatti (kondiittori)
 
Perinteinen leipomo Tampereelta, jonka tuotevalikoima koostuu lähinnä leivistä. Isä Hannun tekemä Ruisvarras on tuotteista suosituimmasta päästä, samoin kuin perunarieska ja perunalimppu, jotka valmistetaan perunajauhon sijaan oikeista potuista. Nuoret herrat ovat ottaneet leipomossa vastuuta jo tovin. Toimitusjohtaja Henri ei osallistu leipomiseen, mutta pyörittää leipomoa. Kaksi nuorta Jania taas vastaavat tuotannosta. 
 
Leipomo tunnettiin ennen Eklundin leipomona mutta edelliset 33 vuotta se on ollut Lehtimäen perheen omistuksessa. Leipomo myy tuotteita omassa suositussa kahvilassaan sekä toimittaa lähialueen kauppoihin.                        
 
 
CAFE HERKKUHETKI, ORIVESI
 
Ida Lylyoja (omistaja, kondiittori)
Johanna Luiro-Ojanen (omistaja, apuleipuri, myymälävastaava)
Maria Mäkipää (kondiittori)
Sonja Keso (leipuri)
Enni Entonen (leipuri)
 
Cafe herkkuhetken leipomossa nauru raikaa kun orivesiläiset naiset taikovat herkkujaan. Vaaleanpunainen kahvila keskellä harmaata pikkukaupunkia on muotoutunut kaupunkilaisten kohtaamispaikaksi. Eivätkä Herkkuhetken vitriinit kalpene pariisilaisten kahviloiden rinnalla! Tiskit notkuvat perinteisiä herkkuja sekä viimeisimpien leipomistrendien mukaisia tuotoksia. 
 
Ida ja Johanna ovat ystävykset, jotka ostivat kahvilan viisi vuotta sitten. Johanna on entinen kokki joka ajoi yhdeksän vuotta taksia ja Ida oli töissä leipomossa. Kun Johanna ehdotti kahvilan ostamista, ei Iidaa täytynyt kauaa houkutella. Vaikka yrittäjän elämä vaatii veronsa, elävät naiset nyt unelmaansa; omassa leipomossa saa itse päättää, mitä tekee. 
 

Suomen paras leipomo -kisaan lähtevät Raaseporin alueelta nämä kolme leipomoa!

 
PETRIS CHOCOLATE ROOM, FISKARI
 
Petri Siren (TJ, kondiittorimestari)
Sarianne Selinius (kondiittori)
Annemari  Keskinen (kondiittori)
Mukana yrityksessä myös Petrin vaimo Nina Sirén
 
Pariskunnan piti perustaa pieni suklaapuoti mutta toiminta räjähti käsistä. PetriS Chocolate Room alkoi Petrin ja tämän vaimon idyllisestä pienestä kahvilasta Fiskarsin raitilla vuonna 2009. Viisi vuotta myöhemmin kahviloita on kolme, työntekijöitä 13 ja kasvuvauhti kiihtyvä. 
 
Itsevarma, laatutietoinen ja intohimoinen suklaamestari on laajalti kokemusta kerännyt kondiittori, joka yhdistelee makuja ennakkoluulottomasti. Petrin kahviloissa valikoima on valtava ja vaihtuu nopealla tahdilla. Asiakkaat ovat omaksuneet maistelukulttuurin eivätkä palaa aina saman lempikakun ääreen. Petrin valikoimasta löytyy yli 50 erilaista suklaalaatua ja kolme neljännestä kaikista raaka-aineista tuodaan maahan itse. Petrin periaatteena on tarjota parasta hinnasta huolimatta.
 
Petri Siren on työskennellyt pääkondiittorina Krullalla, Laurelilla ja saanut oppinsa Lohjan St. Honoresta. Mestari perusti työn ohessa omaan kellariin suklaalaboratiorion ja kiersi maailmaa saadakseen oppia suklaan käsittelyssä. Petrin apuna koditoriassa on Marianne Keskinen ja Sarianne Selenius, jotka vastaavat olemassa olevien tuotteiden valmistuksesta jotta Petrille jää aikaa kehitellä uutta.
 
 
KONDITORIA PINK LEMON, LOHJA
 
Kati Koskinen, kondiittorileipuri
 
Seitsemäntoista vuotta Nokian yhteyspäällikkönä toiminut kunnianhimoinen nainen päätti vaihtaa alaa ja opiskeli leipuri-kondiittoriksi. Tilauskakkuja tehtaileva tehopakkaus myy lisäksi drinkeistä ideoituja kuppikakkuja vaaleanpunaisesta pullabiilistä. 
 
Vuoden pystyssä ollut yritys ei työllistä muita kuin Katin itsensä.
 
 
BACKERS BAKER, BOLLSTAD
 
Olle Lindholm (kondiittori)
Diana Lindholm (Ollen vaimo, leipuri)
Hanna  Vasara (leipuri)
 
Backersin tila on kymmenessä polvessa isältä pojalle siirtynyt maatila Svartössä. Yksi pojista, Olle, lähti Ruotsiin opiskelemaan kondiittoriksi ja perusti vaimonsa kanssa leipomon Västeråsiin. Perhe kuitenkin palasi takaisin Suomeen ja osti 90-luvulla Tammisaaren leipä nimisen leipomon. Syntyi Backers Baker; luomuleipomo, jolla on puhtaat jauhot pussissa. Ne nimittäin tulevat perheen omalta pellolta. Kolme sataa vuotta historiaa maistuu leipomon leivissä.
 
Pienyrittäjän tärkeä kumppani on Mustion mylly, joka jauhaa oman viljan jauhoksi. Omat jauhot eivät riitä kaikkiin tuotteisiin, joten ne priorisoidaan leipiin. Leipomo työllistää 11 ihmistä ja on avannut uudet tuotanto- ja kahvilatilat Bollstadiin tänä kesänä. 

Pääkaupunkiseudulta Suomen parhaan leipomon tittelistä lähtevät taistelemaan nämä leipomot

 
NURMILEIPÄ, HELSINKI
 
Omistaja Heikki Ape
Leipuri Didier Reze
Kondiittori Esko Heikkinen 
Omistaja Anna Repo
 
 
Nurmileipä on vuodesta 1928 saakka toiminut perinteinen leipomo, jota pyörittää tällä hetkellä kolmannen polven leipurisisarukset Heikki ja Anna. Sisarusten isä osti leipomon itselleen syntymäpäivälahjaksi 70-luvulla. Leipomo työllistää kymmenisen henkeä.
 
Tuotevalikoima on perinteinen ja reseptit löytyvät mummin vanhoista reseptivihkoista. Samoja tuotteita on vuosikymmenien mittaan myyty ravintoloihin, hotelleihin ja työpaikkaruokaloihin. Leipomolla on ollut omia myymälöitäkin mutta tällä hetkellä vähittäismyynti tapahtuu sympaattisesta myyntivaunusta. Valmiiden tuotteiden lisäksi tilauksesta toimitetaan eineksiä ja raakapakasteita. 
 
Nurmileivässä on lähivuosina puhaltaneet uudet tuulet. Leipäpuolen vahvistukseksi on palkattu ranskalainen Didier Reze, joka nostaa paikan ammattitaidon uudelle tasolle. Didierille on investoitu isot arinauunit ja leipä tekeekin kauppansa.
 
HYMY RAW FOOD CAFÉ, HELSINKI
Omistaja Maria Lönnqvist
 
Nuori ja dynaaminen Maria on kahvilayrittäjä, jonka herkut ovat kaikki raakaleivonnaisia. Tämä kunnianhimoinen nainen aikookin nostaa raakaleivonnan Suomessa hippien hommasta fine dining tasolle.
 
Maria jätti lukion kesken ja matkusti ympäri maailmaa oppiakseen raakaleivonnan niksit. Mariaa insipiroi makumaailmat; terveellisyys tulee kaupan päälle jos on tullakseen mutta tärkeintä tuotteissa on herkullisuus ja näyttävä ulkonäkö. Marian leipomosta ei löydy uunia eikä perinteisiä leivontalaitteita vaan tärkeimmät työkalut ovat blenderi ja pakastin. Maria on nyt kaksikymmentävuotias ja kouluttaa jo muita raakaleivontaan. 
 
Tuotteissa ei käytetä valkoista sokeria, jauhoja, maitoa eikä kananmunia. Raakaleivonnassa käytettävät raaka-aineet ovat huomattavasti perinteisiä kalliimpia. Kakkupala kahvilassa maksaa lounaan verran juuri korkealaatuisten raaka-aineiden takia. 
 
 
 
GAGU, ESPOO/HELSINKI
Kokki Olli Kuokkanen
Kokki Teemu Sierla
Kokki Jarmo Laitinen 
 
Kolme kokkitaustaista miestä Espoosta leipoo korkealaatuisia jälkiruokia, kakkuja ja suklaatuotteita. Nämä kokit eivät kilpailua tai haasteita pelkää. Miehistä nuorin, Olli, voitti juuri kondiittorien maailmanmestaruuskisoissa hopeaa. Gagun herkkuja voi maistella esimerkiksi Oopperassa tai Helsingin kaupunginteatterissa. Menestyksestä huolimatta myymälän tai kahvilan perustaminen ei kuitenkaan kuulu prioriteetteihin.
 
Kaikki kolme kokkia leipovat ja ovat osakkaita. Firmassa päätökset tehdään demokraattisesti. Kaikilla kolmella on taustaa ravintolan kylmäpuolelta eli alkuruokien ja jälkiruokien parissa. Omien sanojensa mukaan miehet kyllästyivät graavaamaan lohta vasemmalla kädellä ja tempereoimaan suklaata oikealla ja päättivät keskittyä vain siihen suklaaseen. Omassa yrityksessä saa asiat tehdä juuri niin kuin haluaa ja innovaatiolle ja kehitystyölle riittää tilaa. 
 
Tuotteet kehitetään itse ja uusia reseptejä syntyy jatkuvasti. Tässä konditoriassa yhdistyy villi makumaailma taiturimaiseen käsityöhön. Pikkutarkkoja esteettisiä herkkuja kohdellaan taideteoksina. Suklaasta ja sokerista valmistuu myös showpiecejä ja veistoksia. 

Varsinais-Suomen Suomen paras leipomo -kokelaat tulevat tässä!

 
SULOISET GLUTEENITTOMAT, AURA
 
Paula Pansar (perustaja, leipuri)
Niina Manninen
Miia Sukari
 
Leivän ei tarvitse olla pahaa, vaikka se olisi gluteenitonta, ajatteli Paula Pansar. Hänellä itsellään ja tyttärellään oli todettu keliakia eivätkä kaupan gluteenittomat tuotteet maistuneet. Viisitoista vuotta myöhemmin Paulan gluteeniton leipomo on menestystarina. Kuusikymmentä erilaista tuotetta sipseistä runebergin torttuun tekevät kauppansa. Leipä on vähintään yhtä hyvää kuin perinteinen leipä eikä koemaistaja arvaa herkullista Juhlaleipää gluteenittomaksi. 
 
Paula ei ole käynyt alan koulua vaan kouluttanut itse itsensä. Tuotekehittelyä tekevät koko ajan. Leipomossa työskentelee 7 henkeä ja heidän kauppansa on Turun kauppahallissa. Heidän tuotteitaan viedään ympäri maan. 
 
 
MBAKERY, TURKU
 
Mikko Hietala (omistaja, kondiittori) 
Mari Murto 
Miia Jänne 
Kristiina Nieminen
 
Mikko Hietalan konditorialuomukset hipovat taidetta. Innovatiivinen, kokeilunhaluinen ja kunnianhimoinen nuori yrittäjä on leiponut 12-vuotiaasta saakka. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut työelämässä leipomossa jo 17 vuotta.
 
Mikko seuraa oman alansa trendejä ja kiertää maailmaa etsien uusien ideoita ja osallistuen kilpailuihin. Tuoreet marjat, värikkyys ja vanukastäytteet ovat Mikon luomusten tunnusmerkit.
 
JUNNILAN LEIPOMO, KAARINA
 
Jari Junnila (omistaja, leipuri)
Jari Nyberg (omistaja, kokki)
Riitta Palmiala (leipuri)
Johanna Mäkinen (apuleipuri, myymälä)
 
Junnila luottaa luomun voimaan ja nämä miehet hakevatkin omat jyvät lähipelloilta. Jyvät jauhetaan leipomon takahuoneessa omassa kivimyllyssä ja jauhon koostumuksessa ollaan enemmän kuin tarkkoja. 
 
Omistaja Jari Junnilalla oli kertaalleen leipomo, jonka hän myi laitteineen kaikkineen. Kokki Jani kuitenkin houkutteli miehen uudelleen hommiin, eikä mies mahtanut vietilleen mitään. Talossa leipoo Jari ja Riitta, Jari häärää mukana ja auttaa missä pystyy. Konditoria puoli ei ole heidän vahvuus, vaan nämä tekijät ovat tunnettuja leivistään ja munkeistaan. Leipomo toimittaa leipiään Citymarkettiin sekä deliin Salossa.

Lapista Suomen paras leipomo -kisaan lähtevät nämä kolme leipomoa!

Kotileipomo Lähtevänoja, Rovaniemi
 
Kari Lähtevänoja (isä ja kondiittorimestari)
Sandra Lähtevänoja (tytär, kondiittori) 

Marja Lähtevänoja (itseoppinut leipuri)
 
Punainen tupa ja perunamaa. Vanha navettarakennus ja pihalla juoksevat koirat. Emäntä saappaat jalassa kukkapenkkiä laittamassa. Tästä pihapiiristä ei idylliä puutu! Paikka ei kuitenkaan ole nyrkkipaja, jossa tehtäisiin amatöörivoimin herkkuja. Kotileipomon seinien takana työskentelee legendaarisessa Konditoria Totossa mainetta niittänyt kondiittorimestari Kari Lähtevänoja, jonka ammatista on tullut koko perheen elinkeino. 
 
Osa Lähtevänojan resepteistä on hyvin perinteisiä. Mamma leipoo kampanisut ja konditoriapuolen tuotteista vastaavat Kari ja Sandra.  Kari tapasi vaimonsa työpaikallaan Kemijärvellä ja pariskunta pyöritti konditoriaa jos toistakin mutta muutti lopulta vaimon kotitilalle keskelle metsää. Kyläläiset kuitenkin tunsivat Karin maineen eikä kakkujen valmistusta voinut lopettaa. Maatalo muutettiin kotileipomoksi ja vuosien saatossa se on laajentunut pitopalveluksi ja mökkikyläksi. Pian pihaan nousee komea hirsihuvila, jossa tanssitaan vielä monet häät. Karin kaksi tytärtä työskentelevät lapsuutensa kotipihassa: matkailua opiskellut Saara laajentaa toimintaa ja kondiittori Sandra on isänsä apuna kakkujen teossa.
 
Yli 20 vuotta toiminut yritys tekee lähinnä tilaustuotantoa mutta järjestää kerran vuodessa myyntipäivät omalla pihalla. Jatkossa juhlatalo tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden herkutteluun useamminkin. 
 
 
Choco Deli & Bakery, Rovaniemi
 
Jouko Rajanen (kokki) 
Piia Myllykangas (kondiittori) 
Sanna Saraste (kondiittori) 
 
Kaksi vuotta sitten kunnianhimoinen kokki Jouko Rajanen otti riskin ja perusti korkealaatuiseen suklaaseen keskittyvän konditoria-kahvilan keskelle Rovaniemeä. Perinteisen lappalaisen leipomo-kulttuurin keskellä Joukon yritys valmistaa suklaa-herkkuja keskieurooppalaiseen tyyliin. Makumaailmat ovat rohkeita ja kampanisuihin tottuneille kaupunkilaisille porosuklaakonvehti meinasi ensin mennä väärään kurkkuun. Choco Deli on kuitenkin löytänyt uskollisen asiakaskuntansa ja varsinkin joulun aikaan yritys valmistaa tuhansia ja jälleen tuhansia suklaaherkkuja.
 
Jouko tahtoi työskennellä suklaan parissa raaka-aineen haastavuuden takia. Töitä on tehty vuosien mittaan ympäri vuorokauden ja peliin on laitettu koko elämä. Sesonkina mies on nukkunut uunin vieressä ja perhe on saanut odottaa kotona. 
 
Jouko Rajanen on suorapuheinen pohjolan poika, joka on kiertänyt Suomea laidasta laitaan. Kokkikoulun jälkeen esimiestehtävissä toiminut mies haki etelästä vaimon ja anopin mukaan ja palasi Napapiirin paremmalle puolelle. 
 
 
 
KAHVILA Toivo, Rovaniemi
 
Satu Räihä, kondiittori

Jussi Kumpulainen, kokki
 
Kahvila Toivo on perinteinen rovaniemeläinen lounaskahvila ja konditoria. Jussi on maata kiertänyt kunnianhimoinen kokki, joka rakastui työpaikallaan hurmaavaan kondiittorimestariin Satuun. Kumpikin oli omalla tahollaan naimisissa ja lapsiakin oli. Rakkaus ei kuitenkaan kysy hintaa ja lopulta pari uskaltautui päätymään yhteen. 
 
Jussi omistaa yrityksen, jossa vaimo nyt työskentelee. Satu on aikaisemmin ollut itsekin yrittäjä ja pitänyt konditoriaa Oulussa. Satun bravuureita ovat liivate- ja moussekakut; perinteisiä mansikkakakkuja ei täältä edes tulla hakemaan. Tuotteet ovat pitkälle kehiteltyjä ja sisältävät useita vaiheita. 
 
Oman kahvilan lisäksi tuotteita valmistetaan yksityisille asiakkaille tilauksesta ja lisäksi yritys toimittaa komponentteja lähialueen ravintoloihin, kahviloihin ja työpaikkaruokaloihin. Kahvilassa yhdistyy pariskunnan osaaminen; lounas on tärkeä tulonlähde ja Jussin intohimo ja Satu pääsee toteuttamaan itseään konditorian puolella.