Junior MasterChef Suomi

Junior MasterChef Suomi

Lasten jännittävä kokkikilpailu Junior MasterChef Suomi on täällä taas! Kutkuttavan viihdyttävää realityä sekä vedet kielelle herauttavaa kokkausta nerokkaasti yhdistelevässä ohjelmassa nähdään uudistunut huippukokkien tuomaristo, johon kuuluvat Tomi Björck, Sara La Fountain sekä Henri Alén. Kotimainen ruokareality.

30 uutta julkaisua

Ihanat Farangin reseptit - katso ohjeet täältä ja herkuttele!

EPS 6 : FARANG

SOM TAM PAPAIJASALAATTIA

Salaatti:
1 vihreä keittopapaija
3 vihreää pitkää papua (snake bean)
5 punaista kirsikkatomaattia
½ dl maapähkinää
1 valkosipulinkynsi
1 punainen (bullet)chili tai linnunsilmächili
4 rkl papaijakastiketta
2 kevätsipulia

Salaatin kastike:
2 ½ dl tamarinditahnaa
100 g palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
1 tl jauhettua chiliä
puolikkaan limetin mehu

Koristeeksi:
friteerattua salottisipulia
murskattua, paahdettua maapähkinää

Valmista ensin kastike. Lisää tamarinditahna, palmusokeri, chilijauhe ja kalakastike tehosekoittimeen sekä puolikkaan limen mehu. Jauha tasaiseksi, kiiltäväksi tahnaksi. Säilytä kastike kylmässä.

Kuori vihreä keittopapaija. Vedä hedelmälihasta pitkiä ohuita lastuja julienne-raudalla. Voit myös leikata papaijan ohuiksi lastuiksi perunankuorimaveitsellä ja suikaloida lastut ohuiksi suikaleiksi. Kuori papaijasuikaleet jääveteen ja anna rapeutua noin 15 minuuttia.

Murskaa isossa morttelissa kuorittu valkosipulinkynsi ja chili hienoksi. Pyörittele sekaan puolitetut kirsikkatomaatit. Sekoita joukkoon 4 rkl papaijakastiketta ja puolikkaan limen mehu, sekoita. Lisää mortteliin papaijasuikaleet. Leikkaa pavut noin neljän sentin pituisiksi paloiksi ja lisää niistä puolet mortteliin. Lisää joukkoon paahdetut maapähkinät, ohueksi leikatut kevätsipulin varret. Sekoita sormin.

 

RAPEAA POSSUA, PALMUSOKERIKARAMELLIA JA RIISIVIINIETIKKAA

 

500g possun niskaa

2l rypsiöljyä

 

LIHAN HAUDUTUSLIEMI:

1l vettä

1 valkosipulinkynsi

1pala inkivääriä

1 korianterinjuuri

2 valkopippuria

10cm pala cassian kuorta

4 tähtianista

1dl sokeria

2dl valkoviiniä

4dl kevyt soijakastiketta

½ dl Ketjap Manis –makeaa soijakastiketta

1dl osterikastiketta

 

POSSUKARAMELLI:

400g palmusokeria

4kpl tähtianista

10cm pala cassian kuorta

2 ½ dl lihanhaudutuslientä

1dl vettä

 

LISÄKSI:

2rkl paahdettua rapeaa valkosipulia

4rkl paahdettua rapeaa salottisipulia

2 punaista pitkää chilipaprikaa

3rkl valkoista riisiviinietikkaa

1dl korianterin lehtiä

 

Päivä 1:

Karamellipossun valmistus aloitetaan päivää ennen sen tarjoilua. Valmista possu: Kiehauta kaikki haudutusliemen aineet yhdessä kattilassa kunnolla, lisää kokonainen possun niska liemeen ja hauduta kattilassa tai uunivuoassa uunissa 160 asteessa 3-4 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään ja etsi astia, johon voit säilöä lihan ja laittaa sen kevyen painon alle yön yli. Siivilöi liemi, jäähdytä ja säilytä eri astiassa.

 

Päivä 2:

Aloita karamellin valmistuksella : Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa kattilaan tarvittava neste, lisää siihen anis ja cassia. Kiehauta ja laita sivuun. Mittaa kattilaan sokeria ja vesi ja aloita hiljalleen lämmittäen, jotta sokeri sulaa. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Se on karamellisoitunut, kun se alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Lisää liemi karamellin joukkoon varoen ja kantta kilpeä käyttäen, karamelli kuplii alkuun voimakkaasti ja on erittäin kuumaa. Kiehauta seos, jolloin se muuttuu paksuksi karamelliksi. Paloittele possu arpakuution kokoisiksi paloiksi ja lämmitä öljy 170 asteeseen.

Friteeraa paloja öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita, nostele sitten pois ja valuta niistä ylimääräinen öljy. Yhdistä kulhossa possu, osa karamellista, viipaloidut chilirenkaat, korianteri ja molemmat rapeat sipulit. Annostele kulhoon ja tarjoile.

 

VIHREÄ MANGO SALAATTI , SUOLA & PIPPURI PEHMEÄKUORISTA TASKURAPUA (4:lle)

 

2 pehmeäkuorista taskurapua

kalakastiketta PAISTAMISEEN

tapiokajauhoa PAISTAMISEEN

 

0,5dl   nahm jim –kastiketta (resepti seuraa)

 

VIHREÄ MANGOSALAATTI:

2 kpl vihreää mangoa

2 cm pala inkivääriä, ohueksi julienneksi leikattuna

1 varsi sitruunaruohoa, ohueksi viipaloituna

2 vartta kevätsipulia, ohueksi julienneksi leikattuna

½ dl pomelon hedelmälihaa

½ dl paahdettua maapähkinää, murskattuna

2 kpl vihreää chiliä, ohuena juliennena

½ dl mintun lehtiä

½ dl thaibasilikan lehtiä

 

Puhdista taskuravut: raota ravut pehmeää kuorta ja poista ravun uusi kuori, keuhkot ja ”kasvot”. Leikkaa ravut kahteen osaan keskilinjaa pitkin.

 

Tee salaatti: kuori ja leikkaa mango tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Lisää se kulhoon salaatin muitten ainesten kanssa ja sekoita.

 

Lämmitä öljy isossa kattilassa 180 asteiseksi. Marinoi taskurapuja hetki kalakastikkeessa ja jauhota ne sitten tapiokajauholla.  Tiputa ravut öljyyn yksitellen niin, että jalat ovat irti toisistaan. Paista rapuja noin 2 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

 

Sekoita vihreää nahm jimiä salaatin joukkoon kunnes salaatti on kosteaa ja nosta salaatti lautasen keskelle keoksi. Lisää ravut lautaselle salaatin ympärille, ripottele päälle rapeaa sipulia ja lisää nahm jimiä sekä pähkinää  ja tarjoa.

 

NAHM JIM –KASTIKE:

4dl punaista chiliä, siemenet poistettu

3kpl valkosipulin kynsiä

6 korianterin juuria

7dl tuoretta limemehua

450g palmusokeria

5rkl thai kalakastiketta

1rkl merisuolaa

Murskaa kivimorttelissa chili ja valkosipulit, sekä korianterin juuret tahnaksi, lisää palmusokeri ja murskaa.

Lisää loput mausteet ja mehut sekä sekoita hyvin

HÄRKÄ SATAY

Maapähkinädressing, kookoskermaa ja pähkinää

400g marmorihärkää
2rkl ruokaöljyä
suolaa, pippuria

Satay –kastike:

2rkl maapähkinöitä
1dl kookoskermaa
2rkl tamarindia
2tippaa shirachaa
½ kpl sitruunaruohoa
1kpl valkosipulinkynsi
1rkl soijaa

Lisukkeet:
2rkl kookoskermaa
8kpl korianterin lehtiä
1kpl punainen chili

Leikkaa härkä 8:aan viipaleeseen ja asettele tikkuihin kaksi palaa per tikku. Mausta suolalla ja pippurilla ja öljyllä. Anna marinoitua hetki.

Valmista Satay –kastike. Laita pähkinät monitoimikoneeseen tai mortteliin. Lisää kookoskerma ja tamarind. Lisää lopuksi muut ainekset joukkoon. Jauha kunnes tasaista.

Grillaa härkä ja annostele Satay-kastike päälle, koristele korianterilla, viipaloidulla chilillä ja halutessasi kookoskermalla.

 

Tuore Junior MasterChef -voittaja Otto Leskinen aikoo säästää voittorahat opiskeluaikoihin - "Haluan syödä hyvää ruokaa"

Vuoden 2017 Junior MasterChef on nilsiäläinen 13-vuotias Otto Leskinen! Tuore voittaja kuvailee tunnelmiaan uskomattomaksi.

"Aivan mahtavat fiilikset! Aivan uskomatonta, ei voi sanoin kuvailla tätä tunnetta!" Otto iloitsee.

Otto aikoo ottaa osan rahoista käyttöön ja säästää suurimman osan opiskeluajoille.

"Mä otan joku parisataa euroa käteiseks, koska käteistähän kuluu aina. Sit mä aion säästää loput opiskeluajoille, koska mä oon niin hyvän ruuan ystävä ja mä tiiän, että mä haluan myös opiskeluaikoina syödä hyvää ruokaa. Ja hyvä ruokahan tietysti maksaa aika paljon. Sitten mä haluan perustaa lounasravintolan isona, niin sitten siinä on myös siihen pientä pesämunaa", Otto kertoo.

Paljon onnea Otto!

Junior MasterChefin finaalitehtävässä yllättävä elementti - makuparit onnenpyörästä!

Junior MasterChef -kilpailu on edennyt finaaliin, jossa keskenään taistelevat Otto ja Hilla. Finaalijaksossa heidän tulee valmistaa lämmin ruoka ja jälkiruoka hyödyntäen erilaisia makupareja.

”Koska me ollaan MasterChef-keittiössä, mitä ois kokkaaminen ilman pientä yllätystä”, Henri Alén kertoo.

Tuomarit paljastavat kankaan alta onnenpyörän, jossa on kolme eri makuparia vaihtoehtoina.

”Henri, minä ja Sara ollaan valittu meidän suosikkimakuparit”, Tomi Björck selittää.

Onnenpyörä antaa makupariksi lämpimään ruokaan tryffelin ja parmesaanin. Jälkiruoasta tulee puolestaan löytyä mustikkaa ja piimää. Erityisesti jälkiruoan makupari saa Oton ja Hillan mietteliääksi.

Miten Otto ja Hilla selviävät finaalitehtävästä, ja kumpi julistetaan vuoden 2017 Junior MasterChefiksi? Finaalijakso kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa Facebookissa ja Instagramissa @masterchefsuomi.

Ensimmäisen kauden menestyjä Oliver Hemminki on nykyään kokkina Tomi Björckillä! – "Aloitin tiskaamalla ja keittiöapulaisena"

Ensimmäiseltä Junior MasterChef -kaudelta tuttu Oliver Hemminki vierailee semifinaalissa auttamassa tämän kauden kilpailijoita. Nykyään Hemminki työskentelee kokkina Tomi Björckin Gaijin-ravintolassa lukion ohella.
"Oliver pärjäsi erittäin hyvin kisassa viisi vuotta sitten, oli erittäin motivoitunut ja oppimishaluinen, ja mä päätin ottaa Oliverin meille töihin", Tomi Björck kertoo.
"15-kesäisenä aloitin Bulevard Socialissa tiskaamalla ja keittiöapulaisena ja sitten seuraavana kesänä täällä Gaijinissa. Viime kesänä olin Brondassa ja nykyään mä olen lukion ohella kokkina Gaijinissa", Oliver Hemminki luettelee työkokemustaan ravintola-alalta.
Tuomarit muistuttavat juniorikokkeja, että kilpailu voi avata ovia vaikka minne kunhan tekee paljon töitä. Junior MasterChef Suomi tiistaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa Facebookissa ja Instagramissa @masterchefsuomi.

Juniorikokit hukassa Tomi Björckin ravintolan keittiössä – kattilat ja pannut lattialla!

Semifinaalissa Junior MasterChef -kilpailijat pääsevät kokkaamaan Tomi Björckin Gaijin-ravintolaan. Huippuravintolan iso keittiö aiheuttaa ongelmia juniorikokeille eivätkä kaikki tavarat meinaa löytyä.
”Onhan se kokkaaminen tosi erilaista, kun hellat, liedet ja uunit ovat kaikki erilaiset. Työtasot ovat erilaisia ja ei meinaa löytää kaikkia työvälineitä”, Otto analysoi.
Topiaksen kattilat ja pannut päätyvät kokkailun yhteydessä lattialle.
”Mulla oli niitä kattiloita ja pannuja siellä lattialla, koska se pohja oli kuuma. Pelkäsin, jos laitan sen jonkun päälle, niin pilaan työtason”, Topias selittää erikoista ratkaisuaan.
Miten juniorikokit selviävät huippukeittiön tuomista haasteista? Junior MasterChef Suomi tiistaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa Facebookissa ja Instagramissa @masterchefsuomi.

Toisintoannos osoittautuu suureksi haasteeksi – Junior MasterChef -kilpailija romahtaa täysin!

Juniorikokkien pitää valmistaa toisintoannos huippukokki Kari Aihisen ravintola-annoksesta. Tehtävä osoittautuu yllättävän haastavaksi, vaikka resepti onkin käytettävissä. Annos sisältää useita eri komponentteja kuten paahdettua maa-artisokkaa, marinoituja siitake-sieniä sekä yuzu-geeliä.
Kokkailu lähtee hyvin käyntiin, mutta aikataulu tulee lopulta vastaan. Eri komponentit vaikeuttavat Fannyn pysymistä aikataulussa ja erityisesti yuzu-geelin valmistus aiheuttaa ongelmia.
Kaikki annoksen komponentit eivät päädy lautaselle, mikä saa Fannyn romahtamaan. Suoritus ei ole kuitenkaan täysin epäonnistunut, sillä tuomarit antavat hyvää palautetta muun muassa paahdetuista maa-artisokista.
Miten Fannyn käy? Junior MasterChef Suomi tiistaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraa ohjelmaa Facebookissa ja Instagramissa @masterchefsuomi.