Jyrki Sukulan makujen maa

Jyrki Sukulan makujen maa

Maailman parasta Suomesta! Tällä kaudella Jyrki Sukula lähtee selvittämään, mitkä kotimaiset raaka-aineet ovat maailman huippua. Makumatka vie Jyrkin ympäri Suomea - tutustumme muun muassa poroerotukseen, speltin viljelyyn, puikulaperunaan, mallasohraan ja kotimaiseen kirjoloheen. Lisäksi Jyrki tekee ruokaa näistä maailmanluokan raaka-aineista. Keittiössä valmistuvat monenlaiset herkut kuten esimerkiksi paistettu poronpotka, kirjolohi-ceviche ja rukiilla kuorrutettu porsaan sisäfile. Kaikki reseptit ovat helppoja myös kotikokeille! Kotimainen ohjelma.

Jyrki Sukulan menu: Ankankoipi-confitia ja paistettua ankanmaksaa

Jyrki kokkailee ankankoipi-confitia ja paistettua ankanmaksaa. Tässä resepti herkullisen ruoan valmistukseen.

 

 

Ankkakoipi-confit

4 kpl  Ankankoipia
3 dl  Ankanrasvaa
3 tl  Suolaa
4 kpl  Laakerinlehtiä
Mustapippuria

- Mausta ankankoivet suolalla ja pippurilla. Anna maustua muutama tunti.
- Sulata ankanrasva ja laita koivet uunivuokaan. Kaada rasva päälle, kypsennä uunissa 2,5 tuntia 120 asteessa. Koivet ovat kypsiä kun liha irtoaa helposti luusta.

 

Glaseeraus

3 dl  Tummaa lintulientä
2 dl  Puolukoita
1 dl  Siirappia

- Keitä ainekset keskenään paksuksi siirapiksi
- Sivele koivet seoksella ja paahda uunissa rapeaksi 200 asteessa n. 12  min ajan.

 

Haudutettua punakaalia

Punakaalia
Omenaa
Sipulia
Savuankkaa tai pekonia
Mustapippuria
Suola
Timjamia
Kanelitankoja
Rypsiöljyä

- Suikaloi kaali ja mausta suolalla. Anna maustua yön yli muovisiivilässä.
- Paista savuankka/pekoni pannulla, lisää sipulit.
- Purista kaalista vesi pois ja lisää pannulle.
- Lisää omena ja mausteet. Hauduta kannen alla kypsäksi.
- Tarkista maku.
 

Paahdettua kurpitsaa

Kurpitsaa
Rypsiöljyä
Timjamia
Suolaa
Mustapippuria

- Kuori kurpitsa ja leikkaa runsaiksi annospaloiksi. Pyörittele öljyssä ja mausteissa.
- Paahda uunissa 220 asteessa ruskeaksi ja kypsäksi n. 20 min ajan.
 

Paistettua Ankanmaksaa

600 g  Kotimaista ankanmaksaa
100 g  Voita
4 cl  Jaloviinaa
2 dl  Kermaa
2 rkl  Viherpippuria
3 rkl  Appelsiinin mehua
2 tl  Suolaa
Mustapippuria

- Puhdista ankanmaksat hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Paista tasaisesti voissa molemmin puolin.
- Lisää alkoholi hiukan jäähtyneelle pannulle. Sytytä alkoholi ja anna palaa loppuun.
- Lisää murskattua viherpippuria, kermaa ja puristettua appelsiinimehua.
- Kiehauta hetki ja tarjoile.

 

Lisuke:

200 g  Perunahelmiä
50 g  Lehtipersiljaa
200 g  Lehtipinaattia
0,5 dl  Oliiviöljyä
Muskottia
Suolaa
Mustapippuria

- Valmista perunahelmet paketin ohjeiden mukaisesti.
- Freesaa pinaatti ja lehtipersilja öljyllä. Lisää perunahelmet ja mausta.

Jyrki Sukulan menu: Homejuusto-uuniomenaa ja omena-kanasalaattia

Jyrki kokkailee homejuusto-uuniomenaa ja omena-kanasalaattia.

 

 

Piparkakkukuorutus

 
4 Pientä hapanta omenaa
100 g  Peltolan blueta
50 g  Ranskankermaa
2 rkl  Hunajaa
8 kpl  Piparkakkuja
50 g  Voita

- Halkaise omena ja poista siemenkota.
- Sekoita raastettu sinihomejuusto, ranskankerma, hunaja ja täytä siemenkodan kolo seoksella.
- Murenna piparkakut ja sekoita joukkoon pehmeää voita.
- Asettele piparkakkukuorrutus omenan päälle ja paista uunissa 180 asteessa n. 15 min.  

 

Omena-kanasalaatti

2 kpl  Omenoita
2 kpl  Varsisellereitä
2 rkl  Hasselpähkinää
2 rkl  Hienonnettua persiljaa      
2 rkl  Majoneesia
4 kpl  Kanan sisäfileitä
Suolaa
Mustapippuria
Pieni hyppysellinen kuivattua chiliä
1 Valkosipulinkynsi
½ kpl  Puristettua sitruunaa
1 Jäävuorisalaatti

- Mausta kanan sisäfileet suolalla, mustapippurilla, chilillä ja valkosipulilla. Paista kypsäksi.
- Suikaloi omenat ja varsisellerit, murskaa hasselpähkinät.
- Sekoita ainekset majoneesiin, lisää mustapippuria, suolaa chiliä ja sitruunamehua.
- Revi salaatista lehtiä ja tee niistä "kuppeja". Täytä kupit kanasalaatilla.

Jyrki Sukulan resepti: Piimäjuustoa ja puolukkajäädykettä

Jyrki valmistaa piimäjuustoa ja puolukkajäädykettä. Lisäksi tutustumme robottimaitotilan toimintaan Pälkäneellä.

 

 

Piimäjuustoa ja rosollia

400 g  Piimäjuustoa
 2 kpl  Porkkanoita
4 kpl  Pieniä perunoita
2 kpl  Punajuurta
1 kpl  Marinoitua punasipulia
2 kpl  Suolakurkkuja
 Tuoretta rakuunaa
 Rypsiöljyä
 Tilliä
 Suolaa
 Sokeria
 Punaviinietikkaa

- Kuori porkkanat ja keitä kypsiksi. Mausta rakuunalla ja rypsiöljyllä
- Keitä perunat kuorineen ja mausta tillillä, sekä rypsiöljyllä
- Keitä punajuuret ja kuori, mausta sormisuolalla ja rypsiöljyllä
- Viipaloi sipuli ja mausta punaviinietikalla, sokerilla ja rypsiöljyllä
- Kuutioi suolakurkku
- Asettele lautaselle piimäjuusto ja marinoidut juurekset

 

Piimäjuusto

 1 L  Täysmaitoa
 2 Kpl  Kananmunia
 3 dl  Piimää
Suolaa
 3 kpl Laakerilehtiä
Rosmariinin oksa

- Kuumenna maito, laakerinlehti ja rosmariini sekoitellen lähes kiehumispisteeseen 95 asteiseksi paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa.
- Poista mausteet 
ja lisää suola.
- Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää piimä. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuumaan maidon joukkoon.
- Kuumenna seos uudelleen, kunnes se kuplahtaa (85-90 asteiseksi).
- Sekoita hiljalleen koko ajan. Nosta kattila pois levyltä. 
Peitä kannella. Anna heran erottua n. 30 minuuttia.

- Nosta massa reikäkauhalla tiheäreikäiseen terässiivilään. Valuta hetken ja siirrä muoviseen lävikköön.
- Kaada vielä kaikki hera siivilän läpi ja siirrä loppu juustomassa lävikköön tai kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin.
- Peitä juusto kelmulla ja nosta jääkaappiin valumaan kulhon päälle. 
Anna jäähtyä muutamia tunteja. 
Leikkaa paloiksi tarjoile rosollin kera.

 

Puolukkajäädyke

3 dl  Kermaa
3 Munankeltuaista
500 g  Puolukoita
2 dl  Sokeria
4 cl  Vodkaa
0,5 dl  Vettä

- Kiehauta vesi, sokeri ja puolukat. Paseeraa puolukat.
- Kypsennä puolukka ja keltuaiset vesihauteessa.
- Lisää alkoholi, vatkaa kypsä pohja kylmäksi.
- Lisää kermavaahto. Laita vuokiin ja pakkaseen.
- Tarjoile jäädykkeet kinuskikastikkeen kera.
 

 

Espresso kinuski

2 dl  Kermaa
1 dl  Sokeria
0,5 dl  Espressoa
2 rkl  Suolapähkinöitä

- Paahda sokeria kevyesti kattilassa, lisää kahvi ja kerma. Keitä hitaasti paksuksi.
- Lisää pähkinät kuumaan kastikkeeseen.

Jyrkisukulan menu: Ruisleivällä kuorutettua karitsanpaistia ja jälkiuunileipä-salaattia

Tällä kertaa teemana kotimainen ruis. Jyrki kokkailee ruisleivällä kuorrutettua karitsanpaistia ja jälkiuunileipä-salaattia.

 

Ilmakuivattua possun niskaa ja sinappikastike

200 g  Oululaisen jälkiuunileipää
1 kpl  Sipuli
2 kpl  Tomaattia
½ kpl  Kurkkua
1 kpl  Suolakurkkua
1 dl  Hienonnettua lehtipersiljaa
2 dl  Rypsiöljyä
0,3 dl  Sitruunamehua
Suola
Valkopippuri
 

- Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Ota siemenet talteen.
- Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurkut. Mausta suolalla.
- Paseeraa tomaatin ja kurkkujen sisukset.
- Vatkaa rypsiöljy tomaatti-kurkkuliemen joukkoon. Lisää suola, valkopippuri ja sitruunanmehu.
- Hienonna jälkiuunileipä hienoksi ja kostuta leipä rypsiöljykastikkeella.
- Hienonna sipuli ja lehtipersilja. Sekoita kostutetun leivän kanssa.
-  Tarkista maku ja tarjoile kraavatun kalan tai suolatun lihan kera.

 

Sinappimajoneesi

1 rkl  Dijon sinappia
3 rkl  Majoneesia
1 rkl  Sitruunanmehua
Mustapippuri
Suola

- Sekoita ainekset ja tarkista maku.

 

Jälkiuunileivällä kuorrutettua karitsanpaistia

2 viipaletta  Jälkiuunileipää
2 viipaletta  Ruispaahtoleipää
100 g  Voita
Mustapippuria

- Hienonna leipä, sekoita joukkoon tehosekoittimella pippuria ja pehmeää voita.
- Jäädytä, kaulitse kelmun välissä tai taputtele käsin ohueksi levyksi.

4 kpl  Kotimaista Karitsanpaahtopaistia
2 rkl  Tuoretta timjamia
2 rkl  Tuoretta ruohosipulia
2 kynttä  Tuoretta valkosipulia
2 rkl Suolaa
Mustapippuria
1 dl  Oliiviöljyä

- Sekoita mausteet ja yrtit huhmareessa, lisää öljy.
- Hiero seosta paistien päälle ja anna maustua yön yli.
- Rruskista pannulla ja anna pinnan jäähtyä.
- Laita leipäkuorrutus lihan päälle ja paista uunissa 180 asteessa n. 12 min. ja anna vetäytyä 5 min.
 

Paistettua palsternakkaa

2-3 kpl  Palsternakkaa
1 dl  Rypsiöljyä
3 rkl  Timjamia
1 rkl  Hunajaa
2 tl  Suolaa
Mustapippuri
 

- Kuori ja halkaise palsternakat, pyörittele öljy-mauste-hunajaseoksessa.
- Paista uunissa 180 asteessa 20 min ajan.  

 

Vuohenrahka tzatsiki

2 dl Artic Milkin vuohenrahkaa
1 kpl  kurkkua
2 Kynttä  Valkosipulia
Suolaa
Valkopippuria
2 rkl  Ruohosipulia

- Kuori ja raasta kurkku. Mausta suolalla, laita siivilään ja purista vesi pois.
- Hienonna valko -ja ruohosipuli, sekoita rahkan joukkoon. Lisää kurkku ja pippuri, tarkista maku.

Jyrki Sukulan menu: Porkkanalettuja ja punajuuriohraa

Tällä kertaa teemana kotimaiset juurekset. Jyrki valmistaa porkkanalettuja ja punajuuriohraa.
 

Porkkanaletut

0,3 L  Maitoa
2 kpl  kananmunaa
0,5 dl  vehnäjauhoja
3 dl  raastettua porkkanaa
voita
muskottia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

- Sekoita munat, maito ja vehnäjauhot keskenään
- lisää mausteet ja anna turvota
- lisää porkkanaraaste ja paista lettuja

 

Päällysteet

400 g  graavia siikaa
½ kpl  kyssäkaalia
punasipulia
sitruunaa
ruohosipulia
dijonsinappia
suola
mustapippuria

- Suikaloi kyssäkaali ja punasipuli ohueksi
- mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla
- paista letut ja sipaise päälle vähän dijon sinappia
- lado päälle kraavia siikaa ja kyssäkaali-punasipulisalaattia

 

Nauris

8 kpl  Valkoisia nauriita
3 rkl  hunajaa
suolaa
mustapippuria
voita
rypsiöljyä

- Kuori nauriit, lohko ja pyörittele hunajassa
- mausta suolalla ja mustapippurilla
- paista voi-öljy seoksessa ruskeiksi ja kypsiksi

 

Punajuuriohra

2 kpl keitettyjä punajuuria
5 dl keitettyä ohraa
1 kpl hienonnettu sipuli
suolaa
mustapippuria
tummaa olutta
voita

- raasta punajuuret
- freesaa sipuli ja punajuuret voissa
- lisää ohra ja tilkka tummaa olutta
- mausta ja tarjoile

 

Pähkinä-kermaviili

1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl pinjansiemeniä
1 rkl pistaasipähkinöitä
2 dl  kermaviiliä
2 tl   raastettua piparjuurta
suolaa
valkopippuria

- paahda pannulla siemeniä kevyesti ja jäähdytä
- sekoita siemenet kermaviiliin
- mausta suolalla, mustapippurilla ja piparjuurella.