Jim Akatemia: Välimerelliset reseptit

Jim Akatemia: Välimerelliset reseptit

Jim Akatemiassa välimerellisiä ruokia valmistetaan Teemu Laurellin seurassa. Kotimainen ohjelma.

Resepti - jakso 6: Grillattuja persikoita, paahdettuja pähkinöitä & lämmintä vanilijakastiketta by Teemu Laurell

Grillattuja persikoita, paahdettuja pähkinöitä & lämmintä vanilijakastiketta
by Teemu Laurell
 
 
Grillatut persikat
 
4-6 kpl persikoita
4 dl vettä
3 dl sokeria
3-4 rkl kevyttä oliiviöljyä
 
Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri ja vesi sekoittuvat. Halkaise persikat ja poista persikoista kivi. Leikkaa vielä muutamaan osaan ja kaada hieman jäähtynyt sokeriliemi persikoiden päälle ja anna maustua vähintään tunti. Nosta persikat pois liemestä ja pyörittele kevyesti oliiviöljyssä ennen grillaamista. Grillaa persikat grillissä tai grillipannussa miedolla lämmöllä niin, että ne saavat kauniin värin ja hieman pehmentyvät. Tarjoile paahdettujen pähkinöiden sekä vanilijakastikkeen kanssa.
 
Paahdetut pähkinät
 
1 dl kokonaisia manteleita
1 dl kokonaisia cashewpähkinöitä
2 rkl kevyttä oliiviöljyä
 
Laita pähkinät pannulle oliiviöljyn kanssa ja paahda, kunnes saat kauniin kullanruskean pinnan. Nosta hetkeksi sivuun ja anna jäähtyä. Murskaa kevyesti ennen tarjoilua.
 
Vaniljakastike
 
2,5 dl kuohukermaa
2,5 dl täysmaitoa
1 kpl halkaistu vanilijatanko
1 1/2 dl sokeria
5 keltuaista
 
Laita kulhoon kerma, maito, sokeri, keltuaiset sekä halkaistu vanilijatanko. Laita kulho kattilan päälle, jossa on noin puoleen väliin asti vettä ja saat vesihauteen. Aloita massan kypsentäminen koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos alkaa vaalentua ja saostua, kastike on valmis. Voit käyttää apunasi myös digitaalista lämpömittaria. Valmiin vaniljakastikkeen lämpötila on 82 astetta, jolloin kanamuna on kypsää. Tarjoile grillattujen persikoiden sekä paahdettujen pähkinöiden kanssa.
 
 

Resepti - jakso 5: Häränrintaa & Salsa Verde –Kastiketta by Teemu Laurell

Häränrintaa & Salsa Verde –Kastiketta
by Teemu Laurell
 
Häränrinta
 
puolikas käsittelemätön häränrinta
1 iso tölkki olutta
6 kpl valkosipulia
2 rkl tummaa ruokokidesokeria
1 rkl cayennepippuria
3 rkl paprikajauhetta
2 sipulia hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
 
Hienonna sipulit ja lisää joukkoon oliiviöljy, cayennepippuri, paprikajauhe sekä sokeri ja sekoita huolellisesti. Mausta häränrinta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla ja laita uunivuokaan. Hiero päälle marinadi ja lopuksi kaada joukkoon olut. Laita 180-200 asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi, jonka jälkeen laske lämpöä 160 asteesen ja käännä liha. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä, jotta liha ei pääse kuivumaan. Anna olla uunissa vielä 45 minuuttia tai kunnes liha on mureaa. 
 
Leikkaa ohutta siivua lihasta ja tarjoile salsa verden kera.
 
Salsa verde
 
2 kpl valkosipulinkynttä
1/2 dl kapriksia
3-4 pientä anjovisfilettä
1 puntti basilikaa hienonnettuna
1/2 puntti minttua hienonnettuna
1 puntti persiljaa hienonnettuna
1 rkl dijon-sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
3 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
 
Yhdistä aineet kulhossa ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta pippurilla suolalla ja tarkista maku. Tarjoile häränrinnan kaverina.
 
Katso ohjelman kokonaiset jaksot:
 

Resepti - jakso 4: Vihreä Gazpacho & Korianterilla Marinoituja Rapuja by Teemu Laurell

Vihreä Gazpacho & Korianterilla Marinoituja Rapuja
 
1 kurkku
3 kpl vihreää omenaa
1 kpl valkosipulin kynsi 
2 rkl vaaleaa balsamicoa
kourallinen vihreitä viinirypäleitä
olliviöljyä
 
Poista omenoista kota ja leikkaa muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen. Lisää joukkoon viinirypäleet ja leikattu kurkku. Aja keitto tasaiseksi. Mausta suolalla ja balsamicolla. Ohenna tarvittaessa lorauksella vettä, kunnes saat tasaista keittoa. Lisää päälle tilkka oliiviöljyä ja nauti korianterilla maustettujen rapujen kanssa.
 
200 g rapuja
1 puntti korianteria
1/2 sitruunamehu
suolaa
pippuria
 
Lisää rapujen joukkoon hienonnettu korianteri, mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile raikkaan gazpachon kera.
 
Katso videoreseptit osoitteessa:

Resepti - jakso 1: Parsaa, Rapeaa Prosciutto-kinkkua & Tonnikalamajoneesia by Teemu Laurell

Parsaa, Rapeaa Prosciutto-kinkkua
 
1 puntti vihreää tuoretta parsaa
1 paketti Prosciutto-kinkkua
100 g babypinaattia
50 g vuonankaalia
1 pussi lehtisalaattia
1 pussi Lollo Rosso -salaattia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
 
Poista parsasta puumainen osa päistä ja kuori kevyesti. Leikkaa parsat kolmeen osaan ja paahda kuumalla pannulla oliiviöljyn kera ja mausta suolalla. Varo kypsentämästä liikaa. Parsa saa jäädä hieman napakaksi. Tämän jälkeen laske hieman lämpöä ja laita kinkut pannulle oliiviöljyn kanssa ja paista molemmilta puolilta, kunnes ovat rapeita.
 
Pese ja kuivaa salaatit. Asettele tarjoilukulhoon ja laita päälle paahdetut parsat ja rapeat kinkut. Mausta suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Tarkista maku. Voit halutessasi korvata salaatit muilla lajikkeilla. 
 
Tonnikalamajoneesi
 
200g maustamatonta majoneesia
1 purkki tonnikalaa
1/2 sitruunan mehu
1 murskattu valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
 
Yhdistä valutettu tonnikala ja majoneesi huolellisesti. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli ja sitruunanmehu. Mausta pippurilla ja oliiviöljyllä sekä tarvittaessa suolalla. Tarkista maku. Tarjoile salaatin kanssa.
 

Resepti - jakso 2: Piri Piri –Kanaa by Teemu Laurell

 
1 Kokonainen kana
Piri piri -kastike
2 dl oliiviöljyä 
3-4 kpl punaista chiliä
2 kpl vihreää Poblano -chiliä
1 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl paprikajauhetta
4 kpl hienonnettua valkosipulin kynttä
2 rkl vadelmaviinietikkaa tai punaviinietikkaa
1 sitruunan mehu
1 puntti persiljaa
1 puntti korianteria
mustapippuria
suolaa
 
Poista chileistä siemenet ja hienonna chilit. Laita chilit mortteliin ja lisää valkosipulit, paprikajauheet, etikka ja sitruunanmehu sekä hienonnettu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla ja jauha massa tasaiseksi massaksi. Hiero kanan pintaan ja anna maustua noin tunti ennen kypsentämistä. Laita kana uunivuokaan ja hiero marinadia ja oliiviöljyä kanan pintaan vielä ennen uunia. 
 
Paahda uunissa 180C asteessa noin 45 minuuttia välillä marinadia pintaan valellelen. 
 
Lopuksi leikkaa pintaan korianteria ja nauti.