Heikin lähiruokaa

Heikin lähiruokaa

Kotimaisessa kokkausohjelmassa keittiömestari Heikki Ahopelto opastaa katsojan lähiruoan lähteille. Ohjelmassa kokkaus on rentoa, hauskaa ja yksinkertaista, ja jokainen jakso tarjoaa katsojalle paljon tietoa lähiruoasta. Kotimainen ruokaohjelma.

Mausteinen suppilovahverokeitto

Mausteinen suppilovahverokeitto
1 sipuli hienonnettuna
(valkosipulin kynsi hienonnettuna)
3-4 perunaa kuutiona
voita tai öljyä kuullottamiseen
0,5 l puhdistettuja suppilovahveroita
n 1 litra täysmaitoa
1 tl jeeraa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
muutama vihreä kaardemumma kokonaisena
suolaa
pippuria
sokeria
nokare voita

Paahda jeera, korianteri ja fenkoli kuivalla pannulla ja jauha morttelissa, laita sivuun.
Freesaa sipulit ja peruna kattilassa öljyssä tai voissa, lisää suppilovahverot, freesaa vielä hetki.
Lisää paahdetut ja jauhetut mausteet, suola ja pippuri, sekoita hyvin.
Kaada joukkoon maito ja keitä kypsäksi.
Poista kaardemumma ja soseuta keitto sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Laita takaisin kattilaan ja mausta loppuun, ja ohenna tarvittaessa kuumalla maidolla tai vedellä.
Lisää ripaus sokeria ja suolaa, jos tarvis.

Pihvinaudan välikyljys ja kukkakaali-kantarellipyttipannua

Pihvinaudan välikyljys
200g pihvinaudan mureutettua välikyljystä (/ruokailija)
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Mausta ja laita kokonainen tai pihveiksi leikattu välikyljys vakuumipussiin ja vakumoi.
Laita kypsymään sous vide- cookeriin 54*C:een minimissään muutamaksi tunniksi (kokonainen pala saa olla esim yön yli).
Poista vakuumista ja anna jäähtyä, jos kypsensit kokonaisena, ja leikkaa sitten pihveiksi terävällä veitsellä.
Paista esikypsennetyt pihvit voissa pannulla, kunnes niissä on kauniin ruskea pinta, mausta sormisuolalla ja pippurilla, ja tarjoile.

Kukkakaali-kantarellipyttipannu
kukkakaalin nuppuja
putsattuja kantarelleja pilkottuna
voita
suolaa
sokeria
mustapippuria myllystä
tuoretta chiliä

Paista kukkakaalinuppuja hetki voissa kuumalla pannulla, lisää kantarellit ja jatka paistamista.
Mausta suolalla ja sokerilla, sekä pippurilla, kypsennä kunnes kukkakaali on puolikypsää.
Tarjoa chili joko pyttipannun joukossa, tai erikseen.

Lammaskebakot, paahdetut perunat ja haudutettua karitsan niskaa

Lammaskebakot
400g lampaan jauhelihaa
n 1 tl suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä
0,5-1 rkl jeeraa
0,5 rkl currya

Sekoita mausteet jauhelihaan ja vaivaa muutama minuutti.
Laita kylmään tekeytymään.
Muotoile pulliksi tai tangoiksi.
Paista pannulla kauniin ruskeiksi ja kypsennä tarvittaessa hetki uunissa, saa jäädä hieman punaiseksi.

Paahdetut perunat

1 kg perunaa hyvin pestynä ja kuivattuna

1 rkl öljyä

suolaa, mustapippuria, (sokeria), tuoretta timjamia (ja rosmariinia)

Pese ja kuivaa perunat hyvin, halkaise ne kahtia ja laita uunipellille.

Ripottele päälle mausteet ja öljy.

Paahda uunissa 225*C:ssa kunnes kypsiä ja kauniin värisiä, noin 20-30 min.

Majoneesi
0,5 rkl sinappia
ripaus suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua (tai vajaa 1 tl etikkaa)
1 kpl keltuainen
1-1,5 dl öljyä

Tuoreita yrttejä
pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna

Laita pieneen kulhoon sinappi, suola, etikka ja keltuainen, sekoita tasaiseksi.
Kaada joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen.
Jatka kunnes majoneesi on sopivan paksua, voit myös ohenataa sitä esim. lorauksella kermaa tai tilkalla vettä.
Mausta yrteillä ja valkosipulilla ja tarkista suola ja maku.
 

Haudutettua karitsan niskaa

1 kg karitsan niskakiekkoja

1-2 porkkanaa

1-2 sipulia

pala selleriä ja palsternakkaa

tuoretta timjamia

öljyä ruskistukseen

1 rkl suolaa

kokonaisia mustapippureita

2 kpl laakerinlehteä

vettä

Ruskista lihat pannulla ja laita sopivan kokoiseen uuniastiaan. Ruskista myös liemijuurekset ja lisää lihojen joukkoon.

Huuhtele pannu vedellä ja kaada lihojen päälle.

Lisää vettä uuniastiaan kunnes lihat ja juurekset peittyvät (uuniastian tulisi olla sopivan kokoinen). Lisää mausteet ja peitä esim foliolla. 

Kypsennä uunissa 150*C kiertoilmassa tai 175*C tavallisessa noin kaksi tuntia, tai kunnes liha on mureaa ja irtoaa hyvin luusta.

Anna vetäytyä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Saat hyvän kastikkeen haudutusliemestä soseuttamalla juurekset liemeen.

Härkäpapurisotto

Härkäpapurisotto

1 kpl sipuli hienonnettuna
300 g kuorittua luomuhärkäpapua liotettuna
nippu tuoretta parsaa
50 g voita
suolaa, pippuria
n. 5 dl kasvislientä tai vettä
tuoreita yrttejä
nokare voita

Leikkaa parsoista pois kovat kannat, ja pilko sitten varret pätkiksi, säästä nuput.
Freesaa sipuli kattilassa, lisää parsat (ei nuppuja) ja freesaa hetki.
Lisää härkäpavut ja sokiota hyvin, freesaa vielä hetki.
Lisää nestettä muutamassa erässä, ja keitä kypsäksi.
Lisää lopuksi parsan nuput, ja mausta.
Lisää halutessasi vielä nokare voita.